Hamarosan lezárulhat a pereskedés Kalifornia Állam és az Activision Blizzard között. A szexuális zaklatási per egy vaskos csekkel oldódhat meg.

2023.12.18. – A kaliforniai szabályozó hatóság lezárta a „kasszasiker pert”, ami az Activision Blizzard szexuális zaklatási ügyeit tárgyalta. A kaliforniai polgárjogi minisztérium (CRD) sajtóközleménye szerint a most a Microsoft tulajdonában lévő játékcég körülbelül 54 millió dollárt kell fizessen az egyezség részeként.

A CRD 2021 júliusában nyújtotta be a keresetet. Azt állították, hogy az Activision Blizzard „frat boy” kultúrájának köszönhetően a nők szexuális zaklatásnak és nemi alapú diszkriminációnak voltak kitéve. A pert követően az alkalmazottak távoztak. A vezetők, köztük a Blizzard akkori elnöke, J. Allen Brack és a Blizzard korábbi HR alelnöke elhagyták a céget. Hónapokkal később a The Wall Street Journal arról számolt be, hogy Bobby Kotick vezérigazgató évek óta tudott szexuális visszaélésekkel kapcsolatos vádakról.

blizzard

Bobby Kotick (Photo, J. Emilio Flores/Corbis,  Getty Images)

Bizonyítékok azonban nincsenek

A vitarendezési megállapodás részeként azonban a CRD kijelentette:

„semmilyen bíróság, vagy semmilyen független vizsgálat nem támasztott alá semmilyen állítást”

az Activision Blizzardnál történt szexuális zaklatásokkal kapcsolatban. Nincs bizonyíték arra, hogy Kotick vétett volna. (A cég tavaly azt mondta a SEC-nek, hogy egy belső vizsgálat „nem talált arra utaló bizonyítékot”, hogy a felsővezetők figyelmen kívül hagyták volna a nemi alapú zaklatással kapcsolatos vádakat.)

Ha a bíróság jóváhagyja az egyezséget, az Activision Blizzard körülbelül 55 millió dollárt (kb. 19,3 milliárd forint) fizet majd a „munkásoknak nyújtott közvetlen segélyek és a perköltségek fedezésére”. Ebből 46 millió dollárt egy, „a munkavállalók kártalanítását célzó rendezési alapba” fordítanak – írja a CRD.

Hónapokkal a kaliforniai per után a Microsoft bejelentette, hogy 68,7 milliárd dolláros üzlet keretében kívánja megvásárolni az Activision Blizzardot. A szabályozási akadályok sorozatát követően az ügylet végül októberben lezárult. Kotick az év végéig az Activision Blizzardnál marad.

2022-ben egy bíró jóváhagyta az Activision Blizzard 18 millió dolláros megegyezését az Egyesült Államok Foglalkoztatási Esélyegyenlőségi Bizottságával egy külön per kapcsán, ami szintén a vállalatnál tapasztalt szexuális zaklatások és diszkriminációk okán robbant ki.

Ezt olvastad már?

Így válassz belépő szintű PC házat – Ezekre mindenképp figyelned kell

×