Brutális mértékben csökkentik a férfiak agresszivitását a női könnyek, és ezt egy csalást szimuláló videojátékkal tették nyilvánvalóvá.

Gábor János

2024.01.02. – Az izraeli Weizmann Tudományos Intézet kutatói kapcsolatot találtak a férfi agresszió és a női könnyek között, ráadásul nem is akármilyet. A PLOS Biology folyóiratban megjelent tanulmányt a Smithsonian szemlézte, és kiderült, hogy a tudósok videojátékkal igazolták az eredményt: a férfiakat nem kis mértékben megszelídítik a női könnyek, de csak akkor, ha érzelmi eredetű sírásból származnak. A folyamat teljesen tudat alatt zajlik, és még csak nem is kell hozzá egy síró nő jelenléte – a könnyeiből felszabaduló kémiai anyagok érzékelése is elég az agresszív férfi lenyugtatására.

Forrás: Freepik

A tudósok 25 férfi agresszív viselkedésének mértékét vizsgálták, miközben egy olyan videojátékkal játszottak, amelynek kifejezett célja az ellenséges érzések kiváltása volt. Bár a résztvevőkkel elhitették, hogy egy másik, nem mellesleg látványosan csaló ember ellen játszanak, valójában egy algoritmus próbálta őket minél pofátlanabb cheatekkel felhúzni. A válaszreakcióként megjelenő agresszió mértékét úgy mérték fel, hogy megszámolták, hányszor döntöttek a haragos bosszú mellett, ha módjukban állt végrehajtani a csalónak hitt személyen. A kísérlet második hullámában 26 férfi játszotta ugyanazt a videojátékot, de már egy MRI-készülékben tartózkodva, hogy az agyi aktivitásukat is megfigyelhessék.

Videojátékkal mért eredmény: ezt teszik a női könnyek a férfiakkal

A tudósok mindkét kísérlet során olyan anyagot permeteztek a helyiség levegőjébe, ami érzelmi állapot által kiváltott női könnyeket tartalmazott. Utóbbi mintákat összesen 100, 22-25 év közötti nőtől vették. Fontos, hogy olyan könnyekről volt szó, amelyeket például egy romantikus filmdráma vált ki, nem pedig hagymadarabolás, ugyanis utóbbiaknak teljesen más a kémiai összetétele, így a vizsgálat szempontjából haszontalanok.

„Tudtuk, hogy a könnyek csökkentik a tesztoszteronszintet, és azt is, hogy a tesztoszteronszint csökkentése nagyobb hatással van az agresszióra a férfiaknál, mint a nőknél,

ezért a könnyek férfiakra gyakorolt hatásának vizsgálatával kezdtük, mert így nagyobb esélyünk volt arra, hogy hatást észleljünk” – magyarázta Shani Agron vezető szerző. A tudósok azt találták, hogy a női könnyekből felszabadult anyagok orron keresztüli belélegzése akár 43,7 százalékkal csökkentette a férfiak agresszióját ahhoz képest, amikor szimpla sóoldatot porlasztottak a szobában. Az MRI vizsgálat azt is megállapította, hogy a prefrontális kéreg és bal első inzula (vagyis az agy két, agresszióval összefüggő része) sokkal kisebb aktivitást mutatott a könnyek hatására.

Van még mit kutatni

Egyesek szerint további vizsgálatokra van szükség a végleges következtetésekhez, de Minna Lyons független pszichológus szakértő máris figyelemre méltónak nevezte a tanulmány eredményeit. Jelezte ugyanakkor, hogy a könnyeknek valószínűleg ennél sokkal több haszna is van. A kutatók remélik, hogy a tanulmányukat később kiterjeszthetik egyéb funkciók meghatározására. Szeretnék például megvizsgálni, hogy a nőknél is hasonlóan csökken-e az agresszió mértéke, illetve azt is megnéznék, hogy a csecsemők könnyei milyen válaszreakciókat váltanak ki a felnőttekből.

Ami meg a videojátékot illeti, még elemi ösztönt is képes felülírni:

Szex helyett is a játék? – A 30 alatti férfiak közel 30 százaléka él „cölibátusban”

×