Az MSI nemrég bejelentett olyan monitort, ami egy nagyon fontos kérdést vetett fel a játékok jövőjével kapcsolatban: mennyire jó nekünk az AI?

2024.01.17. – Nincs olyan videojáték-kiadó, fejlesztő, játék vagy játékos, aki ne küzdene folyamatosan a csalókkal és csaláskészítőkkel. Szerintem simán kimondható, hogy a mai online videojáték-világ egyik legnagyobb problémáját a csalók jelentik, és nem igazán van tökéletes módszer a megállításukra. Bármennyire is küzd az Activision vagy a Ubisoft a csalók ellen, ahogy az egyik ajtón kirúgják őket, a hátsó ajtón visszajönnek. Szóval nagyon meglepő számomra, amikor az MSI bemutat egy monitort olyan AI funkciókkal, amik szerintem simán felérnek a csalással.

A CES 2024-en egyértelműen nagy szerepe volt a QD-OLED gaming monitoroknak, mivel több vállalat is bemutatott új kijelzőket, különböző frissítési frekvenciákkal és válaszidőkkel. A terület egyik legnagyobb szakértője, az MSI új QD-OLED gaming monitorok egész flottáját jelentette be, és az egyik ilyen monitorhoz pedig egy említésre méltó funkciót is mellékelt.

Az MSI MEG 321URX QD-OLED beépített AI processzorral rendelkezik, ami megmutat pár dolgot játék közben.

Mit?

A monitor egy olyan AI funkciót kapott, ami beolvassa, analizálja az éppen játszott játékot, majd vizuális értesítésekkel segíti a játékost. Például képes a monitoron kiemelni az ellenség helyzetét vagy a karakter HP-ját. Ez persze felvet néhány komoly kérdést azzal kapcsolatban, hogy hogyan használják majd az AI-t a jövőben a játékokban. A MEG 321URX QD-OLED, amit az MSI SkySightnak nevez, teljesen függetlenül működik az operációs rendszertől vagy a játékfájloktól. Mégis képes ezekre a vizuális jelzésekre játék közben, vagyis megkerül minden lehetséges csalás elleni szoftvert.

Az MSI az új technológiát a League of Legends során demonstrálta, amiben az AI letapogatja a képkockákat, felismeri a minimapon megjelenő ellenfeleket, majd vizuális jelzést ad a játékosnak, hogy melyik irányban található az ellenség. Így a monitort használó játékosnak nem kell folyamatosan (vagy legalábbis nem annyit) néznie a minimapot, mivel a monitor ezt megtette helyettük. Képzeld el ugyanezt a Counter-Strike-ban, az Apex Legends-ben, a Valorantban vagy bármelyik minimapot használó kompetitív játékban. Az MSI azt állítja, hogy az új SkySight technológia nem „csalás”, mivel csupán a minimapot figyeli, és olyan adatokat használ, amelyeket a játékos már amúgy is ismer, és amiket egy jó játékos amúgy is kiszúrna.

Ez még nem minden

Az MSI azt is kijelentette, hogy egy olyan funkciót is bevezet, ami lehetővé, hogy egy AI-modellt tanítsunk meg a kedvenc játékunkra, ami további előnyöket eredményezhet. A tanulás a játékos PC-jén történik majd, aztán az AI elvégzi a munka többi részét. Az MSI ezt az AI-modellt más népszerű esport játékokban, például CS2-ben is szeretné alkalmazni. És ez még csak a kezdete annak, hogy az AI technológia hogyan kerül be a játékokba.

Az MSI még nem közölte, hogy pontosan mikor dobja piacra a MEG 321URX QD-OLED-et, de a hírek szerint valamikor február végén, 1199 dolláros áron, ami kb. 420 ezer forint. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de ez egyes játékokban mindenképp előnyt jelenthet, szóval kimeríti a csalás fogalmát. Ezt a módszert pedig még felismerni, így büntetni sem lehet. Szép világ jön!

Ebben a videóban 1 percnél mutatják be:

Ezt láttad már?

Kényeztet az Xbox: ezek a fantasztikus exkluzív játékok jönnek 2024-ben

×