Mókásnak tűnhet vicces Facebook profilképet kreálni vele, de az alkalmazás háttere több mint gyanús, ráadásul AI lopkodja benne az adatokat.

Gábor János

2023.12.18. – Annyira megszaladt a Facebook profilképeket generáló móka népszerűsége, hogy a livepod.tv-s Kubatovics Áron jobbnak látta, ha utánanéz, ki és milyen szándékkal hozta létre a My Puzzles-t. A fejlesztőről sajnos semmi bíztató információt nem talált, ráadásul elég ijesztő, hogy az alkalmazás mögött dolgozó mesterséges intelligencia mekkora túrást és adatfosztogatást művel a háttérben azoknál a felhasználóknál, akik gyanútlanul belemennek az ártatlannak tűnő játékba.

Ne légy köztük!

Kubatovics egy alapos Facebook-bejegyzésben olyan gyanús körülményekre figyelmeztet, mint

  • a sablonos adatvédelemről szóló leírás,
  • a fejlesztő Novalab Games cégnevének, székhelyének, adószámának, hiteles személyeinek (például vezérigazgató vagy néhány csapatvezető) és más lényeges adatainak hiánya a hivatalos weboldalon,
  • a csak 2023 nyarán bejegyzett domain,
  • az Alibaba Cloudos tárhely,
  • a Novalab Gamesről szóló bármiféle külső forrásból származó információ (csak a saját weboldaluk lelhető fel) vagy bármiféle korábbi munkájuk online nyomainak hiánya,
  • a rájuk vonatkozó másik találat, a novalablimited.com, ami ugyanolyan kínai „cég” weboldala, érdemi infók vagy akár kattintható menüpontok nélkül,
  • utóbbi domain 2023. november 21-i bejegyzése, szintén Alibaba tárhellyel és standard kínai weboldalakról összeollózott szövegekkel.

Ezért hozhatták létre a Facebook profilképet generáló játékot

A szakértő úgy véli, a My Puzzles a háttérinformációk alapján nagyon sok kellemetlen percet okozhat a csőbe húzott felhasználóknak, akik nem akartak mást, csak egy jót röhögni. A vicces profilképért cserébe az alkalmazás rengeteg Facebook számára megadott adatukra teheti rá az enyves mancsát. A nem jóhiszemű fejlesztők mindezzel azt érhetik el (többek között), hogy egy virális játék segítségével több millió (tízmillió, százmillió) profilképhez, valódi névhez, nyelvi beállításhoz jutnak hozzá.

A mocskos trükk lényege az, hogy a botjuk teljes egészében le tudja menteni egy nyilvános profil adatait, majd fel tudja használni őket valódinak tűnő, de hamis profil alkotására, amivel aztán csalásokat hajtanak végre (a neveddel-képeddel visszaélve). További negatív hatás lehet, hogy kamu Facebook hirdetések alatt tűnik fel a képed, amivel a tartalmat az ismerőseid szemében igyekeznek hitelesként feltűntetni. A valósnak tűnő profilokkal egyébként nem csak a Facebook, hanem egy csomó másik platform felületein is visszaélhetnek. Kubatovics Áronnak köszönjük szépen a részletes elemzést! Egyébként osztjuk a véleményét arról, hogy „meg kéne már tanulnia mindenkinek: nem kattintunk a vicceskedőnek tűnő játékokra agyatlanul”!

Meg ilyenekre sem:

RÁ NE KOPPINTS a baleseti Facebook posztra! Mutatjuk, melyik kamu!

×