Egy kis odafigyeléssel kellemes környezetet alakíthatunk ki a komponenseinknek.

A számítógépünk tökéletes működésének egyik alap feltétele, hogy megfelelő hőmérsékleten dolgozzanak az egyes hardvereink és komponenseink. A kötelező VGA és CPU hűtések mellett oda kell figyelnünk, hogy ezen alkatrészek környezete is kellemesen hűtött legyen, hiszen egy idő után már a processzor vagy videokártya ventilátora is a forró levegőt keringetné csak, mely hosszú távon több problémát is magával hordoz. Ennek ellenkezője is erősen ellenjavalt, a maximumon pörgetett ventilátorok gyorsabban elhasználódnak, illetve az általuk keltett zaj sem lesz túl felhasználóbarát. Az arany középutat kell megtalálnunk, s onnantól már csak a rendszeres karbantartásra, ellenőrzésre kell odafigyelnünk.

Ventilátorok

A gépünkben két alkatrész felel igazán a melegedésért, ez pedig nem más, mint a processzor és a videokártya. Öröm az ürömben, hogy ezeket a gyártók általában saját hűtéssel látják el, így nagyon nem kell túlgondolnunk a dolgot. Videokártyáknál az esetek jelentős részében nincs szükség a gyári megoldás lecserélésére, ám processzoroknál sosem árthat egy kellemesebb léghűtő vagy épp egy AiO szett, de ezek szintén saját ventilátorokkal érkeznek az esetek 99%-ban. A bátrabbak épített vízhűtéssel is megpróbálkozhatnak, de az már teljesen külön történet.

A GPU/CPU közvetlen hűtéséért felelős ventilátorok mellett a gépházban is el kell helyeznünk pár darabot, hogy optimális hőmérsékletet biztosítsunk minden alkatrésznek. A ventilátorok specifikációjánál érdemes pár dologra odafigyelnünk:

  • RPM – Ez a ventilátor percenkénti fordulatszámát mutatja
  • PWM és/vagy 4-pin – Ha ezekkel a megnevezésekkel találkozol, akkor azt jelenti, hogy az alaplap vezérli majd a ventilátor fordulatszámát, rengeteg BIOS-ban személyre szabhatjuk, hogy milyen módon tegye ez. RGB ventilátoroknál külön fel szokták tüntetni az RGB csatlakozását, általában 3 pines megoldással. Értelemszerűen az magára a világításra vonatkozik, nem a ventilátor vezérlésére, ne keverjük a kettőt.
  • Zajszint / dB – Ez arra utal, hogy milyen zajterheléssel működik a ventilátor
  • CFM / Légáramlás – A legfontosabb érték mind közül, ez azt adja meg, hogy mennyi levegőt képes átmozgatni a ventilátor x idő alatt, ezt érdemes összehasonlítgatnunk a kinézett típusok között, utána jöhet a zaj és RPM értékek csekkolása

Minden fontos értéket leolvashatunk a leírásban – Aerocool Saturn 12F ARGB 12cm RGB LED Ventilátor

A méret a lényeg? 

Általában 12×12 cm a „standard” ventilátor méret, ám sok házban a gyártó lehetőséget nyújt 14 centiméteres példányok beszerelésére is. A nagyobb méret előnyös, hiszen azonos zajszinten több levegőt átmozgathatunk vagy megfordítva, azonos CFM értéken kevésbé lesz zajos a hűtésünk. Ha megtehetjük és van lehetőségünk rá, akkor mindenképp érdemes elgondolkodni a 14 centiméteres verziókon is.

Pozitív vagy negatív nyomás?

Természetesen a gépházban nem uralkodnak elképesztő nyomásértékek, illetve tökéletesen nem is zártak, ám a külföldi szaknyelvből egy az egyben így került át a magyar felhasználókhoz is. Gyakorlatilag azt adja meg, hogy adott idő alatt a beszívott vagy a kifújt levegőből kerül-e több átmozgatásra.

Legegyszerűbben úgy dönthetjük el, hogy a virtuális mérlegünk egyik felére felpakoljuk a beszívó ventilátoraink CFM értékeit, míg a másik oldalra a kifújással foglalatoskodó ventilátorok adatait. Ha a beszívó ventilátorok felé billen a mérleg, akkor pozitív, ha a kifújó ventilátorok felé, akkor pedig negatív nyomásról beszélhetünk. Hogy teljesen érthető legyen a dolog, íme két képes illusztráció is:

Több levegőt szív be a ház, mint amennyit kifúj -> Pozitív nyomás

Több levegőt fúj ki (140 m3/óra) a ház, mint amennyit beszív (100 m3/óra) -> Negatív nyomás

Papíron tökéletesen balanszolt, „semleges” rendszer is létezhetne, de a házak tökéletlenségei, apró rései erre nem igazán nyújtanak lehetőséget valós körülmények között. A legajánlottabb a semlegeshez közeli, de pozitív nyomás lehet, ám ez a kialakítás sem hibátlan.

Pozitív nyomás:

  • Előny: Kevésbé porosodik a gépünk belseje, főleg ha szűrők is állják a por útját, a gép indítása után egy ideig alacsonyabb átlaghőmérsékletet mérhetünk a negatív nyomáshoz képest
  • Hátrány: Nem távozik elég gyorsan a levegő, bizonyos helyeken a házban kialakulhatnak olyan zónák, ahol hosszabb ideig is megszorul a meleg

Negatív nyomás:

  • Előny: Lassabban emelkedik az átlag hőmérséklet a működési idő alatt, nem alakulnak ki a „forró” zónák
  • Hátrány: Gyorsabban porosodik a gépház belseje, többször kell tisztítanunk azt

Modern, közép/felsőkategóriás házak elején a jó szűrőrendszernek és a szellős kialakításnak hála nincs olyan nagy jelentősége a nyomásnak, főleg ha megfelelő kábelmenedzsmenttel is segítjük a levegő áramlását.

Mi a helyzet a felső ventilátorokkal?

Több ház is lehetőséget nyújt arra, hogy fentre is helyezzünk ventilátorokat. Régebben ezek szinte minden esetben kifújó ventilátorok szerepét töltötték be, hiszen a meleg levegő is felfelé áramlik. Manapság azon sem kell meglepődnünk, ha valaki beszívásra fogja be őket, mert úgy hiszi a frissebb, hidegebb beáramló levegő jobban kíméli az alaplapunk alkatrészeit és a negatív nyomásnak hála eltűnnek a „forró” zónák is a házból.

Érdemes lehet kísérletezni, s közben mérni az egyes alkatrészeink hőmérsékletét, hiszen könnyen lehet, hogy nálunk a ház kialakítása vagy épp a sajátos kábelezés miatt más működik, mint a nagy átlagnál:

Így monitorozhatjuk gépünket #1 – Az adatok begyűjtése és megjelenítése

Verdikt

RGB ventilátor sem akadály már

A CPU és GPU hűtése mellett oda kell figyelnünk a ház hűtésére is. Érdemes minél nagyobb légáramlással bíró, ám halk ventilátorokat vásárolnunk a házba, hiszen így a komponensek is jól érzik magunkat és nekünk sem kell fülsüketítő zaj mellett játszanunk, dolgoznunk. A ventilátorok elhelyezésekor törekedjünk az enyhén pozitív nyomásra, ám minőségi házaknál akkor sem kell aggódnunk, ha a negatív mellé billenne a mérleg.

A fentebb felsorolt előnyök és hátrányok közül saját magunknak kell eldönteni a prioritási sorrendet, szerencsére nagyot egyikkel sem tévedünk. Érdemes lehet elszórakoznunk a kábelmenedzsmenttel is, hogy minél kevesebb akadályba ütközzön a ház belsejében végigáramló légtömeg. Ne féljünk kísérletezni, hiszen pár pillanat alatt megfordíthatjuk a ventilátorokat. Bátran szánjunk rá egy napot a leghűvösebben működő felépítés megtalálására, rengeteg tényező beleszólhat a rendszerbe, nem biztos, hogy nálunk is az a legjobb, ami másnál.

Nálatok milyen kialakítású a ház hűtési rendszere?

20 év börtön VPN-használatért? Mi ez az új törvény?!

 

×