Egy szemfüles felhasználó olyan súlyos hibát talált a Sony PlayStation-ök rendszerében, hogy a japán cég több millió forint értékű jutalommal honorálta.

2024.01.22. – A legtöbb tech-vállalat jutalmazza, ha a közösség nem kihasználja a komolyabb rendszerhibákat, hanem felhívják rájuk a fejlesztők figyelmét. Sok esetben komoly pénzösszegekhez lehet jutni, persze ehhez az is kell, hogy tudjuk, hogyan és hol érdemes keresni a hibákat. A Sony is azok közé a cégek közé tartozik, akik támogatják az éles szemű embereket. Mint kiderült, egy tavalyi bugriport 50 ezer dollárt, vagyis majd’ 18 millió forintot hozott egy szemfüles felhasználó konyhájára.

Jókor, jó helyen

sony

Amit viszont érdemes tudni, hogy ez az összeg nem jár minden bug után. A Sony nem arra kíváncsi, hogy néha glitchel-e a főmenü, vagy bizonyos esetekben rossz színkód jelenik-e meg a Store-ban. Amikor hajlandók pénzt utalni, akkor valami igazán terhelőt, vagy kellemetlent kell felmutatni. Így hát a tavaly jelentett rés a pajzson legalább olyan mértékű lehetett, ami akár a teljes rendszer feltörését is eredményezhette. Ugyan a legújabb generációnak – PS5 – a rendszerét már két éve jailbreakelték, érdemi áttörést még nem sikerült mindezzel elérniük a hackereknek. Lehetséges, hogy a szóban forgó riport akadályozta meg ebben a rosszakarókat.

 

 

Aapo Oksman, a hiba felfedezője nem részletezte, hogy pontosan mire bukkant rá, amit végül jelentett is a cégnek. Az viszont tudott már, hogy a Sony javította a problémát. Nagy valószínűséggel egy PS4, vagy PS5-öt érintő rendszerhibáról lehet szó, elvégre a többi konzollal már nem igazán foglalkozik a japán cég. Oksman egyébként megígérte, hogy több információt is megoszt majd felfedezéséről, ám ehhez várnunk kell a közeljövőben esedékes hackerkonferenciákig. A PlayStation 5 kapcsán egyébként kiderült az is, hogy sikerült annak tesztkit funkcióihoz is hozzáférést szerezni – de, hogy ebben része volt -e az új sebezhetőségnek, az nem egyértelmű.

Ezt olvastad már?

Olyan grafikai tuningot kapott a Hogwarts Legacy, hogy azonnal a pálcádhoz nyúlsz

×