Azt már a látottakból is sejtettük, hogy a Home Alone McCallister családja jómódú, de, hogy mennyire, az csak most vált világossá.

Gábor János

2023.12.23. – Lehet, hogy te már a hátad közepére kívánod, de sokak számára az éves rendes ünnepi perverzió része, hogy megnézi a Reszkessetek, betörők! 1-2-akárhány részét. Mivel ezek a filmek elválaszthatatlanul belerothadtak a karácsonyi időszak műsorkínálatába, időről időre kiderülnek róluk új érdekességek. Egy amerikai lap most annak járt utána – és talán ezt eddig te sem tudtad a Home Alone-ról -, hogy a McCallister család mennyire gazdag.

Irreálisan vastag a Home Alone családja

Ahhoz képest legalábbis, amilyen átlagos viselkedésű és megjelenésű csapatról van szó. A téma persze nem újkeletű: korábban is foglalkoztak már cikkek McCallisterék pénztárcájával, leginkább azért, mert (emlékeink szerint) sosem derül ki, hogy a szülők mivel foglalkoznak. Ez elég rejtélyes ahhoz, hogy időről időre megmozgassa az emberek fantáziáját. A legmeredekebb elmélet az, hogy Peter, az apa maffiózó, amit a chicagói helyszín erősít. Ezen kívül olyan felvetések voltak, hogy valamelyik szülő legalább ügyvéd, gyáros vagy orvos, mert ilyen életkörülményekre másképpen nem telne.

 

A Home Alone-t mi, magyarok mindig is olyan szemmel néztük, hogy egy általános jólétben élő, nálunk boldogabb ország teljesen átlagos amerikai családját látjuk, akiknek természetesen jó nagy és szép házuk van. Nos, a kijózanító igazság az, hogy az Egyesült Államokban sok minden természetes, a fegyverviseléstől a túlsúlyos járókelőkig, de a jólét, az nem. A filmek többsége által sugallt valóság jóval szebb, mint a mindennapi élet, és ez különösen igaz a Reszkessetek, betörőkre. Ha olyan chicagói történetet akarsz látni, ami tényleg hasonlít Amerika rögvalóságára, akkor a Vészhelyzet sorozatba kell belepillantanod. Az a világ rögtön világossá is teszi, hogy ha McCallister papa doki lenne, megint csak nem telne ekkora házra, ennyire jó környéken – arra meg pláne nem, hogy a teljes pereputty első osztályon repüljön Párizsba az ünnepekre. Kiszámolták: önmagában ez az utazás többe került volna a filmforgatás idején, mint egy átlagamerikai ÉVES bére.

100-ból 1

A The New York Times most közgazdászokkal és a Federal Reserve szakembereivel beszélgetett el a McCallister család vélhető anyagi helyzetéről. Az értékelésből alighanem minden eddiginél megdöbbentőbb adat jött ki: Kevinék a társadalom legfelső egy százalékába sorolhatók az anyagi helyzetük alapján. Még konkrétabban: a Chicagóban és környékén élő minden 100 családból 99 rosszabbul él, mint McCallisterék.

A film külső felvételein használt ház a Lincoln Avenue-n található, Winnetkaban, egy chicagói külvárosban. A Realtor.com szerint itt él, nem hogy Chicago, hanem az USA egyik leggazdagabb közössége. A helyi Federal Reserve banki szabályozó hatóság három közgazdásza össze is szedett néhány számot a Timesnak a környékről. Arra voltak kíváncsiak, hogy milyen jövedelemmel rendelkeztek az itt élők 1990-ben (az első film forgatásának idején) és 2022-ben, sőt, megnézték a jellemző ingatlanárakat, meg a bő 30 évvel ezelőtti jelzálogkamatokat, adókat és biztosításokat. Azt feltételezve, hogy McCallisterék nem költötték jövedelmük több mint 30 százalékát lakhatásra, a közgazdászok azt állapították meg, hogy a filmben látott otthon egy olyan háztartás számára lehetett megfizethető, aminek a jövedelme 1990-ben 305 ezer dollár volt.

Ez az összeg napjainkban – inflációval kiigazítva – évi 665 ezer dollár, vagyis kb. 233 millió forint.

2022 közepén egy ahhoz hasonló adottságokkal rendelkező ház vételára, amit a Home Alone-ban láthatunk, kb. 2,4 millió dollárba (840 millió forintba) került. Egy ekkora értékű ingatlan a NY Times által megkérdezett szakértők szerint még magasabb, legalább évi 730 ezer dollár (közel 260 millió forint) jövedelmet feltételez arról a családról, amelyik benne él, és ez bizony a chicagói régió háztartásainak felső egy százalékába sorolja McCallisteréket. Akik ja, mocskosul gazdagok, szóval lehet, hogy Peter suttyomban mégis maffiózó.

Nem csoda, hogy a fiacskája bekattant:

Kevin valójában egy pszichopata, és a betörők a valódi áldozatok?

×