Kamu baleseti tudósítások terjednek a magyar Facebook felhasználók között. Mocsok egy csalás, mert azt írja, ismerted az áldozatot.

2023.11.20. – Halálos baleset képeit mutatja az a Facebook-bejegyzés, ami az utóbbi napokban gombamód szaporodik, és jó eséllyel az a vége, hogy illetéktelenek jutnak be a profilodba, miután rákoppintasz. A HVG úgy tudja, van, amikor csak egy ártatlan weboldal ugrik fel – egy sor átirányítás után -, de az is történhet, hogy elveszíted az irányítást a fiókod felett.

Rutinos felhasználóként persze azonnal kiszúrhatod, hogy valami nem stimmel, mert a bejegyzés címe felett megjelenő link nem több, csak változatos katyvasz. A hatásvadász megfogalmazás szintén gyanús lehet, de amúgy helyesen, hihető magyarsággal megírt poszt, aminek sajnos sokan bedőlhetnek. Ha te nem is vagy ennyire felületes, szólj az ismerőseidnek, akikből kinézed, hogy azok! Mutatjuk milyen posztokra nem szabad koppintani.

Telefonra szánt Facebook-bejegyzés

A posztot a HVG szerint okostelefon-alkalmazásra optimalizálták, mert „asztali számítógépen megnyitva általában csak egy üres fehér lap jön elő, telefonon viszont átirányítások sorozata indul el”. Nem mindig lesz belőle baj (azon kívül, hogy rájössz: indokolatlanul ijesztgettek), de akár olyan vírust is be lehet szedni vele, hogy búcsút inthetsz a Facebook-profilod irányításának. Maga a kamu bejegyzés is éppen ezzel a módszerrel: leuralt profilokon keresztül szaporodik.

A bejegyzésben valid képek szerepelnek,

olyan baleseti tudósításokból, amelyeket például hazai regionális híroldalak készítettek – nyilván korábban, és nem egy ismerőddel történt tragédiáról. A hatásvadász szövegek – valódi felhasználók nevében – ehhez képest azt írják: „Sajnos most történt egy baleset. Szerintem ismerted őt.”

Megjelent ilyen bejegyzés helyi tévék és hírportálok gyűjteményeiből származó, igazi képekkel:

Szóval csak óvatosan, és ha találkozol hasonlóval, benne esetleg másik fotóval, amit itt nem mutattunk meg, oszd meg a screenshotot kommentben, a hír posztja alatt, a Leet.hu Facebook-oldalán! Előre is köszi, ha segítesz a többieknek, akik amúgy gyanútlanul belesétálnának a csapdába!

Van viszont, ami attól szép, hogy kamunak tűnik, de mégse az:

NEM kamu – A 15 legviccesebb állatfotó, amiről nem hinnéd, hogy VALÓDI #2

×