A kutatók azt szeretnék, hogy biztonsági okokból ne lehessen használni a telefonodat, ha sétálás közben pötyögsz. Állj meg, és úgy mobilozz!

2023.08.16. – Kétségtelen, hogy a mobiltelefonok használata rengeteg biztonsági aggályt vet fel, gyakorlatilag amióta csak létezik. Gondolj csak arra sok csalásra, ami mostanában a mobilodra érkezik. A telefonod használata azonban akkor is veszélyes lehet, ha te nem figyelsz oda, és mondjuk séta, mászkásás közben használod.

Most ez ellen tennének drasztikus lépést a kutatók.

Oke, oké. Bizonyos szabályozás már él a világban a mobilozást illetően. Nem lehet például a telefonod a kezedben vezetés közben, akár telefonálsz, akár SMS-t írsz. De mi a helyzet a gyaloglással? Az sem kevésbé veszélyes. Egy új tanulmány, ami a Heliyon folyóiratban jelent meg, megállapította, hogy azok, akik gyaloglás közben SMS-t írnak, nagyobb valószínűséggel szenvednek balesetet.

Az Új-Dél-Walesi Egyetem egyik kutatóintézete által készített, szakértői véleményekkel tarkított tanulmányt azért végezték, hogy kiderítsék, milyen valós veszélyeket rejt gyaloglás közben írogatni.

„Az emberek 80 százaléka – fiatalok és idősek egyaránt – lehajtott fejjel sétálnak és mobiloznak. Arra gondoltam: vajon biztonságos-e ez? Ez késztetett arra, hogy vizsgáljam a séta közbeni sms-ezés veszélyeit” – mondta a vezető szerző, Matthew Brodie.

A vizsgálat elvégzéséhez a kutatók 50 egyetemi hallgatóból álló csoportot figyeltek meg, akik egy szimulált környezetben, csúszásveszélyes környezetben sétáltak, miközben sms-eztek. A 10 méteres sétányt 50 centiméterszer 50 centiméteres fa burkolólapokból és 10 vinil panelből állították össze. A sétányon volt egy olyan darab is, amit úgy fektettek le, hogy elmozduljon a helyéről. Így aki rálépett, megbotlott.

Az eredmény?

Kiderült, hogy még ha figyelmeztették is a diákokat a veszélyre, a kockázat nem csökkent minimálisra, amikor a telefonon írogattak. A kutatók azt is megállapították, hogy minden diák másképp reagált a csúszásveszélyre.

„Néhányan lelassítottak és óvatosabban közelítettek. Mások inkább gyorsabban mentek. Az ilyen eltérő hozzáállás megerősíti, hogy nincs két egyforma ember, és a séta közbeni sms-balesetek megelőzése érdekében többféle stratégiára lehet szükség” – magyarázta Brodie.

A telefonod letiltása?

A kutatók azt javasolták, hogy a mobilokba építsenek be egy olyan technológiát, ami történetesen letiltja a mobiltelefon, vagy egyes alkalmazások használatát séta közben. Ilyen lehet az SMS vagy a Messenger app. A telefonod már képes érzékelni, ha sétálsz, így működik a lépésszámláló is. A kutatók szerint ilyenkor zárolna a képernyő, nem tudnád feloldani. Vagy épp egy-egy alkalmazás nem működne, csak akkor, ha megállsz.

Mit szólnál ehhez?

Kár értük – 8 játék búcsúzik a PlayStation Plus kínálatából szeptemberben

×