A malware-ek és a spyware-ek a kibertér legkellemetlenebb kártevői. Ráadásul a kreatív hackerek már váratlan helyeken is támadhatnak. Itt érdemes figyelni!

2024.01.17. – Az összes vírustípus közül talán a spyware és a malware a legkellemetlenebb, amibe egy felhasználó belesétálhat. A szóban forgó kártevő programok ugyanis az emberek jóhiszeműségét, vagy éppen figyelmetlenségét használják ki. Az eredmény pedig akár totális káosz is lehet, még a banki adatainkat is ellophatják. Nem is olyan régen, éppen a közkedvelt és sokak által használt WinRAR programon keresztül terjesztettek hackerek vírusokat. A WinRAR sebezhetősége lehetővé tette a hackerek számára, hogy a programon keresztül betörjenek kriptoszámlákra és kirámolják azt. Szakértők arról is beszéltek, hogy érdemes néha megvizsgáljuk a telefonunkat, nem szaladtunk-e véletlenül bele egy nem várt fertőzésbe. A kémprogramok jeleiről és megelőzéséről itt tudtok részletesebben olvasni.

malware

S ha már előkerültek a malware-ek, sajnos beszélnünk kell egy kellemetlen helyzetről. Mégpedig arról, hogy már a nyilvános töltőállomások sem számítanak biztonságosnak. Pláne nem azok, amik UISB-s portokat kínálnak. Több repülőtéren is találni hasonló állomásokat, amiket az üzemeltetők az utazók kényelme miatt telepítettek. Ez mind szép és jó, egészen addig, amíg a hackerek vissza nem próbálnak élni mindezzel.

Itt érdemes a leginkább figyelni

A töltőállomásokat és egyéb, USB-s eszközöket a rosszindulatú felek könnyedén módosíthatják kényük-kedvük szerint, úgy, hogy például a töltés során programokat telepítsenek az áldozatok telefonjára. – hívta fel a figyelmet a helyzetre James Goepel, a Fanthom Cyber vezérigazgatója. A Reader’s Digest utána is ment a problémának és kigyűjtötte, hogy hol nem érdemes közösségi töltőre dugni a telefonunkat.

  • Ahogyan az előbb is említettem, a repülőterek hemzsegnek a kiépített, közösségi töltőállomásoktól. S mivel ez a helyzet, a rosszindulatú felek egyik kedvenc adatlelő-helyei is. Érdemes a saját töltőnkkel tölteni a készülékeinket, s mellőzni az USB-s portokat.
  • És ha repülőterek, akkor sajnos ugyan ennyire veszélyesek a vasútállomások is.
  • Mivel elsősorban a figyelmetlen turistákat támadják a hackerek, így a hotelek sem számítanak biztonságosnak. Több olyan szálloda is létezik, akár csak itthon, ahol egy szobában több USB-s töltőállomás is található. Ezeket érdemes elkerülni.
  • Ráadásul a bérelt járművek sem számítanak biztonságosnak. Sok rosszindulatú személy használja a különféle autós szolgáltatásokat vadászmezőként.

Elsőre bagatellnek hangozhat mindez, ám tavaly már az FBI is figyelmeztette az USB-s aljzatok veszélyeire az embereket. Érdemes körültekintőnek lenni, ha így teszünk, nem kell majd meglepődni!

Ezt olvastad már?

Ezzel a loadouttal vágj neki a Modern Warfare III új Ranked módjának

×