A Discord a dolgozóinak 17%-át elbocsátja annak érdekében, hogy fokozza a projektre szánt figyelmet, fejlessze a közös munkamódszereket, valamint nagyobb rugalmasságot teremthessen a szervezetben.

2024.01.13 – Bombaként rombbant a hír, hogy a gamerek kedvelt közösségi platformja, a Discord a jelenlegi alkalmazottainak nagyjából 17 százalékát bocsátja el. A közlemény alapján ezzel próbálják ellensúlyozni a jelenlegi lemaradást, a tervezett növekedéssel szemben. Azonban a felhasználókban az aggodalmat csak fokozza, hogy a Twitch, még ennél is nagyobb leépítést hajtanak végre.

Jason Citron vezérigazgató által a dolgozóinak küldött üzenete alapján a Discord nem néz szembe súlyos pénzügyi nehézségekkel. Azonban továbbra is veszteséget mutat minden pénzügyi beszámoló alapján. Ennek oka lehet a koronavírus járvány lecsengése és a home officeból való visszatérés is. Az alkalmazottaknak írt levelet ide kattintva teljes egészében elolvashatod.

„Gyorsan növekedtünk, és még gyorsabban bővítettük a munkaerőnket, 2020 óta ötszörösére nőtt.” – írta a vezérigazgató, majd folytatta. „Ennek eredményeként több projektet vállaltunk, és kevésbé hatékonyan működtünk.”

Mik lehetnek a veszteségesség okai?

A Discord közösségi alkalmazás, bár széles körű népszerűségnek örvend, számos kihívással és potenciális veszteségforrással is szembesülhet. Először is, a Discord jelenleg nem mutat be megfelelő reklámokat a platformon, és ezáltal elmulasztja a potenciális bevételek egy fontos forrását. Más közösségi média platformok sikeresen használják a hirdetéseket bevételnövelő eszközkéntk. Ezenkívül a VOIP-alkalmazás főként ingyenes szolgáltatásként működik, de a felhasználók nagy része számára elérhető prémium szolgáltatások is vannak.

A prémium előfizetők számára kínált funkciók és előnyök rendkívül csekélyek ahhoz, hogy hirtelen több százezer új felhasználó vegye igénybe, amely növelné a bevételeket. Különösen versenyezve olyan platformokkal, mint a Slack vagy a Microsoft Teams, amelyek célzottan céges és üzleti környezetekre fókuszálnak. Emellett a Discordnak ki kell egyensúlyoznia a felhasználói adatvédelem és az adatok felhasználásának kérdését, mivel egyre inkább felmerül az a társadalmi nyomás, hogy a vállalatoknak felelősen kell kezelniük a felhasználóik adatait. Ha a Discord nem képes megfelelően kezelni ezt a kihívást, az negatív hatással lehet a felhasználók bizalmára és a platform hosszú távú sikerére.

 

Miért lehetetett az egyik legnépszerűbb platform?

A Discord túlzás nélkül az egyik legismertebb és a közösségi kommunikációs piacon az egyik legmeghatározóbb szolgáltatás is egyben. Amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy szöveges és hangüzeneteket küldjenek, szervereket alakítsanak ki dedikált közösségek számára, valamint hang- és videohívásokat bonyolítsanak le üzleti és személyes használatra egyaránt. Nem csoda, hogy számos különböző tartalomszolgáltató, illetve gamer alakított ki közvetlen kapcsolatot a nézőivel, követőivel ezen a platformon. Arról nem is beszélve, hogy az online többjátékos videójátékok is nagy szeretettel alapoznak a Discord szolgáltatásaira.

A Discord eddig soha nem gondolkodott azon, hogy a platform használata fizetőssé váljon. Ugyan lehetőség van igénybe venni a Discord Nitro-t, amely a havi díjért cserébe extra előnyöket biztosíthat. Viszont ezzel az üzleti modellel nem sikerült jövedelmező vállalkozást és szolgáltatást teremteni a vállalatnak. A platform ugyanakkor mindent megtett a felhasználók számának növelése érdekében. Többek között megpróbálta magához vonzani a felhasználókat azzal, hogy Xbox streaminget kínál Discordon keresztül.

 

Az elmúlt év viharos eseményei után a technológiai és videojáték-iparban folytatódó tömeges elbocsátások sajnálatos tendenciájával szembesülünk. A folyamatos leépítések hírei fokozott aggodalmat váltottak ki a közönség körében, és sokan csalódottságot éreznek az iparágak egészével kapcsolatban. A megmaradó alkalmazottak számára bizonytalan idők és a későbbi lehetséges elbocsátások lebeghetnek a szemeik előtt, amely végső soron a közönség negatív érzéseit is tovább erősítheti.

Az elbocsátások kapcsán számos spekuláció kering arról, hogy vajon a vállalati kiadások vagy az exponenciális növekedési modellek okozzák ténylegesen-e a problémát. A vezérigazgatók gyakran hangsúlyozzák a „hatékonyság optimalizálását” az elbocsátások mögött álló fő okokként, ugyanakkor a rajongók rámutatnak néhány olyan rekordnyereségre hasonló cégeknél, amellyel a vállalatok büszkélkedhetnek. Az Amazon például novemberben jelentette be elbocsátásait, mindössze két hónappal azután, hogy a profitja 2022-hez képest 77 százalékkal növekedett. Ez alapján a közönség jogosan szemléli kritikusan a történteket és mérlegeli az elbocsátásoknak a hosszú távú negatív hatásait.

A közönség erőteljesen kifejezi az aggodalmát a közösségi médiában is az elbocsátásokkal kapcsolatban. A fogyasztók szorongását tovább növelte a közelmúltban kiszivárgott hír, miszerint az Unity újabb elbocsátásokat tervez, és a gamerek jogosan teszik fel a kérdést: mikor fogják érezni a felhasználók a megszorítások hatását? Ugyanakkor a Discord vezetése határozott álláspontot képvisel, nyugtatva a felhasználókat, hogy a megszorítások javulást hoznak majd. Ezért optimistán remélhetjük, hogy a következő hónapok eredményesek lesznek, és a Discord vezetése nem írta alá saját végrendeletét ezzel a döntéssel.

Forrás: Gamerant.com

Ne hagyd ki ezt sem!

Bírod a rejtvényeket? Akkor ezek a játékok direkt Neked készültek

×