Guiness-rekorder, mániás videojáték-halmozó, retro-megszállott és gamer-történész is szerepel a toplistán, míg az abszolút bajnok egy ötvenes nő!

2022. 07. 27. – Kritizált már a párod, a családod, vagy valamelyik barátod azért, hogy túl sokat költesz videojátékokra? Látatlanban kijelentjük, hogy sehol nem vagy a toplistásokhoz képest!

A letöltés és a felhőalapú gamek korában már kevésbé szembetűnő, ha valaki megszállottja a játékoknak, hiszen a lemezek nem árasztanak el egész polcrendszereket, így a lakásod kisebb eséllyel árulkodik a szenvedélyedről annak, aki először lép be az ajtón. Viszont ha a gyűjtés párkapcsolati krízist okoz, mi elrejtenénk a helyedben bankszámla-kimutatásokat.

De ami jár az jár!

Így gondolhatták a toplistásaink is, akik más-más kategóriákban, de a világ tetejére ugrottak a gyűjtőszenvedélyük miatt. Öt boldog ember öt nagyon lenyűgöző játékkollekciója jön, ezt figyeld:

5., Guniess-rekord gyanús múzeumalapító

Bár Syd Bolton sosem hívta el magához az egyébként elég borsos áron kiszálló Guiness Rekordok Könyve felügyelőit, valószínűleg lett volna olyan év, amikor megdönti a csúcsot. A kanadai gyűjtő kb. 15.000 videojátékot halmozott fel otthon, és erre anno az Extreme Collectors műsor szerkesztői is felfigyeltek.

 

Syd elég különleges figura volt, mert amellett, hogy szenvedélyes gamerként és gyűjtőként élt, hivatásos videojáték-történésszé vált: megalapította A Személyi Számítógép Múzeumot, benne a legöregebb géppel, amivel már lehet tweetelni.

Ez a remek fickó fájdalmasan korán, 47 évesen hunyt el, 2018-ban.

Nem tudjuk, hogy a legendás gyűjteménynek mi lett a sorsa, de életében úgy saccolta, hogy legalább félmillió dollárt ér. Az Extreme Collectors is felmérette, és náluk már 650 ezer zöldhasút mutatott a számláló, 2013-ban. Gyanítjuk, hogy végül ennél is jóval magasabb összeget kaptak érte az örökösök…

4., Retrojáték-megszállott félisten

Joel Hopkins Ausztráliában alapított Syd-éhez hasonló múzeumot, amiben legkevesebb 17.500 videojátékot, konzolt, kiegészítőt és sok minden mást halmozott fel. Ami miatt kilóg a sorból az az, hogy szigorúan retro gamekben utazik, és lássuk be: ez sokkal nehezebb, költségesebb műfaj, mint mindig megvenni az éppen legfrissebb kiadványokat.

Forrás: GamesRadar+

Joel őrületes összegeket költhetett a gyűjteményére, ami akkorára duzzadt, hogy

külön raktárt kellett építenie hozzá.

Egyébként nem csak videojátékokban és az azokhoz kapcsolódó eszközökben utazik, hiszen memória- és társasjátékokat, sőt, gamer magazinokat is gyűjt. Lenyűgöző, tényleg.

3., A legdrágábban eladott megagyűjtemény

A New York-i Michael Thomasson talán épp’ párkapcsolati válságba süppedt, amikor úgy döntött, hogy eladja teljes videojáték-gyűjteményét, benne több mint 11.000 darab kiadvánnyal. Ezzel Guiness-rekordot is tartott egy darabig, de nála szakmai ártalom a gyűjtőszenvedély, ugyanis több független játékboltot üzemeltetett, így adta magát, hogy elkezdje felhalmozni a különleges darabokat.

Forrás: CNET

Ahogy a legtöbb hozzá hasonló ember, Michael sem tudott egyenként, vagy kisebb csomagokban megválni a gyűjteménytől, és inkább egyben hirdette meg eladásra, hogy

56 licit után végül 750.250 dollárt, vagyis mai értéken számolva közel 300 millió forintot keressen rajta.

Érdekességképpen: tényleg igazi őrültről van szó, mert ez már a harmadik hasonló méretű kollekciója volt, amit felhalmozott, majd eladott, tehát szerintünk sohasem fog leállni – biztosan hallunk még felőle.

2., A legnagyobb gyűjtemény, amit a Guiness látott

Ha Michael egyik gyűjteményét sem adja el, talán sosem ismerjük meg napjaink legnagyobb kollekcióját és Antonio Monteiro nevét. A texasi gamer több mint 20.000 videojáték-kiadvány boldog tulajdonosaként vált ismertté, és úgy hírlik, hogy a Guiness ellenőreinek nyolc teljes napig tartott, mire átszámolták a gyűjteményét.

Évek óta tartja a világrekordot: tavaly már

23.063 darab játéka volt, összesen kb. 1,6 millió dollár (636,8 millió forint) értékben.

Bár a darabszám óriási, tudni lehet, hogy Antonio csak olyan kiadványokat keres, amelyek Észak-Amerikában jelentek meg, szóval nagy kuriózumok aligha fordulnak elő közöttük. Ami viszont igazán különlegessé teszi, hogy az egyes címeket minden elérhető konzolos platformra beszerzi, szóval Playstation 2-től felfelé kizárt, hogy tudsz olyat mondani, ami ne lenne meg valahol a polcrendszerekből álló labirintusban.

1., Kétszeres Guiness-rekorder játékgyűjtő

Minden gamer rekordok királynője 52 éves, Linda Guillory-nak hívják, és tutira lepacsiztak már Antonioval, hiszen ő is texas-i. A gyűjtő néhány ezer darabos kollekcióval büszkélkedik, de nem videojáték-kiadványokból, hanem konzolokból és egyéb játszható eszközökből.

Forrás: Michigani-i Egyetem

Lindának nem csak a gyűjteménye, hanem a története is különleges: mindössze nyolc éves volt, amikor beleszeretett a videojátékokba, és egész életében hódolt a szenvedélyének, egészen addig, amíg egy lakástűzben oda nem veszett minden addig felhalmozott eszköze.

Durva, de a gyűjteményét csak 2003-ban kezdte el újra felépíteni, szó szerint a nulláról, mégis kevesebb mint húsz év alatt dupla világrekorder lett!

Linda érzelmi alapon kezdte el vásárolni azokat a játékokat, amelyekre gyerekkora óta vágyott, de akkor nem kaphatta meg őket. Ekkor lobbant – mit lobbant, inkább robbant fel benne a gyűjtőszenvedély, ami két Guiness-rekordig vezetett.

A „Legnagyobb LCD-kijelzős Gaming Eszköz Gyűjteménye” 1.599 darabbal, míg a „Legnagyobb Játszható Gaming Eszköz Gyűjteménye” 2.430 darab konzollal került a világ tetejére.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Batbimbó – Miért raktak MELLBIMBÓKAT Batman jelmezére?

×