Sok pletykát lehet mostanában hallani, miszerint olyan meccskeresés jön a Call of Duty-ba, ami életkoruk alapján sorsolja össze a játékosokat.

2024.01.19. – Nem kérdés, hogy a Call of Duty háza táján a matchmaking, vagyis a meccskeresés rendszere egy állandó vitatéma. Vitatéma azért, mert egyáltalán nem mindegy, hogy az online játék során milyen szintű játékosokkal sorsol össze a rendszer, ez ugyanis erősen befolyásolja az esélyeinket. Nyilvánvaló, hogy ha bénák vagyunk, és folyton profikkal találkozunk, akik lealáznak, akkor elmegy a kedvünk a játéktól. Bár az Activision megesküszik, hogy a matchmaking skill-alapú, tehát a képességeinknek megfelelő ellenfeleket kapunk, ebben a játékosok a tapasztalatok alapján nem igazán hisznek.

Most pedig, ha valaki rendszeresen követi a Call of Duty tartalmakat az interneten, esetleg a TikTokon, vagy más „hasonlóan hiteles” oldalakon, akkor találkozhatott egy pletykával, ami a koralapú matchmakingről beszél, ami életkorunk alapján sorsolna össze. Ez már egy ideje beszédtéma, és sokan állítják, hogy bevezetésre kerül. Ezt a félreértést szeretnénk tisztázni.

Tényleg megtörténik?

Ha belegondolunk, ez a változás alapjaiban változtatná meg a CoD online meccseket. Képzeld el, hogy az életkorodnak megfelelően rakna csoportokba a rendszer, és csak bizonyos korcsoportba tartozó ellenfelekkel játszhatnál. Például a sok üvöltöző kisgyerek csak üvöltöző kisgyerekekkel és ellen játszhatna. Az idősebb játékosok pedig szintén idősebb játékosokkal csapathatnák. Az állítólagos CoD életkor-alapú meccskeresés (ABMM) lényege tehát, hogy a játékosokat bizonyos korosztályok szerint, tehát születési dátum alapján választanák szét. Ez kb. így nézne ki:

  • 13-17 éves korcsoport
  • 18 és 25 éves korcsoport
  • 25 éven felüli korcsoport
@tdawgsmitty Call of duty is finally REMOVING SBMM! #callofduty ♬ original sound – Tdawgsmitty

Csak pletyka és marhaság

Ez a bizonyos pletyka futótűzként terjedt Tiktokon, de ha valaki ismeri az online játékok világát, akkor azonnal rájön, hogy ez mekkora hülyeség. Nem csak a rendszer, de már maga az ötlet is nevetséges. Először nincs olyan kiadó, fejlesztő, aki a kor alapján különböztetné meg a játékosokat. Másodszor hivatalosan a Call of Duty M korhatár besorolású, vagyis 17 éven aluliak számára nem ajánlott. Az első korcsoport tehát eleve kilőve. Harmadszor az életkor teljesen független a skilltől. Az érveket az ABMM ellen végtelenségis lehetne sorolni, azok pedig, akik azt terjesztik, hogy ilyen rendszer jön, nem is értem, mit ittak.

Oké, oké, lehet, hogy csak trollkodás, de pontosan tudjuk, hogy vannak olyanok, akik ezeket a híreket elhiszik. Ha azonban csupán poénként, felvetésként tekintünk erre, akkor egy-két szellemes kommentet szívesen fogadok a poszt alá. Szóval, a helyzet az, hogy az SBMM, a skill-alapú matchmakint nem fog eltűnni, bár az igaz, hogy lehetne sokkal pontosabb. A Call of Duty-ban nem volt és nem is lesz koralapú matchmaking. Nyugodtan felejtsd el az egészet!

Ezt láttad már?

A Kókuszcsoport és a 2okos 2023 legnagyobb nyertese a magyar Twitchen

×