Az Nvidia RTX 4070 Super tesztjei január 17-én debütáltak. Minden példány 12VHPWR csatlakozót kapott, ám egy cég meghúzta a váratlant.

2024.01.22. – Az Nvidia 2022-ben az RTX 3090 Ti startjakor egy kísérletnek kezdett neki. Az akkori széria csúcsa egy friss csatlakozóval érkezett, mely papíron a PCIe 6+2 leváltását készítette elő. Míg a szabvány szerint a korábbi csatlakozó 150 wattot szállított el csatlakozóként, kábelenként, addig a 12VHPWR nevet viselő újdonságnak 600 watt sem kottyan meg. Ez azt jelenti, hogy a korábban megszokott 3 PCIe csatlakozót egyetlen egy egységes csatlakozóra cserélhetik a gyártók. Az RTX 40 generáció bemutatásakor egyértelmű volt, hogy a cég az új csatlakozóval tervez.

Az RTX 4090 és RTX 4080 debütálása után néhány héttel, hónappal el is kezdtek szállingózni az első, szomorú hírek. Többen is leolvadt csatlakozókról, leégett kártyákról vagy épp füstölő tápokról számoltak be. Hamar kiderült, hogy a 12VHPWR váltás okolható ezekért a hibákért. Az Nvidia szépen csendben meg is újította a csatlakozót, ezzel elismerve, hogy valóban tervezési probléma volt a hiba forrása. Az új változat a 12V-2×6 nevet viseli magán. A felhasználók továbbra is szkeptikusak, így a kisebb modelleknél még a PCIe csatlakozós változatok felé nyúlnak. Sokáig úgy tűnt, hogy a 4070 Supernél erre már nem lesz lehetőség, ám jött a megmentő.

Egyetlen egy Nvidia 4070 Superen lesz csak régi csatlakozó

Január 17-én megérkeztek az első 4070 Super tesztek. Rengeteg márka rengeteg modellje képviselte magát a piacon, egy azonban közös volt. Minden tesztelt videokártya az új csatlakozót használta kivétel nélkül, akkor is, ha valójában a régi PCIe 6+2 pin is elegendő lett volna. Sokan ennek nem örültek a fentebb már kifejtett okok miatt.

Január 22-én aztán kiderült, hogy egy gyártó mégiscsak gondolt az óvatosabb felhasználókra. A hazánkban kevésbé ismert, de itt-ott fellelhető MaxSun teljesen szembement az ajánlással az RTX 4070 SUPER iCraft kártyáján. Ráadásul nem is egy, hanem két PCIe csatlakozó került a 4070 Superre, így bizonyára az OC képességei is jobbak lehetnek az átlagnál, erre utal a 245 wattos Power Limit emelés is. Remek kérdés, hogy hazánkban lehet-e majd kapni egyáltalán a kártyát, ám annyi biztos, hogy ha valakinek a régi csatlakozó kell, akkor ez lesz az egyetlen választása.

Forrás: Videocardz

Milliomos lett az ember, aki súlyos hibát talált a PlayStation rendszerében

×