A játékipar utóbbi 10 évének legnagyobb leépítéshulláma a legendás magyar stúdiót, a flipperjátékairól ismert budapesti Zen Studiost is elérte.

2023.10.16. – Óriási bajban vannak a játékiparban dolgozók. A koronavírus-járván alatt ugyanis – ahogyan a technológiai ágazatokban – a játékfejlesztésben is hatalmas túlnövekedés volt tapasztalható, azaz jelentősen több embert vettek fel hirtelen, mint amennyi valójában indokolt lett volna. Ennek az alapvetően hibás vezetői döntéssorozatnak isszák most a levét a munkavállalók, akiket jelenleg tömegesen bocsátanak el a játékfejlesztői szakmában.

Ez a hullám érte most utol a legendás, ámbár igen csendesen működő budapesti Zen Studiost, ami meglepően kegyetlen körülmények között bocsátotta el a munkavállalóinak közel negyedét. A Forbes-nak nevüket érthető módon elhallgató érintettek szerint a magyar stúdió vezetése október 13-án egy rövid Zoom-hívásra invitált több mint dolgozót, majd az alig 10 percig tartó meetingen szembesítették őket az elbocsátásuk tényével.

Az egyik fejlesztő szerint egy kollégát 15 év munkaviszony után rúgtak ki. Gazdasági okokon és belső átalakításokon túl bővebb indoklást állítólag senki sem kapott, pedig a stúdió 121 teljes állású alkalmazottjainak nem kevés, 26 százalékáról van szó.

A 2000-ben alapított népszerű flipperjátékos stúdiót nem mellesleg 2020-ban vásárolta fel a mostanra különösen nagy slamasztikába került svéd Empracer Group, amely nem is olyan rég még két pofára kebelezte be a játékfejlesztő stúdiókat, amit a Gyűrűk Ura-jogainak felvásárlásával koronázott meg 2022. augusztusában.

A Forbes azonban rámutat, hogy idén májusban egy 2 milliárd dolláros üzlet ment a levesbe, amely miatt a gigacég őrületes átszervezésbe és költségracionalizálásba kezdett. Ennek nyomán zárták be a Saint Row-játékok fejlesztőjét, a Volitiont, de még az új Tomb Raider-játékon dolgozó Crystal Dynamicstől is sokakat elbocsátottak.

Bár a Zen Studios nem nyilatkozott a megkeresésekre, valószínűleg ennek az átszervezési folyamatnak estek áldozatául a magyarok is, akik most új munkahely után kutatnak. Ennek a hullámnak azonban nagy eséllyel közel sincsen vége: a költségcsökkentés számos projekt elkaszálását, rosszabb esetben több stúdió végleges bezárását is okozhatja.

A Zen Studios fejlesztőinek olyan remek játékokat köszönhetünk, amint a Zen Pinball, a CastleStorm, az Operencia: The Stolen Sun, a Dread Nautical, vagy sok más mellett a Kickbeat.

Borítókép: Forbes/Zen Studios

Ezt is érdemes elolvasnod:

Irány a torrent? – 4 játék, amit már SEHOL sem tudsz megvenni | 2.

×