Ha a nyilvánvaló veszély, hogy nekimész valaminek, vagy elcsapnak, nem lenne elég: újabb okra leltek, hogy miért káros séta közben mobilozni.

Gábor János

2024.01.14. – Újabb okot találtak arra, hogy miért ne mobilozz, miközben sétálsz. A legtöbbünknek (remélhetőleg) elég az az érv, hogy figyelmetlenségből nekimehetünk valaminek, vagy kiléphetünk egy száguldó kocsi elé. Akiknek viszont ez se elég meggyőző, itt egy frissen felfedezett egészségügyi hatás, amire elsőre kevesen gondolnának, de most bebizonyították a létezését.

Forrás: master1305 – Freepik

Az osztrák FH Campus Wien tudósai a Heliyon folyóiratban részletesen taglalják, hogy séta közben mobilozni nem csak balesetveszély, hanem egészségkárosodás miatt sem ajánlott. Mint írják: a képernyő bámulása a járás során megváltoztatja a testtartásodat és ezzel megbetegítheted a mozgásszerveidet. A kutatók 27 önkéntessel, egy mozgáslaborban, ellenőrzött körülmények között vizsgálták meg, mi történik, ha tartósan mobilozol gyaloglás közben. A résztvevőknek egy futópadon kellett sétatempóban, mobilt pötyögtetve haladniuk, miközben az előttük lévő nagy képernyőkre dinamikus utcaképeket vetítettek eléjük.

A mozgásuk háromdimenziós modellezése, illetve a futópadba épített nyomásérzékelők adatai alátámasztották, hogy a mobilozás befolyásolja a járást.

Mivel a figyelmünk elterelése megzavarja a természetes járást (ösztönösen rövidebb, de szélesebb lépéseket teszünk), a normálisnál nagyobb terhelésnek tesszük ki a térdízületeket. A bécsi tudósok megállapították: az indokoltnál nagyobb tömeg áthelyezése hossz távon károsítja a térdünket és borítékolhatóan porckopást idéz elő, ami évek múlva komoly fájdalmakat okoz és csak műtéti úton állítható helyre – úgy, ahogy. Mi ebből a tanulság? Ne mobilozz, csak vágd zsebre, ha kilépsz az utcára! Mindenkinek – főleg neked – így lesz a legjobb! Nem véletlen, hogy már ilyen megoldáson is dolgoznak, csak ne kerülj bajba a telefonod miatt.

Ja, és itt se ajánlott mobilozni:

Na EZÉRT NE vidd magaddal a mobilt a WC-re is

×