A fejlesztőknek nem csak a csalókkal, de az anti-cheattel is meggyűlt a bajuk, de már rajta vannak a The Finals cheatereinek kipurgálásán.

Bódi Dániel

2023.12.20. – Remélem, egyszer majd az online kompetitív játékok csalói is eljutnak ahhoz a felismeréshez, hogy a játékokat számukra megkönnyítő cheatek használata valójában kontraproduktív.

Egyrészt hamis sikerélményt okoz, ami rövid távon valóban kielégítő lehet, de hosszabb időre vetítve valójában még távolabb kerülnek az oly keservesen üldözött mámorító érzéstől: hogy jók valamiben. Minél több segédprogramot használnak, annál kevésbé vannak ők jelen a játékokban, hiszen inkább a gép irányít, annak az erénye egy-egy győztes meccs. Másrészt nem is túl kifizetődő, hiszen a fejlesztők szüntelen újabb és hatékonyabb megoldásokon dolgoznak, melyek mentén tucatszám tiltják ki a csalásokat használókat, akiknek újabb megoldások, adott esetben játék után kell nézniük. Harmadrészt pedig nem szabad elfelejteni, hogy valójában a legtöbb csaló szeret játszani, a tevékenységükkel viszont potenciálisan lezüllesztik a játékos közösséget, ami könnyen más elfoglaltság után nézhet, ha annyira kezeletlennek, kezelhetetlennek, kilátástalannak látja a helyzetet – amivel nyilván az adott játék is elhal.

Csak remélni tudom, hogy nem jut erre a sorsra a december elején megjelent, de már őrületes sikernek kinéző The Finals, ami egészen parádés módon kavarja fel a többjátékos akciójátékok kissé állott vizét. Az egykori DICE fejlesztőkből verbuválódott Embark első játékában szinte minden, ami az elmúlt 20 év mainstream kompetitív online akcióiban működött szinte tökéletes eggyé áll össze; éppúgy megtalálunk benne Call of Duty-s elemeket, mint Battlefieldből, a Fortnite-ból, az Unreal Tournamentből, vagy az Overwatchból kölcsönzött formulákat.

Jók a programok, minden jó, csak sok csaló van.

Legalábbis a PC-s játékosok egyre nagyobb hányada szerint, akik jellemzően a Redditen és más fórumokon panaszkodnak a The Finals kameranézeteiben egyértelműen beazonosítható csalókról. De nincs sok új a nap alatt, sajnos még az olyan minden évben több milliárd dolláros bevételt termelő sikerjátékok is, mint amilyen a CoD sem tud mit kezdeni a cheatereivel, az állandó macska-egér harc pedig már nem csak a játékosokat, hanem a fejlesztőket is kiégeti.

A The Finals helyzetét azonban még tovább nehezíti, hogy a rajt után némi technikai problémák is adódtak, ami miatt egyszerűen nem tudták bannolni a beazonosított csalókat sem. Ezt nyilván nem részletezte a játék Discord-csatornáján Dusty Gustaffson, az Embark közösségi vezetője, viszont mindenkit megnyugtatott, hogy gőzerővel dolgoznak a megoldáson, hamarosan pedig kipenderítik azokat, akik cheatekkel teszik tönkre – a saját és – mások játékélményét.

A The Finals egyébként az Easy Anti-Cheatet használja alapértelmezettként, ami olyan játékokban próbál bizonyítani, mint a Fortnite, az Apex Legends, a For Honor, a The Division 2, a Battlefield 2042, a Fall Guys, vagy sok más mellett a Halo. Gustaffson szerint ezt a motorháztető alatt más technológiákkal ötvözik, hogy még hatékonyabb legyen a szűrés, és ezekkel a másfajta módszerekkel adódott némi gubanc, de rajta vannak az ügyön.

Sovány vigasz, hisz addig rommá fertőzik a meccseket a cheaterek, ugyanakkor „legalább” a konzolosok számára van megoldás: egyszerűen ki kell kapcsolni a crossplay funkciót a beállításokban. Ezt eleve javaslom azoknak, akik kontrollerrel játszanak, hiszen óriási hátrányban vannak a billentyűzet+egér kombóhoz képest, a csalók bannolásának szüneteléséig viszont tényleg mindenkinek érdemes inkább a saját platformján játszótársakat és ellenfeleket keresnie. Hogy pontosan mikor fog elhárulni a probléma, azt nem tudni, de remélhetőleg néhány napnál többet nem kell várni a csalók módszeres kipurgálására, azután pedig a PC-sek is fellélegezhetnek kicsit.

Ezt is érdemes elolvasnod:

A Sony szerint a Microsoft és az Xbox jócskán a PlayStation előtt jár

×