Az Nvidia már titokban teszteli is.

2023.07.06. – Az Nvidia az RTX 3090 Ti megjelenésével vezette be a 12VHPWR nevet viselő csatlakozót. Indokolt volt, hiszen a kártyák egyre növekvő éhségét csak 3-4 darab PCIe 2+6 csatlakozó tudta kiszolgálni. Ekkor lépett színre a 12VHPWR, mely papíron 600 watt szállítását is gond nélkül megoldja. Ennek köszönhetően csak a legdurvább RTX 4090-ek esetében merült fel a két csatlakozó lehetősége, a többi kártyánál bőven elegendő egy is.

Az RTX 4090 és RTX 4080 megjelenése után azonban ijesztően sok és aggasztó hír érkezett a csatlakozó kapcsán. Több felhasználónál is égni vagy olvadni kezdett a csatlakozó. Kezdetben a gyári kábel hibás csatlakoztatását okolta a PCI-SIG és az Nvidia. Később aztán kiderült, hogy bizony a külsős gyártók papíron bombabiztos termékeinél is előfordul a hibajelenség, sőt, már a kábel másik oldalán, a tápnál is jelentkeztek hasonló tünetek. Jól tudta a szabványért felelős PCI-SIG és az Nvidia is, hogy valamit lépni kell.

Már javában készül a 2.0-ás változat!

A hét elején már mi is beszámoltunk arról, hogy a 12VHPWR átdolgozásán dolgozik a PCI-SIG. Most azonban egy kicsit ideje részleteiben is megnéznünk a dolgot.

Régi, de mégis új

Az sem titok, hogy a csatlakozó külső szemmel megkülönböztethetetlen lesz a jelenlegi, égésre hajlamos példányoktól. Hogy ez mennyire jó vagy épp rossz dolog, arról lehet vitatkozni. Az biztosan pozitív, hogy ennek köszönhetően a korábbi tápok és adapterek is gond nélkül meghajthatják a kártyákat. A felhasználókat azonban összezavarhatja az azonos kialakítás, ha a biztonság az elsődleges cél.

A fenti képen azonban jól leolvashatjuk, hogy a burkolat alatt több óvintézkedést is megtettek a gyártók. Az új 12V-2×6-os tápcsatlakozó a meglévő 12VHPWR tápcsatlakozóval azonos számú pint, tüskét tartalmaz majd. Az új specifikáció azonban 12 nagyobb érintkezőt írna elő a tápellátáshoz, és négy kisebb érzékelőtűt használnának a további jelekhez. Míg a korábbi tápcsatlakozó maximális teljesítménye 600 W volt, addig az új 12V-2×6-os tápcsatlakozó elméleti határa 675 Wattnál tetőzik (600 W a csatlakozó és további 75 W a PCIe foglalatból).

A H+ és H++ jelölés szolgál majd a megkülönböztetésre

Hogy azért teljes mértékben ne lehessen összekeverni a két csatlakozót, egy új jelzés is felkerülhet akár a régi típusokra is. A H+ és H++ jelölés szolgál majd a megkülönböztetésre. Ha egy + jelet látunk, akkor a régi szabványról beszélhetünk, míg két darab + esetén már biztosan az újabb és biztonságosabb csatlakozót tartjuk a kezünkbe.

További követelmények

A fenti változtatások sem hangzanak rosszul, ám a PCI-SIG további feltételekkel is kalkulál. A csatlakozó és a kábelek összekötésének módja sem lesz mindegy. A specifikáció azt is megköveteli, hogy tengelyirányban 45 N erőhatásnak is ellen kell állnia a csatlakozás minden pontjának. Ez biztosítja azt, hogy az eddigi megégésekért felelős kicsúszások, félig-meddig hanyag bedugások ne jöhessenek létre. Hiszen a nem megfelelő érintkezés egyenes út a csatlakozó túlmelegedéséhez, leégéséhez, elolvadásához. Ahogy azt is garantálniuk kell a gyártóknak, hogy a környezethez képest nem lehet 30 foknál melegebb a csatlakozó.

Mikor érkezhetnek majd a kártyák?

A PCI-SIG javában dolgozik a specifikációk véglegesítésén. Éppen ezért mindenki arra tippelt, hogy valamikor 2024-ben érkeznek az első, második generációs csatlakozóval felvértezett kártyák. Nem is tévedhettünk volna nagyobbat, ráadásul a továbbgondolt csatlakozóval érkezett modell már néhány hete velünk is van. 

Bizony, az Nvidia teljesen csendben teszteli is már igazából a friss csatlakozót. A tesztalany nem más, mint a gyártó RTX 4070 FE kártyája, mely áprilisban debütált a boltok polcain. Jelen pillanatban egyedül az Astron gyártja ezeket a csatlakozókat és egyedül az Nvidia használja. A későbbiekben talán az AMD és az Intel is átállhat majd,

Forrás: Igor’s Lab

Mindent a GDDR7-ről – Ezért örülhet mindenki az új típusú VRAM-nak

×