Felmérték, hogy mennyien csinálják, és sokkoló számokat kaptak. Pedig továbbra is nagyon komoly érvek szólnak a WC-n mobilozás ellen.

Gábor János

2023.07.28. – Szereted a vécén ülve átgörgetni a hírfolyamodat? Vagy játszani egyet, esetleg megnézni az időjárást, a híreket? Most is ezt csinálod?! Jó eséllyel igen, és nem vagy egyedül. A YouGov statisztikái szerint az emberek 57 százaléka rendszeresen használja a telefonját a vécén ülve – pedig a szakértők és orvosok halálosan komoly érveket tudnak felhozni a rossz szokás ellen.

A LADbible által szemlézett kutatás rávilágított: 57 százaléknál is többen vannak (10-ből kb. 9-en), akik nem csak időnként kommunikálnak másokkal a mosdóból, például üzenetre válaszolva, hanem bele-belemerülnek a TikTok videókba és a közösségi média hírfolyamaiba.

Gondoltad volna, hogy ez, a mobilozás miatt elhúzódó trónolás – egyebek mellett – az aranyered gyulladását is okozhatja?

Dr. Karen Zaghiyan, a Healthline által megkérdezett vastagbél-specialista sebész közölte: „az aranyér a végbélnyíláson belül és kívül elhelyezkedő vénák összessége. Mindenkinek van aranyere, vele születünk.
Az ülés és a görgetés közbeni erőlködés okozhatja az aranyér vérrel telítődését, ami már fájdalommal, duzzanattal, vérzéssel jár.” Bár erre egyelőre nincs empirikus bizonyíték, az orvosok meg vannak győződve róla, és folyamatban is vannak klinikai kísérletek a mobilozás és az aranyér gyulladás összefüggéseinek bizonyítására.

Ha mindez nem lenne elég: baktériumok

Ha magaddal viszed a telefonodat a vécére, akkor (otthoni, nyilvános, munkahelyi) fürdőszobából származó baktériumokkal szennyezed be, és a mosdóból való távozás után is hozzáérsz (elég gyakran), így a kórokozókat rendre átviszed a kezedre.

Egy sokkoló, de nem túl meglepő 2017-es tanulmány kimutatta, hogy a középiskolások mobiltelefonjai E. coli, illetve más mikrobák tömegeitől hemzsegnek, és ezek bármelyike megbetegítheti őket. Az angliai Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) azon kevés intézmények egyike, amelyik komolyan foglalkozik a kérdéssel és kampányt is indított miatta, közölve: csak az E. coli baktérium már okozhat hasmenést, gyomorgörcsöket és lázat. A fertőzött emberek körülbelül felénél véres hasmenést indít be, amit az NHS nyilvántartása szerint 2015/2016-ban 5500 beteg halálával sikerült összefüggésbe hozni. Na már most: a fürdőszobai baktériumok okozta megbetegedéseket és a telefonhasználatot érdemes kontextusba rendezni:

20 megkérdezett személyből 1 csak félévente vagy annál is ritkábban tisztítja meg az okostelefonját.

Az okostelefonok szó szerint koszosabbak, mint a WC-ülőke, vagy a kagylóra akasztott fertőtlenítőszer tartálya – pedig ezeket nem szívesen dörzsölgetnéd az arcodhoz, ugye? A kutatás talán legfőbb tanulsága Dr. Zaghiyan szerint az, hogy csak addig üljünk a vécén, amíg a szükségleteink (és NEM az okostelefonok) parancsolják. A legkisebb helyiségben töltött idő ideális hossza egyébként 1-15 perc, vagyis bármi, ami ennél hosszabb, székrekedési problémát jelezhet.

Leet-tipp: ha már semmiképpen sem tudod levetkőzni azt a szokásodat, hogy magaddal vidd a telefont a vécére, legalább egy maximum 15 perces (de inkább rövidebb) időzítést állíts be, és ha lejárt, állj fel, majd hagyd el a mosdót!

Leet-tipp 2.: a telefont alaposan töröld át alkoholos fertőtlenítő kendővel, legalább hetente (de inkább naponta)!

Leet-tipp 3.: a szakértőkre hivatkozva szólunk, hogy egy alapos kézmosás a kezed minden négyzetmilliméterére kiterjed, szappannal történik, és legalább 20 másodpercet vesz igénybe.

De ha nem tudsz elszakadni a telefontól, annak nyomósabb okai is lehetnek ám:

Válaszolni kéne, de NEM bírsz? – Nem csak te küzdesz messenger-szorongással!

×