Annyira hiányolják a gamerek a videojátékok fizikai használati utasításait, hogy kisebb mozgalom bontakozik ki értük a Redditen.

Gábor János

2023.12.22. – Ha feltennénk a kérdést, hogy szerinted melyek a legrosszabb dolgok, amelyek a gaming világában megtörténhetnek, kötve hisszük, hogy éppen a fizikai kézikönyvek hiányát sorolnád az élre. Vagy mégis? Érdekes tendencia jelent meg a témában a Redditen: a gamerek sorra és egyre intenzívebben panaszkodnak „a használati utasítás pusztulása” miatt. A Reddit gaming subredditjének nemrég megjelent szála a fizikai kézikönyvek hiányát a modern idők egyik legrosszabb, videojátékokra gyakorolt hatásának nevezi, és mind többen vannak, akik teljes mellszélességgel odaállnak a téma mellé, és gyászolják a használati utasítások hanyatlását.

Nosztalgiázó gamerek?

Valamikor, a nem is annyira távoli múltban minden, de minden videojáték kiadványhoz járt részletes használati utasítás. A fizikai példányoknak ez természetes velejárója volt: ott lapult a tokban. Ezek a kézikönyvek nem csak a játékmenetet ismertették; gyakran színes koncepciórajzokat és történeteket is tartalmaztak az alapvető használati információk mellett, így jelentősen növelték a megszerzett játékok exkluzivitását. Jó volt birtokolni a szép, igényes és mindenekelőtt: kézzel MEGFOGHATÓ, bármikor előkapható kiadványokat.

A játékokban gyakran éppen a kézikönyvek extra tartalmai tették élőbbé és átélhetőbbé a játékmenetet. Forrás: Rockstar Games

A digitális letöltések korában viszont már nincs szükség fizikai kézikönyvekre. Vagy volna rá igény, mégsem elégítik ki a gyártók? A Redditen siránkozó gamerek látványa az utóbbire enged következtetni, ami minimum elgondolkodtató kellene, hogy legyen a kiadók számára. Úgy tűnik, hogy a régi, jól megszokott elem elvesztését igenis sokan fájlalják.

„Gyerekkoromban hazafelé menet mindig átlapoztam. Egy újabb rituálé, ami elveszett az idők során, és a gyerekek sosem fogják megérteni”

– írja az egyik kommentelő. Egy másik, átérezve az elszomorodott gamerek fájdalmát felajánlotta, hogy aki kéri, annak szívesen odaadja pár régi példányát: „…az eredeti Baldur’s Gate és Neverwinter Nights játékok. Elöl volt a használati utasítás, aztán egy centi vastag rész a varázslatoknak volt szentelve”.

Nem mindenkinek ez a legrosszabb

Bár tényleg bőven akadnak olyan gamerek, akik egyetértettek a fenti redditezőkkel, a legtöbb voksot azért nem a használati utasítások hiánya kapta arra a kérdésre, hogy mi a legrosszabb dolog, ami kéz a kézben jár a modern videojátékozással. A többség nagyobb problémának érzi a mikrotranzakciók térnyerését, ami valóban eléggé utált üzleti modell, így szintén erős üzenet a kiadó vállalatok felé.

Azok is elismerték viszont, hogy mennyire fájó dolog a kézikönyvek eltűnése, akik más iparági gondokra inkább érzékenyek.

Köztük is akadt egy, aki valószínűleg a legfontosabb oldalról fogta meg a dolgot. Mint írta, „egy kézikönyvet ma már nem használunk ki, de gyűjtői szempontból felbecsülhetetlen volt”. Hát igen. Neked milyen emlékeid vannak a régi kézikönyvekről? Van is otthon néhány szebb darab, amit megmutatnál? Fotózd le és küldd el hozzászólásban ennek a hírnek a bejegyzése alatt, a Leet.hu Facebook-oldalán!

Ezt meg a gamerek gyűjtői felvetéshez – érdemes megnézni, mekkora csodává fejlődhet egy jól gondozott kollekció:

Majd 400 millióért árulja egy gyűjtő ezt a konzolkollekciót

×