Az FSP régóta elismert név, ha a PC táp szegmenst vizsgálja az ember. Ezúttal ismét emeltek a téten, egy igazi szörnyet hoztak létre.

2023.12.18. -Az Nvidia 2022 januárjában mutatta be a 3090 Ti kártyát. Az elnevezés nem sok meglepetést rejtett magában, az akkori flagship RTX 3090 erősebb változata érkezett a piacra. Sokan csodálkoztak is a megjelenésén, hiszen már lehetett tudni, hogy 2022 szeptemberében az új generáció is bemutatásra kerül. Az Nvidia mérnökei azonban tudatosan adták ki a kártyát. Ez volt ugyanis az új tápcsatlakozójuk, a 16 pines 12VHPWR első éles tesztje. Akkor talán még nem is sejtették, hogy micsoda hibalehetőségeket rejt magában ez a megoldás.

A korábbi 6+2 pines PCIe csatalakozó helyét egy friss fejlesztés, a 12VHPWR névre hallgató, 12/16 tűs megoldás vette át. A gyártók azt ígérték, hogy akár 400-500 wattot is gond nélkül kezelnek ezek a csatlakozók, így egyetlen egy darab is elég belőlük. Aztán hamar kiderült, hogy valami nem stimmel ezekkel. Több RTX 4090, 4080 felhasználó is égésről, olvadásról számolt be. 2023 nyarán aztán kiderült, hogy ennek az átdolgozott, papíron jóval hibatűrőbb változata teljesít szolgálatot az újabb kártyákban. Ez a 12V-2×6 nevet viseli magán. Több gyártó is jelentkezett 12VHPWR szabvánnyal ellátott tápokkal, ám az FSP már a 12V-2×6 csatlakozóival hódítaná meg a felhasználókat.

Akár négy RTX 4090 kártyával is elbír az új FSP táp

FSP Táp

FSP Táp

A FSP legújabb, tényleg csak hardcore munkaállomásokba és gamer számítógépekbe ajánlott, Cannon Pro 2500W tápja nem viccel:

  • 2500 watt teljesítménnyel és 80 Plus Platinum hitelesítéssel várja a játékosokat
  • Nem elég, hogy 12v-2×6 csatlakozó került rá, de abból négy darab, így papíron 4 RTX 4090 kártyával is megbirkózik
  • Természetesen teljesen moduláris, azaz csak annyi kábelt kell használnunk, amennyi valóban szükséges
  • Intelligens ventilátorvezérlés
  • Idle állapotban 0.5 wattnál is kevesebbet fogyaszt
  • Az összes jelenlegi szabvány vagy védelem rendelkezésre áll a tápban

Az FSP táp árcédulája egyelőre nem ismert, ám az biztos, hogy ez már bőven a százezres kategória táborát erősíti majd. A 2000 wattos, előző változatot 144 ezer forinttól kaparinthatjuk meg.  Leginkább tényleg 3D munkaállomásokban vagy épp mesterséges intelligenciával kapcsolatos számításokat végző számítógépben állhatnak majd helyt. Öröm látni azonban, hogy az új, biztonságosabb Nvidia tápcsatlakozó is utat tör magának.

Forrás: Videocardz

Így válassz belépő szintű PC házat – Ezekre mindenképp figyelned kell

×