Ha te is egy szentimentális, hangulatfüggő játékos vagy, akkor egészen biztosan imádsz decemberi-téli hangulatot árasztó játékokat elindítani az ünnepi időszakban. Az alábbi 7 remekműnél jobbat erre a célra nem fogsz találni!

1. The Division

Platform: PC, PS4/PS5, Xbox One/Series

A The Division első részénél kevés hangulatosabb decemberi játékot tudnék mondani, ami a repetitív játékmenete és a gyenge története ellenére is nagyon hosszú órákra képes beszippantani a játékost. Egyszerűen fantasztikus érzés bejárni New York, pontosabban Manhattan hólepte, karácsonyi díszes utcáit, felfedezni a titkait.

Bár a játék alapvetően egy online looter shooter, egyedül is abszolút élvezhető – én például így játszottam anno. A Dark Zone persze kietlenebb lesz a kelleténél, de sebaj, legalább senki nem rabolja le a szajrét. Mindenképpen érdemes elindítani, manapság már fillérekért be lehet szerezni, a játékélmény és a hangulat viszont a mai napig világbajnok.

2. Spider-Man: Miles Morales

Platform: PC, PS4/PS5

Mily szerencse, hogy a Sony Pókember játékának folytatása, azaz spin-offja nem is olyan régen jelent meg PC-re is, így még több játékos lengedezhet New York/Harlem hideg utcái fölött. A játék története a karácsonyi időszakban játszódik, szóval itt is lesz hó és sok-sok karácsonyi dísz is, melyeket ezúttal egy teljesen más perspektívából csodálhatunk.

3. Steep

Platform: PC, PS4/PS5, Xbox One/Series

A Ubisoft egyik legkirályabb sportjátéka, ami kifejezetten a hóra és az extrémsportokra épít. Itt minden van, amit egy hideg téli napon csinálna az ember, akinek viszont nincsen hozzá mersze a valóságban, az a Steepben biztonságosan átélheti, milyen száguldva lecsúszni egy hófödte csúcsról leszánkázni, vagy épp elszáguldani fölötte. Elképesztően hangulatos és gyönyörű játék, amit annak is érdemes kipróbálnia, akit amúgy nem különösebben vonzanak az efféle dolgok.

4. Batman: Arkham Origins és Knight

Platform: PC, PS, Xbox

Az Arkham-sorozat egyik leglesajnáltabb darabja az Origins, ami Batman egy kezdeti időszakába repíti vissza a játékost, ami éppenséggel a karácsonyi Gotham City-ben játszódik. Ennek oka, hogy nem az eredeti csapat készítette, ami akkoriban épp az Arkham Knightot kalapálta.

Egyébként mindkét programot melegen tudom ajánlani a hidegebb decemberi napokra: az előzménysztori karácsonykor, míg a záróakkord a szötymötyös november elején játszódik. Mindkét játék hihetetlenül hangulatos, fontos azonban megjegyezni, hogy míg az Arkham Knight szinte minden kurrens játékra fogható masinán elérhető, addig az Origins semmilyen újrakiadásban nem kapott helyet. Így ezt jelenleg csak PC-n és PS3 és Xbox 360 konzolokon lehet játszani…

5. Never Alone

Platform: PC, PS3/PS4/PS5, Xbox One/Series, Nintendo Switch, Android, iOS

A Never Alone-ról sokan talán nem hallottak, aminek a nem létező marketingen túl a koncepciója lehet az oka. A játék egy logikai-kaland platformer, ami az inuit, azaz az eszkimó kultúrán alapszik. A történet során egy Nuna nevű gyermeket kell biztonságos helyre vinnünk a kíméletlen hóviharban, szerencséjére azonban egy sarki róka is a segítségére siet, akivel útjuk során egy életre szóló barátságot kötnek.

A Never Alone nemcsak egy roppant hangulatos, remekül sikerült alkotás, hanem egy őszinte és csodálatos bepillantás is egy ritkán, de inkább egyáltalán foglalkozott és feldolgozott kultúrába. A legjobb pedig, hogy akár ketten is ámulhatunk rajta: egyik játékos Nunát, a másik pedig a rókát irányíthatja.

6. Frostpunk

Platform: PC, PS4/PS5, Xbox One/Series, Android, iOS

A Frostpunk a 11 Bit Studios egyik legjobb alkotása, ami egy olyan poszt-apokaliptikus világban játszódik, ahol az ember legnagyobb ellensége a fagy. Kicsit, mint Westeroson a tél, úgy itt is az elemekkel kell felvennünk a küzdelmet: nyersanyagot kell gyűjteni, menedéket kell építeni az embereknek, miközben a túlélők moráljára is figyelnünk kell, nehogy vér áztassa a fehér havat.

7. The Long Dark

Platform: PC, PS4/PS5, Xbox One/Series, Nintendo Switch

A The Long Dark során a játékos egy pilóta bőrébe bújik, aki a kanadai vadon közepén kellett kényszerleszállást végrehajtania. Mivel kevés készlet áll rendelkezésre, be kell merészkednie a fagyos vadonba, hogy megtalálja a túléléshez szükséges nyersanyagokat, amíg a mentő megérkezik. Már ha megérkezik.

A program alapvetően egy klasszikus túlélőjáték a hidegre szabva. Figyelnünk kell az éhségre, a szomjúságra, de egy csomó más tényező mellett az is nagyon fontos szempont, hogy az elviselhetetlen fagyban ne haljon hipotermia okozta halált, mindeközben pedig farkasszemet kell nézni a állatvilággal is, sokszor szó szerint. Ha szeretnéd (veszélytelenül)  kipróbálni, milyen lehet ilyen zord körülmények között túlélni, akkor a The Long Dark egy kivételes lehetőséget nyújt rá.

Na és te milyen hasonló játékokat tudnál ajánlani még?

Ezt is érdemes elolvasnod:

Ennél a 15 zseniális játéknál nem volt jobb egyjátékos élmény 2023-ban

×