Egy impozáns listába szedtünk 9 plusz 1 egészen fantasztikus sorozatot 2023-ból, melyeket egész egyszerűen főbenjáró bűn volna kihagyni.

2024.01.22. – A tavalyi esztendő nem bánt kesztyűs kézzel a sorozatok-függőkkel, szinte minden streaming szolgáltatáson legalább fél tucat olyan sorozat futott, melyekért abszolút megérte – és megéri még mindig – befizetni. Nehéz is piedesztálra állítani egy szűk tizest (9+1, de erről majd a végén értekezünk), hiszen egy 30-as listát is össze tudtunk volna állítani, de ahogyan az átlagos nézők sorozatokra fordítható ideje, úgy a karakterszám is véges – legalábbis, ha célom, hogy páran a végére is érjenek.

Ezért is fontos megjegyezni, hogy ez inkább egy szubjektív ajánló, mintsem egy hagyományos évet búcsúztató-összegző toplista. Minden sorozatra jutna vagy másik kettő, abban viszont teljesen biztos vagyok, hogy 2023 alábbi 10 zseniális, feledhetetlen, pazarul megkomponált szériáival senki sem nyúlhat mellé. De mondhatnám akár azt is, hogy kötelezők, de ilyet csak nem, szóval inkább: ezeket vétek kihagyni!

1. A Mackó (The Bear) – 2. évad

Részek hossza: 30 perc
Itt nézheted: Disney+

A Mackó első évadával robbanásszerű sikert aratott – legalábbis a kritikusok és azon kevesek körében, akik valahogyan rátaláltak. A több helyütt komédiának leírt, de valójában kőkemény családi- és karakterdráma egy csodálatos, ám nagyon is valós utazásra hív egy lepukkant étterembe, ahol mindennaposak a hajmeresztő, vérre menő viták, feszült helyzetek, az összeomlások – szóval tipikus, de inkább tökéletes vendéglátós sorozat, amiben olyan személyes megküzdéseket ismerhetünk meg, melyek nagy tanulsággal szolgálhatnak a saját életünkben is. Ennél alább pedig a 2. évad sem adja, ezért különösen remek hír, hogy lesz belőle legalább még egy harmadik is.

2. Barry – 4. évad

Részek hossza: 30 perc
Itt nézheted: HBO Max

Magyarországon valamiért nem ment nagyot a Barry, pedig az HBO egyik legjobb fekete humorral átitatott akció-dráma-vígjátéksorozata. 2023-ban viszont sajnos, nem sajnos, de véget ért, azonban mivel egy megírt, tervezett befejezésről van szó, nem pedig a Warner költségcsökkentő ámokfutása áll a háttérben, így bár többszörösen is összetört szívvel, de összességében elégedetten fogunk felállni előle. A Barry egy tökéletes sorozat, amiben egy olyan PTSD-ben szenvedő ex-katona bérgyilkos, alias Barry majdnem megváltástörténetét izgulhatjuk végig, aki gyerekkori és harctéri traumái miatt módszeresen teszi tönkre azoknak az életét, akik valóban törődnek vele.

3. Utódlás (Succession) – 4. évad

Részek hossza: 1 óra
Itt nézheted: HBO Max

Nem kevesen gondolják, hogy a fiktív médiacéget irányító família története modern korunk egyik legjobbja – és bizonyára nem is tévednek olyan sokat. A Roy család sztorija egy frappáns párbeszédekkel, kapitalizmussal átitatott csörte, és bár az írói bravúrral komponált karakterei fiktívek, számos valódi vállalatvezetőktől kölcsönzött attitűdöt-jellemvonást felfedezhetünk bennük. Az Utódlás egy szuperizgalmas, az utolsó percéig feszült családi tragikomédia, ami nagy valószínűséggel Jesse Armstrong alkotó karrierjének csúcsa.

4. A kék szemű szamuráj (Blue Eye Samurai) – 1. évad

Részek hossza: 45 perc
Itt nézheted: Netflix

XVII. század, Edo-kori Japán. A fehér ember hivatalos úton be sem teheti a lábát a szigetországba, négy férfinek azonban valahogyan csak sikerül, az egyikük pedig teherbe ejt egy japán nőt. A gyermek megszületik, kék szeme miatt viszont megvetettként, nem kívánatos, kéretlen születése okán gyűlölt emberként kellett felnőjön. Egyetlen cél vezérli: megtalálja a Japánban tartózkodó négy fehér embert, és minddel végezzen. A bosszúhadjáratában azonban csak és kizárólag egyetlen cél lebeg a kék szeme előtt: hogy megtorolja az apján önnön létezését.

A kék szemű szamuráj nem csak vizuálisan egy csoda, hanem a témája, a súlyos drámája miatt is nehezen felejthető. Kétségtelenül az év egyik legjobbja, a Netflixen legalábbis aligha találnánk nálánál jobbat.

5. Gen V – 1. évad

Részek hossza: 40-50 perc
Itt nézheted: Amazon Prime Video

Nehéz a The Boys testvérsorozatáról úgy írni, hogy az semmilyen módon-formában ne legyen spoileres, szóval csak a lényegre koncentrálok: pontosan olyan, mint a negyedik évadára készülő eredeti, csak teljesen új karakterekkel. Brutalitásban, vérben, felnőtt poénokban, na meg remek történetben és „hősökben” itt sincs hiány, így akinek tetszett a The Boys, vagy az Amazon Prime másik hasonszőrű 18+-os szuperhőssorozata, az Invincible, az mindenképp tegyen vele egy próbát.

6. Balhé (Beef) – 1. évad

Részek hossza: 35 perc
Itt nézheted: Netflix

Ha gyakran érzed, hogy egy nap, hét, vagy hónap csak úgy bekapott, megrágott, majd egy csulacsomóban visszaköpött, hogy egy kész katasztrófaként kelljen túlélned a következő megrágást és kiköpést, akkor a Balhé bizony neked szól. A dudára ráhasaló idegroggyantak, a boltban a kasszással folyton vitatkozó Karenek, a minden egyes elvégzendő feladaton akadékoskodó kollégák sorozata ez, ami éppen arról a folytonos elmeállapotról szól, ami non-stop mérgezi a napjaikat. Persze mindenki nagyon sokat tanulhat a Balhéból: a dühkezelésről, a problémák jó, de inkább rossz kezeléséről, de legfőképp arról, hogy az az ember is bizony nagyon is hasonló problémáktól tépi ki az összes haját, ami miatt mi sem tudunk nyugton álomba merülni. Nem érdemes hát háborúzni, egy apró kedvesség bárki napját képes feldobni.

7. Philomena Cunk szerint a világ – 1. évad

Részek hossza: 30 perc
Itt nézheted: Netflix

Diane Morgan, avagy a brit humor koronázatlan királynője Ricky Gervais sorozata, az After Life zárulta után egy saját projekttel, egy áldokumentarista dokumentumsorozattal jelentkezett, ami eredetileg 2022-ben készült és jelent meg a BBC jóvoltából, de a világon máshol, úgy nálunk a Netflix kínálatából vált elérhetővé tavaly. A recept pedig zseniális: adott egy tipikus szőkenős viccekből tipizált riporter, Philomena Cunk, aki a Földet körbejárva olyan témákról beszél valódi szakértőkkel, mint a kereszténység, a civilizáció kialakulása, az űrutazás, vagy sok más mellett a mesterséges intelligencia. Igen ám, csakhogy ezekben a beszélgetésekben olyan kérdések is elhangzanak, amiket épeszű ember talán sosem tenne fel. Vagy túlságosan naiv vagyok?!

8. What We Do In The Shadows – 5. évad

Részek hossza: 25 perc
Itt nézheted: HBO Max (régebbi évadokat a Disney+-on is)

Taika Waititi egyik, ha nem a legjobb filmjének még annál is zseniálisabb spin-offja, ami nem csak az új-zélandi vígjátékmester, hanem úgy a világ egyik legjobb fekete komédiája lett. Az áldokumentarista vámpírhistória Nadja, Laszlo, Nandor, az energiavámpír (apropó, hallottál arról, hogy miért lett olyan hatalmas kocka Lara Croft cicije? Na és arról, hogy Tesla 1881-ben Magyarországra költözött?) Colin Robinson , na meg a familiáris Guillermo életén röhöghetünk hatalmasokat – hamarosan sajnos utoljára, a 6. évaddal ugyanis véget ér a vérszívó nemesek totál elmeroggyant kalandja. Addig viszont itt az 5. évad, ami 2023 simán egyik legjobbja volt.

9. A Rezervátum kutyái (Reservation Dogs) – 3. évad

Részek hossza: 25-30 perc
Itt nézheted: Disney+

És egy újabb Waititihez köthető, ám idehaza alig ismert produkció, ami 2023-ban kapta meg a 3. egyben utolsó évadát. A kerek, tökéletesen lezárt történet középpontjában négy amerikai őslakos tini, a rezervátum kutyái állnak, akik elhunyt barátjuk álmát szeretnék valóra váltani helyette: hogy eljussanak Los Angelesbe. A Rezervátum kutyái egy csodálatos utazás, egy felnövéstörténet, mese a gyászról és annak feldolgozásáról. Mindeközben Waititi jellegzetes humora is jelen van, ami nem csak oldja, de sokszor el is mélyíti a fiatalok drámáját.

10. Mondd meg TE!

Részek hossza: ?
Itt nézheted: ?

Mivel 2023-ban jelentősen több remek sorozat volt, mint amennyit egy egy ilyen rövidke listában össze lehetne foglalni. Ezért az utolsót mindenki maga írja hozzá – de persze ne felejtse el megosztani velünk és másokkal, amit a Leet Facebook-oldalán a cikk alatt köllne megtenni. Ajánlj, mi pedig megnézzük!


Bódi Dániel

Ezt is érdemes elolvasnod:

Így kereshetsz a Netflix 36.000 titkos kategóriájában filmek és sorozatok után

×