Hát, messze nem arra kell gondolni, hogy a PlayStation Portal ugyanolyan lehetőségeket biztosít, mint például egy Nintendo Switch.

2023.08.23. – Nem önálló kézi konzolként fog létezni az eddig Project Q névre hallgató eszköz. Az immár hivatalosan bejelentett neve szerint PlayStation Portal nem tud meglenni egy a közelében lévő PS5 nélkül. Éppen ezért hiába várod tőle, hogy végre magaddal viheted a nyaralásra az otthoni játékaidat.

„A PlayStation Portal tökéletes eszköz a játékosok számára azokban a háztartásokban, ahol osztozni kell a tévén, vagy egyszerűen csak a ház másik szobájában szeretnének PS5-ös játékokkal játszani” – mutat rá a Sony a VGC szerint. Értsd: az eszköz technikailag egy kiegészítő, amit a PS5-öddel azonos hálózaton tudsz csak használni. Mintha a nagy konzol lenne a felhő, amiről a kézivel streameled a játékokat.

Nem új PlayStation-ötlet

Az IGN emlékeztet: a Sony ezzel a kütyüvel nem találta fel a spanyolviaszt, hiszen a Remote Play opció a PS3 éra óta létező dolog. Ez engedélyezi számodra, hogy külső eszközökön, például kézi konzolon, okostelefonon, tableten, PC-n vagy Mac-en. Persze sosem volt egy kifejezetten felemelő élmény, ha a saját hardverkörnyezetéből kiragadva játszol a PS-re optimalizált game-ekkel, de mégiscsak létező dologról van szó.

Erre most itt a PlayStation Portal.

Aminek a dizájnja olyan, mintha kettéfűrészeltek volna egy DualSense kontrollert, aminek a két darabja közé odabiggyesztettek egy nyolchüvelykes LCD kijelzőt (1080p, 60 fps egyébként). Bármennyire is furcsa, éppen ezen a ponton található a legfontosabb előny, egy – lássuk be – azért nélkülözhető eszközön.

Forrás: CNET

A kontroller, ami hozza a DualSense minden egyes előnyét, a könnyű irányítástól a remek haptikus érzékelésig. Kapsz tehát vele egy szép kijelzőt és egy tisztességes méretű, az eredetivel megegyező funkciókkal bíró kontrollert (még touchpad is megjelenik a kijelzőn). És mindez könnyebb, mint a Switch vagy akár a Steam Deck.

A PlayStation Portal nem mellesleg aktiválja a PS5-ödet és az otthoni hálózaton kapcsolódik is hozzá. Ezzel lényegében egy tökéletes Remote Play kiegészítőt kapsz, amin minden pontosan ugyanúgy történik, mint a fő konzolon. Ugyanúgy láthatóak rajta a saját beállításaid, trófeáid, és persze a játékmeneteket is ugyanonnan folytathatod rajta, ahol a PS5-ön tartasz velük.

Az IGN duplán aláhúzza: bár nem feltétlenül szükséges, hogy a két eszköz ugyanazon a hálózaton legyen, a Portalt arra találták ki, hogy otthon kapcsolódjon a PS5-höz. Ha a kézi konzollal más helyen vagy, és ott is, illetve otthon is erős a hálózati kapcsolat, szintén tudsz vele játszani. Ilyenkor viszont komoly válaszidő-különbségekkel lehet számolni. A szerepét a legideálisabban otthon fogja betölteni. Kérdés, hogy csupán ezért, egy kézi kiegészítőért megéri-e majd a felhasználóknak a 200 dolláros (kb. 70 ezer forintos) vételár. A Portal várhatóan az év utolsó negyedévében fog piacra kerülni – írja a The Verge.

Azért a Sonynál van komolyabb fejlesztés is a tarsolyban:

A Sony berakja az AI-t a PlayStation játékokba, hogy jobban „lásd” őket

×