A Nintendo kézikonzolja bődületes siker, de leáldozik a csillaga, ha nem kap utódot – jósolja a szakértő, aki az új Switch árát is megsaccolta.

Gábor János

2024.01.04. – A Game Industry idén is megkérdezett játékipari szakértőket, hogy milyen eseményekre számítanak ebben az évben. Az oldal nem szokott kertelni: azt is számon kéri rajtuk, hogy mit mondtak tavaly és az mennyire jött be. Az áremelkedéseket és a recesszió nem túl jelentős hatásait pontosan, más trendeket (mint a kriptopénzek in-game használatának erősödését) viszonylag helyesen megjósló Dr. Serkan Toto, a Kantan Games ügyvezetője ezúttal a Nintendo Switch 2-ről osztott meg érdekes előrejelzést. Egyre több jel utal arra, hogy tényleg érkezik.

Ekkor jöhet és ennyiért a Switch 2

Toto úgy véli, mostanra mindenképpen elérkezett az ideje annak, hogy a Nintendo kézikonzolja megkapja az utódját – és ez alatt nem annak OLED-kijelzős verzióit érti, hanem azt, hogy új vasnak kell érkeznie 2024-ben. Az elemző szerint ez az eszköz a korábbinál száz dollárral drágábban, 400 dollár (kb. 150 ezer forint) körüli áron fog megjelenni. A Switch 2-re érkező játékok szintén új árszínvonalra kúsznak fel, és már ezen a platformon is átlépik a 70 dolláros (25 ezer forintos) küszöböt.

„A következő rendszer is valószínűleg inkább lesz iteráció, mint forradalmi.

Lehet, hogy a Nintendo hozzáad néhány csicsát, de a készülék hasonlítani fog a jelenlegi Switch-hez. És mivel ott van a Pokémon, márpedig a Pokémon a kézi játékok világához kötődik, kizárt, hogy a Nintendo a következő nagy dobásánál elhagyja a hordozhatóságot” – jósolja Toto.

Illusztráció: dhimage

A VGC megjegyzi: bár Shuntaro Furukawa Nintendo-vezér egy novemberi nyilatkozatában még visszautasította, hogy bármit is mondjon a következő generációs Switch-ről, annak valóban elérkezhetett az ideje. Az első konzol immáron hétéves, és a vállalat nem véletlenül ragaszkodik hozzá ilyen hosszú ideje: őrületes, 132,5 millió eladás körül jár – igaz, a 2022-es csúcs óta egyértelműen csökkenő pályára állt az értékesítés. A kézikonzol az idei első negyedévben a 2019 előtti szintek alá fog zuhanni a piacon, pedig már 2023-ban is 22 százalékkal kevesebbet sikerült eladni belőle, mint korábban. Ez az esés mindenképpen arra mutat, hogy a Kantan Games fejese jó nyomon jár, és tényleg megérkezhet az újgenerációs Switch. Kérdés, hogy sikerül-e annyira megújítani az eszközt, hogy érdekes maradjon a vevőknek.

Pláne ilyen konkurenciával szemben:

A Deck meg a Switch egy dolog – ilyen kézikonzol kínálat jön még 2023-ban

×