Túl sokszor kérték le az észak-amerikai rendőrök a Google Maps személyekre vonatkozó helyadatait, az óriásvállalat megelégelte a rendszert.

2023.12.20. – A Google módosítja a helyadataink tárolásának rendszerét, az ok pedig igencsak meglepő. A történet igazi győztese a magánszféra.

Gondolom azon senki sem lepődik meg, ha azt mondom, hogy ha használtuk a Google Maps helymeghatározó funkcióját, akkor a vállalat naplózta a tartózkodási helyünket. Ahhoz, hogy meg tudja nekünk mondani a program, hogy merre kell tovább haladjunk, vagy pontosan merre álldogálunk, kellett a pontos helyünk, amit GPS-szel és az internet segítségével pontosított. Ezeket az adatokat viszont naplózta a rendszer és egy felhőben tárolta. Ám mint kiderült, ezt a felhőt olyan sokszor használták a rendfenntartó szervek, hogy a Google ráunt az „együttműködésre”. Ennek okán úgy döntöttek, hogy módosítják a rendszert és innentől kezdve nem egy felhő, hanem a saját készülékeink fogják tárolni a naplóadatokat. Így pedig a rendőröknek nem lesz lehetőségük „ingyen információhoz” jutni.

Túllőttek a célon az amerikai rendőrök

Az elmúlt néhány évben az Egyesült Államok rendőrei fokozták a geofenced parancsok alkalmazását, ami lehetővé tette számukra, hogy hozzáférjenek bármely telefon helyadataihoz egy adott területen a bűncselekmény elkövetésének időpontjában. 2018 és 2019 között több mint háromszorosára nőtt a Google-höz benyújtott geofenced kérelmek száma. 2021-re a Google arról számolt be, hogy negyedévente 3000 ilyen parancsot kapnak.

Ezt a digitális hálót használták néhány nagy horderejű ügyben, például gyújtogatók azonosítására a 2020-as tüntetések során, és a 2021. január 6-án a Capitoliumba betörő lázongók felkutatására. A rendőrség azonban komolytalanul használja ezeket az elfogatóparancsokat, több tucat ember magánéletét megsértve nyomozás céljából. Legalábbis így látja ezt a Google, ezért is a változtatás.

google

Ráadásul ezt a módosítást eredetileg titokban tervezte végigvinni a Google. Ám egy céghez közeli forrás ezt elkotyogta a Forbesnak, akik jogosulatlanul hozták mindezt nyilvánosságra. Annyi kérelmet intézett már a rendőrség a Google felé, hogy nemes egyszerűséggel nem akartam már többet ezzel a témával foglalkozni.

A rendőrség továbbra is kiadhat parancsot a helyadatokra vonatkozóan, de a Google-nak már nem áll rendelkezésére ezeket az adatokat kiadni. A Google Maps új helymeghatározási funkciói a következő év során fokozatosan kerülnek bevezetésre Androidon és iOS-en. Ezenkívül módosítják a felhasználói adatok tárolási idejét is. A régi alapértelmezett 18 hónap volt, ez három hónapra változik.

Ezt olvastad már?

Kijött az Xbox kontroller, aminek egy kis LCD kijelzője is van

×