2024-ben az Assassin’s Creed játékok egyik legkedveltebb főhősének, Ezio Auditore halálának 500. évfordulójára emlékezünk.

2024.01.03. – Ha valaha is játszottál Assassin’s Creed játékokkal, és esetleg nagy rajongója is vagy a játéksorozatnak, bizonyára Ezio Auditore neve ismerősen cseng. Nem titok, hogy Eziót tartják a legjobb AC főszereplőnek a sorozatban, amivel úgy tűnik, a Ubisoft is mélyen egyetért. Nem véletlen, hogy a karakter több játékban is főszereplő lett, sőt mostanában új játékban is irányíthatjuk.

Ezio és a játékok

A játékosok először 2009-ben, az Assassin’s Creed II-ben találkozhattal Ezióval, és bizony nagyon sokan azonnal beleszerettek kifinomult stílusába és képeségeibe. Később az Assassin’s Creed: Brotherhoodban (2010) kapott is ismét lehetőséget a reflektrofényben tündkölni. Aztán jött az Assassin’s Creed: Revelations 2011-ben, ami lezárta a történetét és létrehozta a játéktörténelem egyik legjobb trilógiáját.

500 év

Talán a karaktert még azok is ismerik látásból, akik egyetlen AC játékkal sem játszottak sosem. A karakter egyébként nem is olyan rég, az AC Nexus VR-ban is játszható lett. Sokszor láttunk olyat az évek során, hogy az emberek leróják előtte tiszteletüket, mintha élő személy lett volna. Most is ez történik (és tesszük ezt mi is), miután egy Reddit felhasználó felhívta a figyelmet arra, hogy az AC játékok története szerint Ezio pontosan 500 éve halt meg.

Idén, 2024-ben lesz 500 éve, hogy Ezio 1524-ben meghalt.

A játékok története szerint Ezio 1459-1524 között élt. Persze különös dolog lehet egy ilyen évfordulóról megemlékezni, hiszen csupán egy kitalált karakterről van szó. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy Ezio bizony nagyon sok játékos életére volt nagy hatással. Az Assassin’s Creed sorozat fenti részeit még ma is sokan a legjobb AC játékoknak, sőt a világ legjobb játéktrilógiájának tartják. Így aztán érthető, hogy miért lett érdekes ez a dátum. De ki is valójában ő a történet szerint?

Ezio Auditore da Firenze

játék története alapján a reneszánsz kori firenzei nemes volt az Asszaszin Rend itáliai ágának a Mentora és vezetője, aminek titulusát 1503 és 1512 között viselte. Felmenője volt Desmond Milesnak és Clay Kaczmareknek egyaránt. Még az Auditore ház tagjaként sem tudta Ezio, hogy Asszaszin az apja – egészen 17 éves koráig, amikor is két testvérét, Federicót és Petrucciót, valamint édesapját a szeme láttára akasztották fel. Nem lévén más lehetősége, Ezio elmenekült, elhagyta szülővárosát családja megmaradt tagjaival – édesanyjával és húgával -, s menedéket talált a toszkán Monteriggioniban, az Auditore villában.

Miután nagybátyja, Mario Auditore felvilágosította Eziót hagyatékáról, az ifjú megkezdte a kiképzését, majd nekilátott bosszúhadjáratának a Templomos Lovagrend és A Templomos Lovagrend Nagymestere, Rodrigo Borgia ellen, aki családtagjai kivégzésének legfőbb kitervelője volt. Utazásai során Ezio – azon felül, hogy újraegyesítette a Kódexet, amelyet Altaïr Ibn-La’Ahad, a Szír Asszaszinok Mentora írt – felszabadította Firenze, Velence és Róma városát a Templomosok uralma alól. Ezio lehetővé tette Kolumbusz Kristóf nagy utazásait az „Újvilág” felé, felszabadította Rómát a Borgiák elnyomása alól és megakadályozta, hogy Ercole Massimo Hermész kultusza kiteljesedjen, elősegítve a reneszánsz elterjedését és az Asszaszinok által vallott függetlenségi ideálokat szerte Itáliában. Ezio Auditore da Firenze 1524-ben halt meg, halálának oka valószínűleg szívinfarktus.

Forrás: Wikipedia
Borítókép: Syanart

Ez is érdekes:

Tovább döglődik a lemezes játékpiac – ideje búcsúzni a fizikai kiadásoktól?

×