Ez a 9 ikonikus színész hiába próbált többször is bizonyítani, egyszerűen sosem voltak képesek kitörni a legemlékezetesebb karakterük skatulyájából.

Bódi Dániel

2023. 05. 04. – A színész szakmában elég megterhelő lehet, amikor egy-egy szerep annyira jól sikerül, hogy aztán csinálhat a „szerencsétlen” színész bármit, a bolygón minden ember azzal az EGGYEL teszi őt egyenlővé. Az ilyen beskatulyázásokból pedig nemhogy az egyszerepes színészek, de az időközben legendává vált ikonok sem képesek kitörni, és évtizedekig, rosszabb esetben életük végéig abban a bizonyos szerep árnyékában kell alkotniuk. Az alábbi cikkben arról a 6 zseniális aktorról lesz szó, akiket mindmáig egyetlen karakterrel azonosít mindenki.

1. Daniel Radcliffe – Harry Potter

J.K. Rowling könyvsorozata a digitális korszak eljövetelének küszöbén talán az utolsó olyan irodalmi mű volt, amiért fiatalok tömegei rajongtak. Nem is vártak túl sokat a megfilmesítéssel, és mivel már akkor hatalmas kultusz övezte a varázsvilágot, a címszereplőt kiválasztását sem lazázhatták el.

Így esett végül a választás az akkor alig tízéves Daniel Radcliffe-re, aki még csak nem is sejthette, hogy ezzel mekkora világhírnévre, azzal együtt pedig a teljes színészi karrierjét beárnyékoló teherre tesz szert. Bár a Harry Potter-filmsorozat már vagy 12 éve véget ért, de Radcliffe minden próbálkozása ellenére sem volt képes kitörni a kiválasztott varázsló skatulyájából.

Pedig akadtak ám érdekes szerepei: volt már egy pizsamás szerencsétlen, akinek a kezéhez fegyvereket rögzítettek, de játszott már fingó vízihullát, feltűnt minden idők egyik legjobb vígjátékában, a Kimmy Schmidtben, mint a főhős leendő férje, ő alakíthatta a legendás Weird Alt, sőt, a Csodatévők sorozatban is remekel, mint állandó központi szereplő.

2. Tobey Maguire – Pókember

Előrebocsátom, hogy a kőarcú Tobey Maguire-ről soha senki nem hallott egészen 2002-ig, az első Pókember film bemutatójáig. Mondjuk utána sem nagyon tűnt fel igazán komoly szerepben, így Tobey több mint 20 éve az első, az egyetlen, az igazi Pókember…

… pont, mint Andrew Garfield, vagy mint most Tom Holland. A különbség, hogy valamiért egyik utódját sem skatulyázták be ennyire, mint őt, ami azért is furcsa, mert különösebben egyikük sem kapott nagyobb szerepet Peter Parker után. Ez persze nem jelenti azt, hogy rossz filmjeik lennének (pláne nem Garfield esetében, ahol zseniális alkotásokból csemegézhetünk), csupán azt, hogy mindhármójuk karrierjében a Marvel legismertebb hőse eddig a csúcs.

3. Ed O’Neill – El Bundy

A lista talán legegyértelműbb alakja, a zseniális Ed O’Neill. A Broadwayt is megjárt színészlegenda az Egy Rém Rendes Család előtt nem számított különösen ismert figurának a film és a tévés közegekben, amikor azonban megmutatta az életutáló sors verte cipőboltos családapa saját verzióját, azonnal meggyőzte a FOX stábját.

Ed O’Neill 10 éven és 11 évadon át alakította a dolgozó férfiak ikonját, El Bundyt, ami mellett nem is igazán tűnt fel említésre méltó produkcióban. A munkáját két Golden Globe-jelöléssel jutalmazta a szakma, ami egyáltalán nem érzékelteti eléggé a pop-kulturális hatását.

Ezt követően, már idősebb korában ismét visszatért a szitkomok világába a Modern Család Jay Pritchettjeként, amiért három Primetime Emmy-díjra jelölték, illetve négy Screen Actors Guild-díjat is nyert. Ennek ellenére az egész világ csak El Bundyként hivatkozik rá, sőt, sokan még az igazi nevét sem tudják.

4. Christopher Reeve – Superman

Christopher Reeve bár nem a Superman szerepével tett szert nagy hírnévre, de a világon szinte mindenki a kriptoni acélemberként hivatkozik rá. A tragikus sorsú színész a karrierjét oly sokakhoz hasonlóan a színházban kezdte, ahol nagyon már nagyon fiatalon kitűnt. Később a tehetsége révén lehetőséget kapott egy tévésorozatban, Love of Life-ban bizonyítani, amiben egy kifejezetten gonosz karaktert kellett megformálnia.

Ezáltal vált a tengerentúlon elképzelhetetlenül ismert. 1978-ban aztán őt választották az ikonikus képregényhős nem első, de az addigi legnagyobb volumenű megformálására, amivel Reeve azonnal beírta magát a filmtörténelembe. A Superman első részét tartják a szuperhőszsáner egyik legnagyobb klasszikusának, ami nem csak a DC, hanem a Marvel hivatkozási alapja is.

Superman jelmeze végül annyira jól illett rá, hogy további három filmben is ő ölthette magára, mielőtt 1995-ben egy lovasbaleset következtében nyaktól lefelé teljesen le nem bénult. Ezért nagyon lehetősége sem volt már, hogy kitörjön a skatulyából, így a legtöbb rajongó őt tartja az igazi Acélembernek.

5. Zach Galifianakis – a vicces csávó a Másnaposokból

„Tudod, az a bolond, vicces tag a Másnaposokból! Hogy is hívják? Valami Galifikánánusz?” – hangzik a legtöbb beszélgetés, amikor szóba jön a híres, kimondhatatlan nevű komikus. Zach bár irtó vicces, de az első és egyetlen igazán nagy szerepe tényleg a Másnaposokban volt, amiben annyira jól hozta a full kretént, hogy azóta is csak „a vicces csávó a Másnaposokból”-ként hivatkozunk rá.

A „Két páfrány között Zach Galifianikisszel” című idiótaságot mindenkinek ajánlom!

6. A komplett Agymenők csapat

A Big Bang Theory-ból azért lehetetlen kiemelni bárkit is, mert a sorozat zárulta után isten igazán egyikük sem futott be nagy karriert, miközben egy időben (vagy 10 évig) nem volt ember a planétán, aki ne tudta volna, hogy kik is ők.

Itt kiemelendő Jim Parsons, aki olyan elképesztően alakította az autisztikus Shaldon Lee Coopert, hogy a karakter még egy önálló előzménysorozatot is kapott. A sorozatos skatulyáról mondjuk tudnának mesélni a Jóbarátokból is néhányan, ahogyan az Így jártam anyátokkal szereplőinek is lenne helyen a listán – de mivel őket nem fogod itt találni, ezért mindenkit belesűrítek így ebbe a pontba.

Kivételek persze akadnak, de tízből, ha egy színésznek sikerül ténylegesen elszakadnia a sok-sok éven és évadon a tévében látott karakterétől. Nem egyszerű, már csak a szitkomok stílusa és formátuma miatt sem: mindegyik sorozatban kvázi a barátainkká lesznek a hősök, akikkel részről részre együtt örülünk és szomorkodunk, izgulunk értük és az életük alakulásáért.

7. Macaulay Culkin – Kevin

Nincs karácsony Kevin nélkül! – hallhattuk évtizedeken át a tévécsatornákon, ahol minden évben, mindenhol csak a Reszkessetek betörők! ment napestig. Macaulay Culkin nevét mindenki ismeri a világon, aki már gyerekkorában teljesen kimaxolta a színészi karrierjét.

Ennek az az oka, hogy a hirtelen jött és gyerekként feldolgozhatatlanul nagy hírnév elől Culkin a drogokba menekült, így a Richie Rich után teljesen eltűnt. Azóta mostanság kezd visszatérni a filmes-sorozatos világba, 2021-ben például szerepelt az American Horror Story-ban, amiben 5 epizódon keresztül alakította az álmodozó férfiprostit, Mickey-t. Erős váltás, Kevin maga mögött hagyásához viszont még kevés.

8. Elijah Wood – Frodó

Ami Toby Maguire a szuperhősös műfajnak, az Elijah Wood a fantasy-nak. A babaarcú színész még kiskölyökként állt a színészek közé, így a Gyűrűk Ura előtt volt lehetősége egy másik klasszikusban is felbukkannia, a Vissza a jövőbe második részében – még ha csak néhány pillanatra is.

Az első igazán nagy szerepe viszont J.R.R. Tolkien könyvének egyik főszereplőjének előszereplős megformálása volt, amin azóta sem volt képes túllendülni. Elijah ugyanis nem csak az Egy gyűrűt, hanem a komplett karrierjét cipelte fel a Végzet hegyére, ami bár túlélte a mordori poklot, de kiheverni sosem tudta.

Némi kárpótlás, hogy így ő lehet a fantasy és a filmvilág történelmének egyik legikonikusabb szereplője, a Gyűrűk Ura bárhol felismerhető arca, Zsákos Frodó, akit valószínűleg az elkövetkező néhány generáció is meg fog ismerni.

9. Rowan Atkinson – Mr. Bean

Rowan Atkinson, a brit milliárdos messze híres emberségéről és színészi kvalitásairól, aki karrierje során megannyi fantasztikus szerepet ölthetett magára. Ezért is furcsa, hogy az egész világ a mindössze 15 részes és 2 mozifilmes Mr. Beanről ismeri – és nem mondjuk a négyévados Fekete Viperáról, az Oroszlánkirály Zazujáról, vagy Johnny Englishről.

Mr. Bean ugyanakkor korszakos szerepe, amibe nem kevés személyes szálat is belevitt. Beanen a mai napig generációk nőnek fel, aki minden korosztályt éppen ugyanannyira képes megnevettetni, amihez még csak szavakat sem kell használnia. Az ügyefogyott, ám jólelkű és barátságos Mr. Beant nem lehet nem imádni, akinek fajankóságánál csak az ügyetlensége szórakoztat jobban.

Ez pedig bőven elég is volt ahhoz, hogy egy megkerülhetetlen és halhatatlan pop-kulturális ikonná váljon.

Természetesen még akadnak más olyan világhíres színészek, akik nem tudtak kitörni a skatulyából, és egyetlen, túl jól sikerült szerepükkel azonosítják őket. Ha tehát még tudnád hova bővíteni a listát, azt mindenképp tedd meg kommentben!

Ezt is érdemes elolvasnod:

Amit még nem tudtál a Reszkessetek, betörőkről: Kevin vérgazdag

×