Ha a folyamatos harc mellett abban leled örömöd egy videojátékban, hogy összerakhatod a kirakós darabjait, ezek a legjobbak mostanában.

Gábor János

2024.01.10. – A puzzle típusú videojátékok különálló és speciális műfajt alakítottak ki a játékiparon belül, és a kreativitásukkal sikeresen lebilincselik gamerek millióit. A szellemi kihívást jelentő rejtvényekkel, fantáziadús látványvilággal és magukkal ragadó történetekkel rendelkező játékok azok számára jelentenek igazi kikapcsolódást, akik imádják megtornáztatni a problémamegoldó készségeiket és a kreativitásukat.

Forrás: Devolver Digital

Mindentől különböző, üdítően eredeti rejtvényeket tartalmazó címek az utóbbi pár évből, amelyeket nem szabad kihagynod ebben a műfajban

The Talos Principle 2

Ez egy filozófiai történet, aminek a rejtélyeit neked kell megfejteni, miközben különböző beállításokat és struktúrákat fedezel fel, egy lélegzetelállítóan látványos környezetben. A játékosok a rejtvényfejtés és a felfedezés keverékén keresztül a tudat, a létezés és a mesterséges intelligencia lényegéről gondolkodhatnak. A The Talos Principle 2 2023 novemberében jelent meg, PlayStation 5-re, Xbox Series X|S-re és PC-re.

The Turing Test

A főhősöd Ava Turing, egy mérnök, akit egy elszigetelt kutatási létesítmény átvizsgálásával bíznak meg, egy futurisztikus környezetben, a Jupiter Europa nevű holdján. A játék célja, hogy az Energy Manipulation Tool (EMT) segítségével megoldd a rejtvényeket: energiagömböket manipulálj, és így sikeresen legyőzd a fokozatosan nehezedő kihívások egész sorát. A játék 2016 augusztusában jelent meg – jelenleg PlayStation 4, Xbox One és PC platformokon érhető el.

Viewfinder

A Viewfinder egy olyan játék, amiben a játékosok új geometriákat és elrendezéseket hoznak létre kétdimenziós forrásokból – például fényképekből származó képek kivetítésével – a játék környezetének háromdimenziós terében. Ezeket felhasználva a pálya végén teleportáló szerkentyűket oldhatsz fel, és rejtvényeket fejthetsz meg. Ez a játék a modern gaming egyik legmenőbb agytornája, ezért okkal tett szert óriási népszerűségre. 2023 júliusában jelent meg, és PlayStation 4-5-re és PC-re.

Superliminal

Első személyű kirakós játék, ami a kényszerített perspektíva és az optikai illúziók köré épül, plusz megspékelték egy sor elmebajos funkcióval. A Pierce Intézet egy bizarr álomterápiás programban elmerülve álomszerű környezetet mutat, miközben trükkös rejtvényeket szór eléd. A játék lényege, hogy a világában lévő dolgok méretén és perspektíváján úgy változtass, hogy felveszed és különböző pozíciókba helyezed vissza őket, ezáltal még több területhez férsz hozzá. 2019 novemberében jelent meg, játszható Nintendo Switchen, PlayStation 4-5-ön, Xbox One-on és Xbox Series X|S-en és PC-n.

Tetris Effect: Connected

A kortárs és magával ragadó pörgéssel rendelkező Tetris Effect: Connected kibővíti az eredeti Tetris-rejtvényeket. A klasszikus Tetris formulához ragaszkodva a játékosoknak ismét az a feladatuk, hogy a leeső blokkokból tömör vonalakat alkotva tisztítsák meg a játékteret. Másrészt az új Connected funkció egy többjátékos kooperatív móddal egészül ki, ami lehetővé teszi, hogy akár három ember együtt oldja meg a rejtvényt. A játékosok tervezhetnek, egyesíthetik Tetris képességeiket, és közös célokat érhetnek el a Kapcsolódó funkció segítségével. 2018 novemberében jelent meg, és Nintendo Switch, PlayStation 4-5, Xbox One és Series X|S konzolokon, Meta Questen, valamint PC-n is játszható.

It Takes Two

Kétszemélyes kooperatív, split-screen akció-kalandjáték. Együtt irányíthatjátok benne Codyt és Mayt, két kis karaktert, akiknek sajátos személyiségük és képességeik vannak. Miközben a játékosok több régiót járnak be, és különböző feladatokkal küzdenek, amelyek célja, hogy próbára tegyék a két karakter együttes képességeit, a játékmechanika a folyamatos kommunikáció és együttműködés fontosságát hangsúlyozza. 2021 márciusában jelent meg, és PlayStation 4-5-re, Xbox One-ra és Series X|S-re, Nintendo Switchre és PC-re is elérhető.

The Past Within

Az aszimmetrikus játékmenet a The Past Within egyik legfontosabb jellemzője. A játékosok külön feladatokon dolgoznak, és nem láthatják a társuk által megoldott rejtvényeket, így nem is avatkozhatnak bele. Az egyik időszakban megoldott rejtvények befolyásolhatják a másik időszak feladványait, és a játékos jövőbeni cselekedetei megváltoztathatják a múltat. A hatékony kommunikáció és egymás nyomainak, valamint a rejtvényeknek a részletes leírása elengedhetetlen ahhoz, hogy befejezd a játékot. A The Past Within 2022 novemberében jelent meg, és Android, iOS, Nintendo Switch rendszereken, illetve PC-n is játszható.

Ja, és ezekben garantáltan csak rejtvényeket, ilyen kellemetlen meglepetéseket viszont nem találsz:

A pofád leszakad, de ezért a 8 dologért tényleg pénzt kértek játékokban

×