A Google nem lesz többé az adatok, a netes keresések és más szolgáltatások kisgömböce, legalábbis ott, ahol ezt többé nem teheti meg. Például hazánkban.

2024.01.19. – A Google nemrég saját blogjában jelentette be, hogy megkezdi a felkészülést az Európai Unióban március elején élesedő, új Digitális Piaci Törvény (DMA) teljesítésére. Ennek látványos következményei lesznek a kontinensen, így Magyarországon, tehát számodra is. Mivel a vállalatot – amelynek kismillió digitális termékét használjuk, szinte mindannyian – ún. Kapuőrnek minősíti a DMA, így muszáj változtatnia a piaci gyakorlatain, hiszen komolyabb szabályok vonatkoznak majd rá, mint más, kisebb szolgáltatókra.

A Goggle megkezdi a felkészülést a DMA-ra, amit állításuk szerint hamarosan érzékelni fog minden ember és vállalkozás.

Mi lesz?

A fokozatosan bevezetésre kerülő változások legfontosabb pontjai következők:

Hozzájárulás

Jelenleg bizonyos célokra, többek között a tartalom és a hirdetések személyre szabásának elősegítésére, a beállításoktól függően adatokat osztunk meg egyes Google-termékekben és -szolgáltatásokban. Tudjátok: amikor el kell fogadni a cookie-kat. A következő hetekben az európai felhasználóknak egy új hozzájárulást fognak megjeleníteni, amin megkérdezik, hogy egyes szolgáltatások továbbra is megoszthatják-e az adatokat az említett célokra. Ha azt mondjuk, nem, akkor egyes funkciók korlátozottak vagy elérhetetlenek lehetnek. A felhasználók a Google-fiókjuk beállításaiban bármikor megváltoztathatják ezt.

Változások a keresési eredményekben

Amikor például egy szállodát vagy egy megvásárolni kívánt terméket keresel, a találatok között gyakran megjelennek olyan információk, amelyek képekkel és árakkal segítenek megtalálni, amire szükséged van. Ez néha egy-egy vállalkozás, például egy szálloda vagy étterem találatának részeként, néha pedig releváns találatok kiemelt csoportjaként jelenik meg. Az következő hetekben Európában a keresési találatok változásának tesztelése zajlik majd.

Bevezetik a keresési oldal tetején a keresési oldalakra mutató, összehasonlító oldalakra mutató linkek csoportját tartalmazó külön egységeket, valamint a keresési oldal tetején található gyorsbillentyűket, amelyek segítik az embereket a keresés finomításában. Az olyan kategóriák esetében, mint például a szállodák, elkezdik tesztelni az összehasonlító oldalak és a közvetlen szolgáltatók számára fenntartott helyet is, ahol részletesebb egyedi találatok jelennek meg, beleértve a képeket, a csillagok értékelését és egyebeket. Szóval több konkurenciát láthatunk majd a keresések során. Pazar.

Választhatsz böngészőt és keresőt

Akár Androidos, akár Apple telefont használsz, könnyen válthatsz az alapértelmezett keresőmotor vagy böngésző között. A DMA értelmében lehet majd választani, hogy melyik böngésző vagy keresőt szeretnénk használni, szóval nem fog alapból rákényszeríteni valamelyikre. Korábban például Android telefont elindítottad és ott volt a Chrome. Na, ezután már ki lehet előre választani, hogy mi legyen.

Adathordozhatóság

A jövőben jóval könnyebb lesz átvinni adatainkat a Google szolgáltatásaiból más szolgálatásokba. Például ha szükségünk van a Google Térkép információra egy másik app-ban, azt könnyebb lesz átmenteni. Ez lehet Gmail, Térkép, Drive, stb.

A Google-nek március elejéig van ideje ezeket az újításokat, változásokat bevezetni. A következő hetekben tehát ne lepődj meg, ha egy-egy dolog furcsa lesz, vagy megkérdeznek dolgokat. Ez egyébként mind azt szolgálja, hogy nekünk jobb legyen, több választási lehetőségünk legyen netezés közben.

Ezt láttad már?

A Kókuszcsoport és a 2okos 2023 legnagyobb nyertese a magyar Twitchen

×