Elon Musk megosztott egy videót a Tesla készülő robotjáról, az Optimusról, amint egy pólót hajtogat, látszólag precízebben, mint egy átlagos ember.

2024.01.17. – Kezdjük talán azzal, hogy egyes házimunkák, mint a ruhahajtogatás vagy a vasalás a legszemetebb feladatok közé tartozik. Arról nem is beszélve, hogy soha senki nem mutatja meg, hogyan kell, és egyáltalán ez egy unalmas dolog. Szóval nagyon örömteljes azt látni, hogy talán a jövőben már lesznek olyan robotok, amik elvégzik helyettünk ezt a feladatot. Nemrég Elon Musk szerette volna bebizonyítani, hogy ez a jövő már közel van, de a Tesla robotjában végül csalódnunk kellett.

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója néha szeret beengedni minket a fejlesztések kulisszái mögé, így nemrég megosztott valamit a készülő Optimus humanoid robotról. Ezt a robotot kifejezetten a monoton munkák elvégzésére tervezték, szóval van esély azok számára, akik utálnak vasalni, mosogatni, felmosni, stb. A még decemberben bemutatott Optimus Gen 2 már elég sok dologra képes, például 30%-kal gyorsabban tud járni, mint az előző generáció, a súlya 10 kilóval csökkent, az ujjbegyek tapintásérzékelése szintén nőtt.

Hajtogatás

Szóval Elon Musk szépen feltöltött egy videót a Twittere, amin az látszik, hogy a Tesla robot milyen ügyesen hajtogat ruhát. Rögtön gondolhatnánk, hogy hú, itt a jövő, végre valaki megoldja ezt helyettünk.

Teljes lebukás

Bár a fenti videó lenyűgözőnek tűnik, valójában nem olyan zseniális, mint amilyennek látszik. Az intern népe ugyanis hamar kiszúrt a videón pár nehezen észrevehető dolgot. Például azt, hogy a Tesla robotja nem magától végzi el a feladatot, hanem tulajdonképpen mellette, egy másik asztalon hajtogató ember mozdulatát utánozza, egy arra alkalmas rendszer segítségével. Szó sincs gépi tanulásról, önálló munkavégzésről, csak egy kis trükk az egész. Csupán 23 perc kellett ahhoz, hogy Elon Musk lebukjon, utána jött is a magyarázat egy következő Twitter bejegyzésben.

„Fontos: az Optimus még nem képes erre önállóan, de minden bizonnyal képes lesz rá önállóan is, tetszőleges környezetben” – írta.

Szóval a nagy kérdés továbbra is az, hogy mire képes a Tesla Optimus teljesen magától? Az ilyen háztartási robotok fejlesztése még nagyon korai szakaszban van, de talán nincs is messze az a jövő, amit korábban a filmekben láttunk. Hogy tisztázzuk: Teslának komoly tapasztalatai vannak a mesterséges intelligencia és az autonómia terén, így talán nem tart sokáig, míg az Optimus elkezdi megvajazni a saját pirítósát, füvet nyír vagy tényleg elmosogat helyettünk. Alig várom, jöhet porszívózni!

Ezt láttad már?

Kényeztet az Xbox: ezek a fantasztikus exkluzív játékok jönnek 2024-ben

 

×