Nem hagynak parlagon heverni a kézikonzol gyártók, főleg az Ayaneo nem, de lesz új Miyoo, Ayn, Orange, és kiad 1-1-et a Sony-Steam-Nintendo triumvirátus is.

2023.10.06. – Virágzik a kézikonzol piac, és ennek legszembetűnőbb jele, hogy már október van, mégis 10 olyan eszközt tudunk mutatni, amelyek az év hátra lévő részében jönnek. Nem is olyan régen még úgy tűnt, hogy a kézikonzol szegmens egyeduralkodója a Nintendo Switch, meg az egy fokkal eltérő közönséget megcélzó Steam Deck lesz, aztán a nyakukba kapták konkurenciának az Asust és Lenovot. Őket további gyártók követték, akik egyre nagyobb hullámokat vernek – vagy azért, mert eredeti és / vagy költséghatékony megoldást nyújtanak. A Dexerto segítségével összeszedtünk 8-at, ami 2023-ban ostromolja tovább a piacvezetők trónját, míg a végén jönnek az egyeduralkodónak tűnő Deck és Switch legújabb verziói (amelyeknél azért elég kicsi az idei megjelenés esélye).

Ayaneo Kun

A gyártó jelenléte persze nem új a kézi konzol világban, mivel nem sokkal a Switch után bejelentkezett, hogy itt bizony ő is aratna, csak éppen Windows alapú eszközökkel. Egyik legújabb kiadványa (az idei NÉGYBŐL) a Kun, ami szerintük az „eddigi legerősebb Windows kézikonzol”. Láthatóan magával ragadóan szép, keret nélküli kivitelezést kap, meg 8,4 hüvelykes képernyőt. Ami még érdekesebbé teszi, az a kettős touchpad és a Windows Hello kamera. Ezek a funkciók együttes alkalmazása úttörőnek számít a hordozható Windows játékkonzoloknál. Egyéb specifikációkról még nem tudunk, csak annyi pletykálnak, hogy sokat javul majd vele a hőleadás és az akkumulátor élettartam.

Ayaneo Next II

A vállalat azon kevés kézikonzoljának egyike, amelyek 8 hüvelykes LCD-kijelzővel rendelkeznek. A vállalat korábban már megosztott egy teasert róla, ami Steam Deck-szerű trackpadokra engedett következtetni. Ezek ugye jelentősen könnyítik a felhasználók számára az érintéses utasításokra alapozó game-ek használatát. Úgy tudni, hogy AMD Ryzen 7000-es processzorral és Radeon 780M grafikával érkezik. További konfigurációk egyelőre nem tisztázottak, de úgy tűnik, hogy a Steam Deck windowsos alternatívája akar majd lenni.

Ayaneo Slide

RETRO! De mekkora! Ez a kézikonzol nagyban emlékeztet a régi flipes Nokia mobilokra. A testéből felfelé kitolható kijelző és az alatta megbúvó billentyűzet többszörösen is óriási ötlet – egyrészt a nosztalgiafaktor, másrészt pedig amiatt, hogy kényelmesebb (illetve tetszés szerint állítható) a betekintési szög, ráadásul mini laptopra emlékeztet. Utóbbi mellesleg nem véletlen, hiszen apró személyi számítógépnek is használható: cseveghetsz rajta, válaszolhatsz e-mailekre, és a hosszabb szövegek bevitele sem kényelmetlen rajta. AMD 7000-es proci fog duruzsolni benne.

Ayaneo Flip

Na még egyet ugyanettől a gyártótól, ráadásul ez is retro dizájnt kap, hiszen leginkább a klasszikus Nintendo DS vagy a GameBoy Advance SP juthat eszünkbe róla. A vállalat által kiadott teaserek szerint a Flip kagylóhéj kialakítású lesz, képernyője felfelé fordítható, így egy teljes méretű billentyűzetet tár fel. Kagyló kialakítása lehetővé teszi majd, hogy a kijelző csukott állapotban is védve maradjon, míg a zsanér várhatóan így is előnyös pozícióban tartja majd a kijelzőt, így olyan lesz, mint egy mini játékautomata.

Sony PlayStation Portal

Nagyon várt darab, bár jó nagy kakukktojás, ha úgy vesszük, mert nem önállóan létező kézikonzol, vagyis önmagában nem alkalmas játékra. Kell hozzá ugyanis „anyahajónak” egy PlayStation 5. Az újgenerációs eszköz kiegészítő kézikonzoljaként mondjuk elég forradalmi ötlet, de kb. annyira jó, hogy el lehet vele vonulni egy másik szobába, ha apa a „nagy tévén” akarja nézni a meccset, vagy két ember két különböző játékkal nyomulna otthon. Hivatalosan a PlayStation Portal egy „dedikált eszköz, ami lehetővé teszi, hogy bármilyen játékot streameljünk a PS5 konzolon keresztül, távolról”. Lényegében egy kisebb teljesítményű kézikonzol lesz, nyolc hüvelykes HD-kijelzővel és a PlayStation 5 Dualsense-szel megegyező vezérlőkialakítással.

Miyoo Mini Flip

Várhatóan félbehajtható minijátékgép lesz, ami várhatóan a retro GameBoy megjelenéséhez fog hasonlítani. Ennek megfelelően kicsi, 3,5″-os LCD panellel érkezhet, egyszerűbb 8/64-bites játékokat futtatva, főleg kisebb gyerekeknek. A Dexerto arra számít, hogy elődeinél, például a Miyoo Mini Plusnál erősebb, de kedvezőbb árú eszköz lesz.

Ayn Odin 2

A gyártó neve már ismerős lehet, és most az Odin 2 kiadásával igyekszik majd elkápráztatni minket, a korábbiaknál várhatóan kedvezőbb áron. Ehhez képest jó hír, hogy a szíve a legújabb és legerősebb okostelefonokba kerülő chip, a Snapdragon 8 Gen 2 lesz. Szintén örömteli, hogy Android rendszere miatt nem csak prémium játékokhoz, hanem egy csomó ingyenes címhez is hozzá lehet majd férni vele. Az ára kiskereskedelmi forgalomban 300 dollár, vagyis úgy 110 ezer forint körül lesz. Ezért cserébe várhatóan 16 GB RAM és 512 GB tárhely fog járni.

Orange Pi

A pletykák szerint nagy teljesítményű kézikonzol lesz, Rockchip RK3588S processzorral az Android/Linux játékhoz, vagy AMD Ryzen 7 7800U/6800U-val a Windows játékhoz. A híresztelések ezen felül 7 hüvelykes LCD-panelről, sztereó hangszórókról, beépített mikrofonokról, három USB C portról és két testreszabható gombról szólnak. A csúcsváltozatba 16 GB RAM-ot és 512 GB tárhelyet sejtenek a jól értesültek, míg az árcédula – verziótól függően – 217-től 506 dollárig (79-185 ezer forintig) terjedhet. Egy a baj: egyelőre nem tisztázott sem az anyaországi (Kína), sem a nemzetközi megjelenés időablaka sem, szóval egyáltalán nem biztos a 2023-as premier. Ahogy a következő két konzolnál sem.

Steam Deck 2 / Deck Pro

A Valve nem erősítette meg a Steam Deck utódjának megjelenési dátumát, de egy interjúban, amelyet a Deck mögött álló emberekkel készítettek, felmerült, hogy egyhamar nem számíthatunk rá. Az idei kiadás éppen ezért a lehetetlennel vetekszik, a 2024-es debütálásban pedig szintén csak reménykedni lehet. A gyártó mindenesetre megerősítette, hogy egy „többgenerációs termékcsalád” van készülőben. Az ígéretek szerint az új verziók még nyitottabbak és még használhatóbbak lesznek, mint a Steam Deck első verziója. És ezzel végére is értünk az ún. bizonyítékoknak, amelyek Deck 2-re utalnak. De ez így simán lehet egy Steam Deck Pro is. Sőt, ez a valószínűbb.

 

Nintendo Switch 2 / Switch Pro

A Nintendo nem kapkodja el a dolgokat: a Switch 2017-ben indult hódító útjára, és bár voltak új változatai – a 2019-es Switch Lite és a 2021-es Switch OLED -, még mindig várunk az eredeti Switch utódjára. Különböző pletykák többször is utaltak rá, hogy a vállalat egy nagy teljesítményű Switch Pro-n dolgozik, amely Tegra 9 SoC-vel rendelkezik, és olyan fejlett funkciókat fog támogatni, mint a DLSS 2.2 és a ray tracing. Ennél több konkrétumot eddig senki sem kockáztatott meg, a cég pedig egyelőre hallgat. A kiszivárgott – de hivatalosan meg nem erősített – információk szerint idén már nem, viszont 2024 tavaszán jöhet új kézikonzol: vagy a Switch 2, vagy a Switch Pro.

Ja, és akkor még itt van ez is:

A Lenovo egy ÚJ KÉZIKONZOLLAL szorongatná meg a Steam Decket és az Ally-t

×