Jó gamer holtáig tanul – főleg angolul, ha jót akar, hiszen ez az informatika és a modern világ fő nyelve. Ez a 10 játék garantáltan segíti fejleszteni a nyelvtudásod.

Gábor János

2023. 03. 30. – Az alábbi listában akkor is találsz neked való angol nyelvű játékot, ha kezdő vagy, de a többségükhöz azért nem árt középhaladónak, vagy haladónak lenni. Szerintünk ezek a legszórakoztatóbb játékok, amelyekkel alaposan felfrissítheted, vagy tovább fejlesztheted a nyelvtudásod.

Fable

Ez a fantasy RPG az eredetileg 2004-ben megjelent klasszikus játék évfordulós változata: egy fiú szerepében vagy akinek az egész faluját felégetik a banditák. Miután elszöksz egy harcos céhbe, arra a feladatra képeznek ki, hogy te is szembe tudj szállni a környék gonosztevőivel. A játék során végig eldöntheted, hogy jól cselekszel-e, és segítesz-e a környezetedben élőknek. A megítélésed a kezdetektől fogva a döntéseiden múlik.

 

Az utcán minden szereplő kommunikálni kezd veled, amivel a falusi életet erősíti a játék. A szinkronszínészek csúcsteljesítménye segít felfrissíteni az angoltudásod, középhaladó szinten.

Platform: Steam, Xbox

Civilization VI

Minden történelmi témájú Civilization játékban, ebben is uralkodó szerepben és egyben versenyhelyzetben vagy az egész világgal. A kőkorszaktól indulva a mai technológiai korig kell elnavigálnod a társadalmat a történelem viharai között. Fenn kell tartanod a városodat, kapcsolatokat kell kiépítened idegen nemzetekkel, hadsereget kell létrehoznod, kémkedned kell a versenytársaid után, és űrhajót is a többiek előtt kell építened.

 

Amikor felfedezel egy új technológiát, felugrik egy képernyő egy idézettel és rengeteg információval arról, hogy mit tesz lehetővé – a legtöbbet az ezekben lévő kifejezésekből lehet tanulni, főleg a szókészleted növelésével. Sokkal inkább olvasós, mint hallgatós játék, és ez sokat segít a mondatszerkesztés és helyesírás fejlesztésében.

Platform: PS4, Steam, weboldal

Orwell: Keeping an Eye on You

George Orwell híres angol író még híresebb 1984 című regénye alapján készült game, és – akárcsak a könyv – ebben is egy ijesztő diktatúrában és 0-24-ben megfigyelt társadalomban találod magad. Olyan karaktert játszol, akinek az a feladata, hogy információkat gyűjtsön egy bűncselekmény gyanúsítottjairól. De választhatsz: bármilyen információt megoszthatsz vagy visszatarthatsz.

 

A játékot úgy tervezték, hogy trükkös erkölcsi kérdésekkel szembesítsen és nehéz döntések meghozatalára kényszerítsen. A személyes levelek, chatek, cikkek és egyéb információk olvasása gördülékenyebbé teszi és következő szintre emeli az angol szövegértést.

Platform: Android, iOS, Steam

Fallout 3

Sokak szerint a sorozatban ez a legjobb narratívával rendelkező darab: ugyanúgy a nukleáris háborúban elpusztult világot járod, valahol Washington közelében, ahol az apádat akarod megtalálni. A mutánsokkal folytatott tűzharcok, a fegyverek készítése, az új dolgok vásárlása és persze a változatos karakterekkel ismerkedés egyaránt jót tesz a nyelvkészségnek.

 

A játék amúgy nyelvi szempontból elég igényes: amerikai és brit akcentust egyaránt hallasz, ráadásul nagyon realisztikus párbeszédekben, szóval teljesen életszagú szituációkból csenhetsz el kifejezéseket, szóhasználatot, kiejtést. A hallás és olvasás nyomán egyaránt fejleszt, szóval érdemes bekapcsolni benne a feliratokat.

Platform: Steam, Xbox

BioShock

Egy szörnyű repülőgép-szerencsétlenség után egy Rapture nevű víz alatti városban találod magad. A sci-fi FPS-ben hatalmas, ijesztő robotokkal kell megküzdened, kislányokat kell megmentened, és fel kell fedezned a helyet, amit eleve utópiának szántak a tervezői. Egy adott történetet kell követned, és különböző erkölcsi döntéseket hoznod, amelyek a képességeidet is meghatározzák.

 

A BioShockban rengeteg felvételt hallgathatsz meg, párbeszédeket folytathatsz, kihallgathatod az emberek beszélgetéseit, sőt, néhány karakterrel szóba elegyedhetsz, ami nagyon jó, akár szituációs gyakorlatnak is.

Platform: Steam, Xbox, PS4

Tropico 6

Ebben a szintén angol nyelvű játékban egy diktátor vagy és egy szigetet irányítasz, ráadásul négy különböző korban: gyarmati időszak, világháborúk, hidegháború és modern kor. A két szuperhatalommal való nemzetközi kapcsolatokat kell irányítanod, emellett a szigeteden élő különböző frakciókat is boldoggá kell tenned.

 

Állati hasznos, hogy angolul ismételheted át a közelmúlt világtörténelmi eseményeit. A játék során értesítéseket kapsz a tanácsadóidtól, a különböző frakciók vezetőitől és számos ország nagykövetétől. Mindez kényelmes eszköze az angol nyelvtanulásnak és olvasásnak, főleg úgy, hogy az összes üzenethez hanglejátszás is tartozik. Kész nyelvi labor!

Platform: Steam, Xbox

Firewatch

Az egyik legideálisabb game az angoltudás pallérozására, hiszen az egész egy rádión történő kommunikációra épül. Egy Henry nevű férfi vagy, az amerikai Wyoming állam egyik hatalmas erdőségében, hogy tűzfészkek után kutass. A játék során a felettesed, Delilah rádión keresztül beszél hozzád. A történet előrehaladtával egyre közelebb kerültök egymáshoz, és sötét titkokat fedeztek fel egymásról, meg az erdőről is.

 

A játék a története és a hangfelvételek magas színvonala miatt BAFTA-díjat nyert. Nem csoda, hisz’ a forgatókönyvet és a szinkront olyan szakemberek készítették, akik népszerű tévésorozatokon dolgoznak (pl. The Walking Dead). Mivel a játék két ember közötti beszélgetésekre épül, ideális angol hallásgyakorlásra. Kezdőként viszont ne vágj neki, mert nehéz lesz értelmezni a nyelvi játékokat, például a vicceket és a szarkazmust.

Platform: Steam, Xbox, PS4, Nintendo Switch

Call of Duty: Modern Warfare

Minden idők egyik legnépszerűbb játéksorozatának talán legnépszerűbb epizódjáról van szó, és nagyon sok párbeszéddel képezheted magad akció közben, mert szinte végig csapatban dolgozol.

 

Remek lehetőség olyan angol nyelvtudás gyakorlására, amelyet az osztályteremben nem biztos, hogy elsajátíthatsz: vannak benne például különböző akcentusok, informális angol és a szleng is.

Platform: Steam, Xbox, PS4, weboldal

League of Legends

Rendkívül népszerű ingyenes kalandjáték, amiben csapatok dolgoznak együtt, hogy különböző küldetéseket teljesítsenek. Több spin-offja is volt, köztük más játékokból, vagy épp’ Netflix műsorból származó karakterekkel. A játéknak van beépített chat funkciója, ahol szöveges formában lehet beszélgetni az emberekkel.

 

Mivel a játék nagy része megköveteli a csapattársaiddal való kommunikációt, sokan szeretik kiegészíteni a játékot olyan hangos chatprogramokkal, mint a Discord vagy a TeamSpeak, hogy könnyebben beszélgethessenek egymással. A játék abban segít, hogy az oktatásban amúgy elhanyagolt élő beszédet gyakorold.

Platform: weboldal

The Witcher 3: Wild Hunt

A sorozat számos játéka közül a legtöbben a Wild Huntot dicsérik, elsősorban a története és a grafikája miatt. A The Witchert a többi karakterrel csevegésen túl is használhatod angol nyelvtanuláshoz.

 

Játssz vele eredeti angol nyelven és válassz magyar feliratot (ha van), de mi merjük javasolni az angolul, angol felirattal verziót, mert így jobban el tudod majd különíteni egymástól a ma is használatos és régies szavakat, meg persze a fantasyra jellemző neveket, kifejezéseket.

Platform: Steam, Xbox, PS4, Nintendo Switch

Ezt is érdemes elolvasnod:

Depresszió ellenszere lehet-e a videojáték? – Egy pszichológus válaszol

×