A megfelelő PC ház kiválasztása sosem egyszerű feladat. Rengeteg szempontot figyelembe kell vennünk, köztük a saját ízlésünket is.

2023.12.18. – Az oldal hasábjain és a nemzetközi sajtóban sokszor szerepelnek hardverrel kapcsolatos hírek. Az esetek nagy részében azonban ezek valamilyen rekordöntéshez vagy nagyobb bejelentéshez kapcsolódnak. Értelemszerűen azokban a bejegyzésekben szereplő hardverek a felső(bb) kategóriából kerülnek ki, az árcédula is ehhez igazodik. Éppen ezért hajlamosak lehetünk elfelejteni, hogy a felhasználók sok esetben inkább az olcsóbb termékekből válogatnak. Sokszor egy-egy belépő kategóriás termékkel sokkal költséghatékonyabban meg tudjuk oldani egy gép építését, komolyabb teljesítményromlás nélkül. Manapság egyre drágább a beugró az alaplapok, processzorok, videokártyák világába, ám ez ellen nem igen tudunk mit tenni. Komponensek, RAM, SSD terén azonban kicsit jobb lehet a helyzet. Aztán persze az egészet befoglaló PC ház mellett sem mehetünk el szó nélkül.

Felmerülhet a kérdés: mit is tekintünk belépő kategóriának? Ez a kifejezés a mi olvasatunkban nem a lehető legolcsóbb terméket jelenti. Természetesen igyekszünk minél kedvezőbb árú, alsó kategóriás komponenssel szolgálni, de több szempontot is figyelembe kell venni ezek kiválasztásánál. Könnyen lehet, hogy extra pár ezer forint ráfizetésével első ránézésre hasonló kategóriájú alaplapot, processzort vagy épp videokártyát kapunk, miközben ez nem így van. Figyelni kell arra is, hogy ne azon a minimális összegen múljon a gép stabilitása, a későbbi bővíthetősége, esetleg az elérhető lehetőségek tárháza. Könnyedén előfordulhat, hogy a most extrának tűnő felár akár két-három évvel is meghosszabbíthatja a gépünk életciklusát. Így már nem is olyan sok az a 3-6 ezer forint, igaz?

A „belépő” PC ház

A megfelelő PC ház kiválasztása sem túl hálás feladat, főleg, ha a büdzsé erőteljesen is limitált. Itt azonban az alaplapoktól vagy processzoroktól eltérően nem igazán gondolkodhatunk konkrét specifikációkban vagy épp modellekben. Sokkal inkább érdemes lehet bizonyos tulajdonságokat, szempontokat átgondolni, mielőtt belevetnénk magunkat a házak sokszínű világába. Az olcsóbb házikók bizony biztosan szenvedni fognak valamilyen hátrányól, ha más nem az anyaghasználatot illetően, ám megfelelő körültekintéssel már sokat segíthetünk magunkon. Könnyen lehet, hogy egyszerű döntés sokkal halkabb vagy épp hűvösebb gépet eredményezhet.

A méret

A megfelelő házikó kiválasztásánál 100%, hogy belefutunk majd az ATX, micro-ATX, netán mini-ITX kifejezésekbe. Ezek nem marketingjelzők, hanem a házba passzoló alaplap méretét adják meg. Általánosságban kijelenthető, hogy egy ATX házba simán bepakolható kisebb (pl. micro-ATX) alaplap, azonban fordítva ez bizony értelemszerűen már nem fog menni. Olyan házat kell tehát választanunk, mely biztosan befogadja az alaplapunkat, ha nagyobb, az nem baj. Manapság a legelterjedtebb méret az ATX és a micro-ATX. Az EATX és a mini-ITX szabványokkal sokkal inkább a rétegtermékeknél találkozhatunk.

GPU hossza és a CPU hűtő

A torony CPU hűtők magassága sem elhanyagolható

A torony CPU hűtők magassága sem elhanyagolható

Az alaplap mérete mellett még két komponens tulajdonságait biztosan figyelnünk kell. Ez a GPU egység hossza és a CPU hűtő mérete. Szerencsére 2023-ra a gyártók az esetek jelentős részében ezt megemlítik a ház hivatalos weboldalán vagy az online adatlapokon, ezt mindenképp vizsgáljuk meg a vásárlást előtt. Videokártyánál a hossz határozza meg, hogy beférhet-e egy adott házba, míg CPU hűtők esetén több probléma is lehet. Léghűtés esetén a magasság lehet kizáró tényező, míg AiO hűtők esetében a házba pakolható radiátorok mérete és elhelyezése okozhat bosszúságot. Alsóbb kategóriában nem jellemző azért a folyadékhűtés, így a belépő kategóriában a léghűtők magasságát kell figyelni a GPU hossza mellett.

Nem mindegy a GPU hossza

Nem mindegy a GPU hossza

Mesh!

Rengeteg ház a mai napig zárt, sokszor üveg előlappal várja a játékosokat. Szó sem róla, valóban kellemes néznek ki ezek, ám bizony jelentős hátránnyal járhatnak. Lehet csűrni-csavarni a dolgokat, de a beáramló levegő mennyisége bizony erősen korlátozásra kerül ezeknek a megoldásoknak köszönhetően. Ez pedig azt eredményezi, hogy a gépben dolgozó hardverek sokkal melegebb környezetben dolgoznak, mint az ajánlott lenne. Egy jó forró üvegdobozt kapunk a pénzünkért. Persze, az oldallapot mindig le lehet venni, de nem túl bölcs megoldás. Sokkal jobb, ha a „Mesh” szócskát keressük az adott ház leírásában. Ez azt takarja, hogy az előlap valamennyire nyitott, általában rácsos kialakítást kapott. Ennek köszönhetően akadályoktól mentesen áramolhat a gépházba a friss levegő, a komponensek is meghálálják majd. Ezt például a Linus Tech Tips csatorna mérései is igazolták.  

Szerelhetőség

A szerelhetőség sem utolsó szempont. Ha az adott ház két oldallapja nem csak kinyitható, hanem el is távolítható, már jár a pluszpont. Külön öröm, ha az előlapot és a ház tetejét is le lehet pattintani, hiszen így az alkatrészek beszerelésének egyszerűsége és hozzáférhetősége is jó lehet. Szintén nem rossz, ha külön kábelcsatornákat, netán műanyag vagy tépőzáras bilincseket találunk a házban, melyeknek köszönhetően az egyes kábelek elvezetése is sokkal jobban megoldható. Apró dolgoknak tűnnek ezek, ám akár az eredeti szerelés, akár a későbbi karbantartást is megkönnyíthetik.

Kell RGB?

Manapság sarkalatos pont lehet az RGB lehetősége is. A világítást azonban a legtöbb esetben maguk a ventilátorok végzik, néhány gyártó ezt megfűszerezi még 1-2 LED-csíkkal. Sokak számára vonzó opciók lehetnek az ilyen házak, ám ezek már komolyabb felárral is járhatnak. Természetesen a házválasztás eléggé szubjektív témakör, így, ha neked mindenképp RGB-vel felszerelt ház kell, akkor nincs mit tenni. Ebben az esetben azonban érdemes előre felkészülni a kicsit borsosabb árcédulára, miközben a teljesítményben, felszereltségben nem lesz előrelépés, sőt, néha az RGB-vel szeretnék elfedni a gyártók a gyengébb anyaghasználatot vagy épp a limitált testre szabhatóságot vagy a nem létező előlapi csatlakozókat.

Ventilátorok

Ha tényleg a belépő kategória és minden forint kicentizése a cél, akkor érdemes arra figyelni, hogy beépített ventilátorok mindenképp legyenek a ház elején és a hátulján. Valószínűleg ezek gyengébb teljesítménnyel és/vagy nagyobb zajjal rendelkeznek, mint a drágább társaik, de legalább mozgatja valami a levegőt. A ventilátor nélküli házak is remek opciók lehetnek, ha az árkülönbségnek köszönhetően tudunk venni egy hármas csomag ventilátort. Ventilátormentes kialakítás azonban mindenképp kerülendő, akkor is, ha épp Mesh a ház előlapja. Légmozgás nélkül azonban mit sem ér a PC ház, erre mindenképp figyeljünk. Aztán persze a kész ventilátorokkal már sokat lehet szórakozni:

Tiszta udvar, hűvös ház? – Így alakítsd ki számítógépházad hűtését

Szintén ajánlott lehet kinyomozni, hogy a kinézett házban milyen csatlakozót kaptak a ventilátorok. Sajnos 2023-ban is találkozhatunk még MOLEX csatlakozós megoldásokkal is. Ezek nem csak elavultak, de még csak vezérelni sem nagyon lehet őket. Lehet szórakozni különféle átalakítókkal, ám a MOLEX ventilátorok a legtöbb esetben KÖZVETLENÜL a tápra kerülnek és nem az alaplapra. Azaz állandóan, maximum fordulatszámon keringetik a levegőt. A PWM csatlakozós ventilátorokat érdemes tehát keresnünk, hiszen ezeket az alaplapunk a komponensek hőmérsékletének megfelelően tudja vezérelni. Netezés közben szinte hangtalan gépet kapunk, játék közben is csak nagyon indokolt esetben kell maximumon járatni majd őket, de ezt intézi helyettünk a rendszer. A legjobb tehát, ha PWM ventilátorokkal előre szerelt házat vadászunk, de a semminél a MOLEX-es is jobb, ekkor az emelt zajterhelést kell elfogadnunk. 

Ventilátor csatlakozók - Manapság a 4 Pines PWM és a 2 Pin-es NAGY MOLEX, amivel a legtöbbször találkozhatunk

Ventilátor csatlakozók – Manapság a 4 Pin-es PWM (jobbról a 2.) és a 2 Pin-es nagy MOLEX (jobb szélső), amivel a legtöbbször találkozhatunk

Az ideális PC ház

Lian Li Lancool 216 ház

Lian Li Lancool 216 ház

A fenti szempontoknak köszönhetően, a legjobb PC házak árkategóriától függetlenül:

  • Mesh előlappal rendelkeznek
  • Támogatják az alaplapunk méretszabványát, ha a ház nagyobb méretet is befogad, az sosem baj
  • Befér a CPU hűtő és a VGA hossza sem akadályozza az installálást
  • Rendelkezik ventilátorokkal, melyeket a PWM csatlakozó segítségével az alaplap vezérel
  • Könnyen szerelhető

A fentieken kívül az anyaghasználat sem elhanyagolható, ám ezt látatlanban nagyon nehéz besaccolni. Ezen kívül szintén szempont lehet az is, hogy milyen csatlakozókat találunk az előlapon. Manapság ez kimerül az USB, USB-C és jack hármasában. Korábban találkozhattunk SD kártya olvasókkal vagy ventilátorvezérlőkkel, ám manapság ezek egyre ritkábbak. Szélsőséges esetben az optikai (akár DVD, akár Blu-Ray) meghajtó helye is egy szempont lehet, ám a trend itt is azt mutatja, hogy ez már csak rétegtermék, mely sok esetben feláras is lehet.

Mi számít belépő árnak a PC ház kategóriában?

A válogatást 11 ezer forinttól kezdhetjük, itt már akad 1-2 modell, ami valamennyire kielégíti a fentebb felvázolt feltételeket. Ez alá azonban már tényleg nem érdemes menni. Az anyaghasználat nem lesz a legjobb, lehet a ventilátor csatlakozó sem PWM, arra érdemes felkészülni, ám a célt elláthatják. A hazai árazást és felhozatalt elnézve, valahol 18-20 ezer forint környékére lőhetjük be azokat a házakat, melyek garantáltan nem okoznak csalódást. Ezt követően azonban a határ a csillagos ég, ám azok már nem a belépő kategóriába tartoznak.

Deepcool Matrexx 30

PC ház

  • mATX méret, ATX alaplapokat nem fogad
  • Mesh előlap
  • Olcsó
  • USB 3 az előlapon
  • Egy ventilátort találunk csak a házban (hátul), így előre érdemes venni legalább egyet, de inkább kettőt. Ám két extra ventilátorral sem üti át a 13-14 ezres árcédulát.

  • Mesh előlap
  • Beépített, világító ventilátorok
  • Később akár 240-es AiO-t is bepakolhatunk a házba
  • ATX méret
  • Átlátszó oldallap

Zalman N5 MF RGB

PC ház

  • ATX méret
  • Mesh előlap
  • 3+1 beépített ventilátor
  • RGB rajongóknak is ajánlott
  • 360-as AiO is elfér a házban, később jól jöhet

Deepcool CC560 WH (R-CC560-WHGAA4-G-1)

  • ATX méret
  • Mesh előlap
  • 4 gyári ventilátor
  • Jó szerelhetőség
  • Tágas belső

A fenti négy ház tehát jó irányadó lehet, ám a lehetőségek tárháza tényleg végtelen. Ha a fenti szempontokra odafigyelünk, akkor azonban garantáltan nem érhet minket csalódás. Az alapvető tulajdonságok után érdemes gondolkozni az olyan extrákon, mint az RGB ventilátorok, az optikai meghajtó helye, a házon található USB csatlakozó, SD-kártya olvasók, vagy épp az üveg oldallap. Azt azonban mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy ezek megérnek-e annyit, hogy jelentősen drágább legyen a ház. A ház vásárlás sosem egy egyszerű feladat, hiszen a specifikációk mellett a személyes ízlés, a preferenciák vagy épp a méret is mind-mind meghatározhatja, hogy végül melyik házikóra tesszük le a voksot.

Az SSD sem mindegy:

Íme a legjobb belépő szintű SSD-k – Ezt a kialakítást és méretet válaszd

×