Még két év se telt el a katasztrófával felérő GTA VI leak óta, de a Rockstar újabb nagy szivárogtatás áldozatává válhatott.

Gábor János

2023.12.27. – A hírek szerint szenteste szivárgott ki újabb nagy adatmennyiség a Rockstar szervereiről, ami nagyon kellemetlenül emlékeztet a Lapsus$ hackercsoport 2022 elején történt támadására. A BleepingComputer alaposan körbejárta az esetet, és arra jutott, hogy ezúttal a Grand Theft Auto 5 forráskódját hozták nyilvánosságra. A bűnözők a jelek szerint ültek egy darabig az értékes tartalmon, de aztán számos csatornán megosztották a GTA V forráskódját. A letöltő linkek többek között a Discordon, egy dark webes oldalon és egy olyan Telegram-csatornán tűntek fel, amit a hackerek korábban is használtak a Rockstar ellopott adatainak kiszivárogtatására.

Korábbi szivárogtató előtt tisztelegnek

Utóbbi felületen a magát egyszerűen csak Philnek hívó csatornatulajdonos képernyőfotókat is megosztott az egyik mappáról, egyben közölte: a leak tisztelgés a GTA VI adatait „teapotuberhacker” néven ellopó Arion Kurtaj előtt. Innentől az újabb szivárogtatás időzítése sem tűnik véletlennek: a Lapsus$ hackere nemrég kapott szokatlan, de nehezen vitatható ítéletet a 2022-es adatlopásért.

#FreeArionKurtaj
Ő kezdte az egészet, és gondoskodott róla, hogy a leak nyilvánosságra kerüljön.
Mérhetetlenül tisztelem őt.
Hiányzol, haver

– írta Phil a Telegramon. Ha igazi szabadságharcosok lennének, talán meg is hatódnánk a szép szavaktól. Csak éppen nem nekik nem tetsző társadalmi trendek, vagy autokrata kormányzatok ellen hajtottak végre támadást, hanem iszonyatos kárt okoztak egy törvényesen működő vállalatnak, ahol közvetve vagy közvetlenül tízezrek kemény munkája fekszik abban a projektben, amibe beletörölték a lábukat. És akkor még nem beszéltünk gamerek százmillióiról, akik évek óta várják a játékot, de annak egy csomó információja nem okoz többé kellemes meglepetést.

Emlékezetes, hogy a bűnözők már a Rockstar Games 2022-es meghackelése után is azt állították, hogy ellopták a GTA 5 és a GTA 6 forráskódját. Előbbiből egy részletet akkor közzé is tettek, kvázi bizonyítékként arra, hogy szavahihetőek. A vx-underground biztonsági kutatócsoport azt állítja, hogy Discordon elérték a szivárogtatót, aki azt mondta, a forráskód 2023 augusztusa óta van a birtokukban, szóval nem újabb betöréssel szerezték meg.

A BleepingComputer megvizsgálta a szóban forgó leaket és megállapította, hogy az legitim GTA 5 forráskódnak tűnik. A hitelességét ettől függetlenül nem tudták teljes bizonyossággal igazolni, ezért nyilatkozatot kértek a Rockstar Gamestől. Válasz egyelőre – minden bizonnyal az ünnepi szabadságolások miatt – nem érkezett. De figyeljük a híreket, és ha megjött a beismerés, vagy a cáfolat, visszatérünk az ügyre.

Rájár a rúd a Rockstarra – a GTA VI előzetesét is leak miatt kellett hamarabb közzétenni:

BRÉKING: A Rockstar idő előtt publikálta a GTA VI trailert – Nézd meg most

×