A tragédia fordulópontot hozhat a robot és a mesterséges intelligencia iránt táplált törékeny bizalom kérdésében. Viszonylag egyértelmű, mi történt.

2023.11.09. – Nem nagyon hagy kérdést maga után, hogy mi történt, már csak az nem mindegy, hogy végül tényleg a robot lesz-e a felelős. A brutális haláleset egy dél-koreai raktárban, szerdán éjjel történt, és talán ez az első, amit nem lehet közvetlenül emberi mulasztáshoz (pl. rossz felprogramozáshoz vagy karbantartás elmaradásához) kötni.

Minimum gondatlan veszélyeztetés és gyilkosság lesz a vád – de ki, vagy mi ellen?

A gyári, illetve logisztikai automatizálás az egész világon felfutóban van. Az egyik legfontosabb célja – a munkaerőhiány leküzdése mellett – éppen a munkahelyi biztonság növelése lenne. A termelésben használt robotok általában repetitív, monoton és veszélyes feladatokat vesznek át az embertől, viszont olyan közegben kell mozogjanak, ahol humán dolgozók is jelen vannak. A technológia egyik legsarkosabb kérdése: hogyan lehet garantálni az ember és a gép biztonságos együttműködését? Ehhez minden robot képes kell legyen fejlett gépi látás rendszerekre, érzékeny szenzorokból származó, valós idejű adatok gyors feldolgozására, alaposan begyakorolt mozdulatsorokra, jól képzett mesterséges intelligenciára és még egy csomó mindenre. A folyamat bonyolult, összetett és most végzetes hiba keletkezett benne.

Illusztráció: usertrmk – Freepik

A gondatlan emberölés vádját is felveti az a dél-koreai raktárban történt haláleset, amiben egy negyvenes éveiben járó munkás vesztette életét, hátborzongató módon. A BBC a helyi Yonhap hírügynökségre hivatkozva közölte: a férfit egy zöldségtároló ládák pakolására betanított, nagyméretű robot ragadta meg, a kar végére szerelt megfogó szerszámmal. Normál esetben ezen a ponton – könnyebb sérülésekkel és némi ijedtséggel – véget kellett volna érjen a dolog annyival, hogy a robot érzékeli a hibát és leáll. De nem ez történt.

A robot megemelte az áldozatot, majd a testét a működő szállítószalagra nyomta, olyan erővel, hogy összezúzta az arcát és a mellkasát.

Mi történt itt?

A munkás nem sokkal a kórházba szállítása után meghalt. A sokkot kapott üzemvezetők azóta is találgatják mi történt, de egyelőre nincs egyértelmű válasz. Az eredetileg paprikásládák raklapokra emelésére befogott robot biztos, hogy a szokottól nagyon eltérően viselkedett, viszont nehezen érthető, hogy miért, hiszen jó ideje mindenféle üzemzavar és baleset nélkül használták. Erre egyszer csak „bekattan” és megöl egy embert?! Sokan fognak még beszélni a történelmi esetről, ami csak látszólag gép által elkövetett gyilkosság. De annak is nevezhető, hiszen nem az történt, hogy valaki véletlenül rossz gombot nyomott meg. Ez a robot az adott beállításai szerint működve, de  teljesen ÖNÁLLÓAN cselekedett.

A koreai rendőrség szerint az már biztos, hogy a férfi az éjszakai műszakja alatt próbálta ellenőrizni a dél-kjongszangi tartományban lévő üzem gépének érzékelőit. Egy néhány nappal korábban – szenzorhiba miatt – lefújt tesztet igyekezett lezavarni, amikor a robot valamiért megragadta és halálra zúzta. Zavarba ejtő, hogy valószínűleg nem azért történt, mert összekeverte egy ládával, hiszen azt sem nyomná úgy a futószalagra, hogy összetörjön. A haláleset vizsgálata megkezdődött.

Egy robot bizony nem feltétlenül beszámítható, ezért veszélyes is lehet:

Horror az ember-robot sakkpartin: hétéves gyerek ujját törte el a gép!

×