A Steam és a ROG Ally jelenleg uralja a handheld PC piacot, viszont úgy tűnik, hogy egyre többen pályáznak a trónra.

2023.12.21. – Hatalmas szó volt a 90-es években, ha valaki rendelkezett GameBoyjal. A Nintendo kézi konzolja elemmel működött, így bárhová magunkkal vihettük. Ez volt az első komolyabb gaming élmény a nappalinkon kívül. Érezték a fejlesztők, hogy fontos ez az irány, így a Nintendo mellett idővel beszállt a buliba a Sony is. A PlayStation Portable (röviden PSP) hatalmas siker volt, később a Vita megpróbálta tovább emelni a nívót. Nos, ez finoman szólva nem sikerült, azóta sem gyártott hivatalos kézi konzolt a Sony. (A nemrégiben megjelent Portal nem számít ennek!) A Nintendo viszont azóta is lubickol a handheld piacban, a Switch a valaha készült egyik legjobb termékük, s a pletykák szerint már készül is egy erősebb, új verzió, a Switch 2. Ám a technológiának köszönhetően már nem csupán konkrét konzolgenerációkat tarthatunk a kezünkben. Lényegében gaming PC-ket is hordhatunk már a táskánkban, hála például az ASUS ROG Allynak, vagy a Steam Decknek. Mindkettő PC-s operációs rendszerekkel működik, a specifikációknak hála pedig hordozható formában játszhatunk számítógépes játékokkal. Ez talán még egy Switchnél is nagyobb áttörésnek számít, a gond csak az, hogy még mindig nagyon borsos árat kérnek értük.

Új handheldek a láthatáron

 

Ezen valószínűleg az is segíthet, ha felhígul piac és a cégek elkezdenek egymás alá licitálni árban. Ez akár hamarosan be is következhet, ugyanis két új ROG Allyhoz hasonló konstrukció is napvilágot látott a közelmúltban. Az AMD Ryzen 7 7840U-ra épülő készülékek két, egymástól teljesen független helyről érkeznek, a teljesítményük mégis kísértetiesen hasonló. Az egyiket AOKZOE A2 névre keresztelték, a másik pedig a TerransForce Handle 5. Utóbbi hatalmas figyelmet kapott novemberben, amikor a TerransForce bejelentette, hogy 600 dolláros árcédulával dobják piacra az új terméküket. A 120 Hz-es, 1080p-s képernyővel megáldott High-end masina Radeon 780M RDNA 3-as iGPU-val van szerelve. Sőt, a Ryzen 7 7840U Pro még papíron jobban is dolgozik, mint a ROG Allyba pakolt Ryzen Z1 Extreme. És ha ugyan azon az áron forgalmazzák, egy pillanat alatt létjogosultságát veszti a ROG Ally, nem? Legalábbis ez volt az alapfelvetés, ám azóta kiderült, hogy a Handle 5 csak kevés helyről szerezhető be, ahonnan meg igen, ott 900 dollár alatt még nem lehet kapni. A Steam Deck és a ROG Ally még fellélegezhet, a Handle 5 nem számít igazi kihívónak, ha a pénztárcánk megkímélése az elsődleges cél.

Mit tud a másik?

steam

Az AOKZOE A2

Ott van viszont a másik csoda, amiben szintén egy Ryzen 7 7840U dolgozik. Ez pedig az AOKZOE A2. Itt a képernyő-specifikációk esetén nem lehet olyan konkrét adatokat közölni, mint a Handle 5 esetén, ám a szakértők szerint itt lemaradás lesz tapasztalható a Steam Decktől és az Allytól. Többen úgy vélik, hogy a 60 Hz lett megcélozva, s jobb felbontás ide vagy oda, a képkocka-frissítési sebesség fel lett áldozva a jobb árcédula oltárán. Persze papíron nagyon hasonló IPS kijelző található az A2-ben, mint az Allyban, de utóbbi sem mindig tudja kihasználni a 120 Hz-et, ezért is ez az előrejelzés. Viszont kétszer olyan erős lesz, mint a piac jelenlegi szereplői. 32 GB RAM dübörög majd az Ally 16-jával szemben, ami igencsak szignifikáns különbség. Ráadásul ezt az alapmodell fogja tudni, ami 700 dollárért lesz beszerezhető december 21-től. Az Ally és a Steam Deck 650 dollár környékén már beszerezhető, így ez az árkülönbség még indokolt is. Sőt, az Early Bird akció során 1200 dollárért még egy 64 GB RAM-os, 4 TB tárhelyű modellre is le lehet csapni, ami ugyan erősnek hangzik, de legalább egy jó ideig kiszolgál majd minket.

Amit viszont még érdemes kiemelni, hogy mind a két gép (az AOKZOE A2 és a Handle 5) hall-based analóg-stickekkel és triggerekkel van megáldva, ami jobb hosszútávú megoldásnak számítanak, mint Steam Deck, vagy ROG Ally elemei. A hall-based elemek nem amortizálódnak olyan könnyen, de ha cserélni kell őket, ez a folyamat is egyszerűbb. Sőt, a stickkek esetén a drifteléstől sem kell annyira tartani.

Bajban a Steam Deck és a ROG Ally?

Egyáltalán nem. A piac csak elkezdett dagadni, ami hosszútávon egy kellemes versenyt fog eredményezni. Na meg sokan szívesebben bíznak a hivatalos brandekben, így a Steam és az ASUS jól csengő neve döntő lehet a platformválasztás során.

Ezt olvastad már?

Ennél a 15 zseniális játéknál nem volt jobb egyjátékos élmény 2023-ban

×