Szuperlátványos gigaelőzetessel hangol a Netflix minden idők legjobb animációs sorozatából készült adaptációjára, az Avatar: Az utolsó léghajlítóra.


Bódi Dániel

2024.01.23. – Bevallom, szkeptikusan álltam és állok az újabb előzetes láttán is a Netflix Avatár: Az utolsó léghajlító sorozatához, ami minden idők egyik, ha épp nem a legjobb animációs sorozatát hivatott új formában feldolgozni. A Netflix dolga egyáltalán nem könnyű, hiszen az eredeti terv az volt, hogy az anime-szerű történet megalkotói, Michael Dante DiMartino és Bryan Konietzko is fontos szerepet vállalnak az adaptáció készültében, de igen hamar otthagyták a projektet, amit kreatív összekülönbözésekkel indokoltak.

Semmiképp sem voltak biztatóak az első karakterfotók sem, melyek konkrétan egy MondoConos cosplay-verseny indulóit juttatta az ember eszébe – ami inkább a cosplayerek dicsérete, mintsem a Netflixé. A legelső ízelítők sem voltak túlontúl meggyőzőek, pedig elvileg, mint egy hatalmas Avatar-rajongóként őrült lelkesnek kellene lennem. De nem vagyok/tudok annak lenni. A Netflix két közkedvenc: a Cowboy Bebop és a Yu Yu Hakusho élőszereplős feldolgozásaival is csúnyán leszerepelt, pedig ott is hasonlóan kiváló volt az alapanyag, amit ha képkockáról képkockára újraforgatnak már elég a 90%-hoz a kritikai összesítő oldalakon. És tekintsünk el a One Piece-től, mert az csak ezeknek a katasztrófáknak az árnyékában volt képes kitűnni, amúgy – a kiváló szereposztás ellenére – az sem volt több egy meeehh-nél.

Talán az Avatar: az utolsó léghajlító meghozza a nagy-nagy minőségi áttörést – legalábbis ezt próbálja sugallni az utolsó nagy előzetes, ami már a február 22-i premierre készít fel. Amiből egyébként elég sok minden kiderül: az első, 8 részes évad az animációs sorozat teljes első, 20 részes évadát (a Víz könyvét) dolgozza fel, ami egy órás epizódokkal matekozva nem sok mindent fog kihagyni. Ami még szembeötlőbb, az a látvány: meg merem kockáztatni, hogy ez lesz a Netflix történetének leglátványosabb adaptációja. Persze itt-ott kilóg a lóláb, de összességében lazán veri az összes túldolgoztatott animátorokkal készült Disney-féle szuperhőssorozat látványvilágát.

Reméljük hát a legjobbakat, az Avatar: Az utolsó léghajlító ugyanis sokkal, de sokkal többet érdemel annál, mint amit a Netflix eddig elénk rakott adaptáció címen. Február 22-én kiderül, ujjakat keresztbe!

Ezt is olvasd el:

9+1 fantasztikus sorozat 2023-ból, amit vétek volna kihagyni

×