Többek között az AI bravúrjával rekonstruálják őseink játékait, amelyek videojátékként élednek újjá, a „gaming családfáján”.

Gábor János

2023.12.19. – Hiánypótló kutatás zárult le ebben az évben, Digital Ludeme Project néven, ami arra volt kíváncsi, hogy őseink, akár többezer évvel ezelőtt milyen játékokkal szórakoztatták magukat. Ha ez annyi lenne, hogy korabeli rajzok és leírások alapján szerkesztett valaki pár csilivili grafikát, mi sem foglalkoznánk vele. De ez egy tényleg hasznosan megvalósított uniós tender, amire az Európai Kutatási Tanács több mint kétmillió eurót (közel 800 millió forintot) költött. A zseniális tudósok arra adták a fejüket, hogy digitális formában hozzák vissza a valóságba azokat az ősi játékokat, amelyekből a mai gaming kialakult.

És teszik ezt úgy, hogy az ősi gaming videojáték formájában is játszhatóvá válik.

Játékok ezrei hagytak nyomot létezésükről a történelem során, szétszóródva a világban. Rengeteg információt rejtenek: például a játékokat játszó emberek kultúrájáról és a játékosokat érő kulturális hatásokról. Az ősi játékokkal kapcsolatos ismereteink azonban korlátozottak. Az a kevés, amit tudunk, az értelmezésre támaszkodik – írja a projekt vezető kutatója. Cameron Browne szerint a 2018-2023-ig tartó Digital Ludeme Project célja éppen az volt, hogy a legmodernebb mesterséges intelligencia segítségével rekonstruálják az ősi játékokról hiányzó ismereteinket. A gaming „családfájának” újraalkotása megmutatja, hogy hogyan fejlődtek ki, majd terjedtek el a játékok a világban.

Fotó: Daniel Schwen

Vegyük például az indiai Pachisi (a képen balra) és a mexikói Patolli (jobbra) játékot. Annak ellenére, hogy a bolygó ellentétes pontjairól származnak, első pillantásra feltűnően hasonlítanak. Mindkét játéktábla pluszjel alakú, és a mezők egy részét keresztben áthúzták. Vajon ugyanarról az ősi játékról van szó? Vagy van egy közös elődjük? Bár jelenleg nem lehet biztosan kijelenteni, ez kettő, ázsiai és észak-amerikai játék Kolumbusz 1492-es útja előtt keletkezett. De akkor hogyan lehetnek ennyire egyformák, miközben ismereteink szerint az európai felfedező előtt más közvetítő nem járt a kontinensek között? A világ ugye Kolumbusznak tulajdonítja az új kontinens felfedezését, ezzel pedig a két óceáni part összeköttetéseinek megindulását, de a Pachisi és a Patolli közötti nyilvánvaló hasonlóságok felvetnek pár kérdést.

Ősi gaming: egy világ választotta el őket, mégis hasonlítanak

Persze lehet, hogy nem több véletlen egybeesésnél, és a Pachisi, meg a Patolli egymástól függetlenül lett majdnem ugyanolyan. Erre nincs jó válasz a játékok részletes ismerete nélkül. Például a sakkozáshoz és a dámajátékhoz használt táblák is hasonlónak tűnnek, de a játékok messze nem azonosak. És fordítva: két sakk-készlet teljesen másképp is kinézhet, miközben ugyanazt a játékot játszák velük. Tehát: csak azért tudjuk a különbséget, mert jól ismerjük a sakkot és a dámát. És itt jön a képbe a Browne vezette kutatás, meg a hozzá létrehozott Ludii platform, amivel az ősi gaming eszközeit, pl. bábúit, kártyáit, tábláit is rekonstruálni lehet.

Forrás: CD Projekt Red

A tudósok például sírokban talált leletek, útinaplók, sziklákba vésett táblák vagy hieroglifák segítségével szereztek tudomást rég elfeledett játékokról. Ilyen korlátozott információk alapján nem lehet megállapítani, hogy a játékok kapcsolatban álltak-e egymással, és hogy ezek a kapcsolatok hol, illetve mikor jöhettek létre. A Digital Ludeme Project viszont részben legalább képes kitölteni a gaming történelem hiányosságait azzal, hogy megalkotott egy rendszert, ami integrált mesterséges intelligencia segítségével mintegy ezer történelmi játékot rekonstruált.

A Ludii nevű platform különböző típusú információkat épít be a rekonstrukciókba azzal, hogy a világ levéltáraiból és múzeumaiból származó régészeti adatokra, valamint olyan történelmi ismeretekre is támaszkodik, mint a Selyemút kereskedelmi vagy éppen a vikingek hódító útvonalai. A platform ember által játszható formában alkotja újra az adott játékot, hogy az megfeleljen a gaming szórakoztató funkciójának. Idővel a Ludii azt is képes lesz megmondani, hogy mennyire valószínű, hogy egy játék egy bizonyos időszakban jelent meg.

Ezzel meg is született az ősi gaming kutatására szolgáló, új tudományág, az ún. archeoludológia.

„A Ludii ereje abból ered, ahogyan a játék szabályait és tulajdonságait lebontjuk. Ilyen tulajdonság lehet a játékosok száma, a bábuk mozgásának módja vagy a győzelem feltétele. Minden egyes tulajdonságot egy kis számítógépes kóddarabkává, úgynevezett ‘ludémává’ alakítunk. A játék modellezéséhez használt összes ludéma együttesen alkotja a játék egyedi ujjlenyomatát. A Ludii könnyen kicserélheti a ludémákat, és kiértékelheti a különböző kombinációk eredményét. A végeredmény az egyes történelmi játékok valószínű rekonstrukciója” – magyarázza Browne. „A projekt csak a ludémák segítségével már most több mint 1000 játékot képes megmutatni.”

Videojáték lesz belőlük

A projektből a játékrajongók és a jövő régészei is profitálhatnak, hiszen a Ludii rendszert és annak eredményeit nyilvánosan elérhető teszik. Minden, őseink kultúrájából származó játék online elérhető lesz, és bárki játszhatja majd őket a barátai, vagy akár maga a Ludii ellen is. Néhány ősi példa, ami a Ludii segítségével hamarosan online játszhatóvá válhat:

1. Az Ur királyi játék

Az eredete egészen Mezopotámiáig nyúlik vissza. A lenti kép bal oldalán látható, fából készült játéktáblát Irakban tárták fel, és a becslések szerint 4300-4600 éves lehet. A játék szabályait csak 1990-ben tudta megfejteni Irving Finkel, a British Múzeum kurátora, miután rájött, hogy két sumér agyagtábla (az egyik látható a képen jobbra) leírja azokat.

Forrás: Fæ

2. Senet

A bal oldali játékkészletbe III. Amenhotep fáraó nevét írták bele, aki i. e. 1350 körül uralkodott, az ókori Egyiptomban. Sok hasonló játékkészlet maradt fenn, de a Senet játékmódjára vonatkozó egyetlen támpont a hieroglifákból származik. A jobb oldali kép Nofertari egyiptomi királynőt ábrázolja egy, a sírjában talált hieroglifán. Más hieroglifák a Senet-et valószínűleg kétjátékosos játékként mutatják, de még így is tisztázatlan, hogy valójában milyen szabályok szerint játszották. A játék szabályainak több változata ma is használatban van. A Ludii idővel megfejtheti, hogy az ősi gaming milyen módon zajlott.

Forrás: Charles Edwin Wilbour Alapítvány, Brooklyni Múzeum

Jöhet még egy kis töri?

Elképesztő felfedezés! – 380 millió éves ősi szívet találtak a kutatók

×