Teljes joggal vagyunk elképedve az óév felhozatalától, pedig nem csak nagy teljesítményű PC-kre készültek kiváló videojátékok.

Gábor János

2023.12.18. – Ami a 2023-as évet illeti, talán minden gamer jól megkapta a magáét, a lehető legjobb értelemben. Olyan élvezetes és magas minőségű címek láttak napvilágot, mint a Hogwarts Legacy, a Starfield, a Diablo IV, a Baldur’s Gate III vagy a Life of P. Ezek persze mind nagy teljesítményű vasat igénylő játékok, ám akadnak címek, amelyek szintén 2023-as megjelenések, és annak ellenére nyújtanak kiváló élményt, hogy a legsemmilyenebb videokártya is elég a futtatásukhoz.

Forrás: Brainwash Gang

Ha alacsonyabb kategóriás asztali számítógéped, vagy csak diszkrét grafikus kártyát tartalmazó laptopod, esetleg Steam Decked van – azzal az igénnyel, hogy ne merüljön le két óra alatt -, akkor az idei termésből az alábbi alacsony grafikai igényű és fogyasztású PC játékokat érdemes kipróbálnod. Ugyanez érvényes akkor is, ha ugyan erősebb PC-vel rendelkezel, mégis érdekel az a kreativitás, amivel jelentősebb videokártya-igény nélküli játékokat tettek emlékezetessé a fejlesztők. Ja, és ha mindezért nem, vagy csak keveset akarsz fizetni!

Moonring

Ez a 2D-s, felülnézetes dungeon kóválygás régi és új ötletek fergeteges keveréke, fordulóalapú harcokkal és őrületes tempóval, de közben lehetővé teszi, hogy leállj és meg is tervezd az akcióidat. RPG-rendszerek keverednek benne, némi roguelike véletlenszerűséggel és nehézséggel, így minden egyes játékod egyedi lesz, csodás neon-fekete látványvilág mellett, amihez a legdiszkrétebb képességű videokártya is megteszi. Steamen ráadásul ingyenes.

Laika: Aged Through Blood

Izgalmas mixe a Trials fizika alapú motoros mozgásainak és a My Friend Pedro 2D-s shooter akcióinak, egy kutyaféle ragadozóként újjászülető Mad Max bundájába töltve. A motorod sebességének és lendületének irányítása, az akár lassított felvételben fejjel lefelé megsorozott rosszfiúk és a sajátos érzelmi töltés nagyon egyedivé teszi az élményt. A szovjetek által űrbe lőtt Lajka kutyához semmi köze nincsen, de van néhány gyönyörű 2D-s tájkép és cuki karakterdizájn – ellenpontozva némi posztapokaliptikus hangulattal, na meg helyenként egészen sokkoló erőszakkal. Szóval gyerekeknek nem ajánlott! A csak videokártya szempontból igénytelen cím a Steamen 20 euró, az Epic Gamesen 5520 forint.

Sea of Stars

Ebben az évben szerencsére a Super Nintendo-időket idéző 2D-s RPG-kből is kijött néhány, és ha csak egyet választhatunk közülük, akkor jó eséllyel a Sea of Stars az, ami mindenképpen erre a listára kívánkozik. A történet az anime hagyományai szerinti sablont követi. A megszokott klisék mégse zavarnak majd, hiszen a komoly videokártya nélkül is jól futó játék lenyűgöző 2D-s látványvilága, a csokornyi minijáték és a kiváló zenekari soundtrack eléggé lefoglal majd ahhoz, hogy ne agyalj a hagyományos történetvezetésen. Steamről 34 euróért viheted, de akad hozzá ingyenes PC demó is, ha nem vagy teljesen biztos benne, hogy kell.

Typecast

A Typecast a twin-stick shooterek véget nem érő 2D-s harcát keveri a Typing of the Dead gyors tempójú, rángatózó gépelésével, így érzed majd magad, mint egy bármire kész adminisztrátor, a harcias titkárnő, aki gondolkodás nélkül lövi halomra az illetlenül nyúlkáló igazgatótanácsot. További hülye hasonlatok helyett, íme a lényeg: frenetikusak arcade stílus, rengeteg fegyver és power-up, igazi változatosság, két egyforma futam nélkül. Vigyázat: egy darabig frusztráló lehet, ha nem edződtél hasonló címeken, de ha kitartasz mellette, akkor hamar az online ranglisták élére kerülsz. Vagy alagút szindrómával a dokihoz. Akárhogy is, csupán 5 euróért nem kihagyható PC-s élmény.

The Cosmic Wheel Sisterhood

Az ifjú boszorkány, Fortuna szerepében egyfajta clip art stílusban készítheted el a saját jós kártyapaklidat misztikus lapokból. Dolgozik a kényszer, hogy jól sikerüljön a jövőbe látás, mert van valami entitás, aminek a börtönéből csak akkor szabadulsz, ha a megfelelő kártyaösszeállítást teszed le az asztalra. Hangulatos történetmesélés és a kreatív drag-and-drop játékmenet keveréke ez, de csak akkor neked való, ha bírod a komótosan cammogó sztorikat. Mély kapcsolatokról és felnőtt témákról szól, hűvös zenével és gyönyörű 2D-s látványvilággal. Hangsúlyosan nem gyerekeknek szánták, de határozottan kijelenthetjük, hogy akár gyenge videokártya birtoklása esetén is remekül fut – ami szintén a nyugalom megőrzését szolgálja, akárcsak a kreatív játékmenet. Van PC-re Steamen is, 17,50-ért, de GOG-on jobban jársz: most 20 százalékkal olcsóbban, 14 euróért viheted.

Dave the Diver

Fedezd fel az óceán mélyét aztán vidd a fogást a helyi sushi bárba, ahol fel is szolgálják neked! A Dave the Diver tele van minijátékokkal, de közben hömpölyög benne egy meglepően mély történetszál is. A kritikusok éppen azt vetették a szemére, hogy nem igazán tudja, mi akar lenni, de ez a legtöbb játékos számára nem okoz majd gondot. Az őrült új karakterek és színes elemek kellemes zen állapotba hoznak, de közben mindig ott van a lehetőség valami izgalmas meglepetésre, vagy a meglepően alattomos tengeren, vagy a csak állítólag nyugodtabb szárazföldön. Jó hír, hogy Steamen most olcsóbb 20 százalékkal, így akár 16 euróért a tiéd lehet.

Pizza Tower

Ha mindig is imádtad a 90-es évek szándékosan bizarr és ronda rajzfilmjeit, ráadásul az őrülten száguldó platformerek szédítő tempóját is neked találták ki, akkor ne keress tovább, mert itt a Pizza Tower! A Sonic lélegzetelállító sebessége, az abszolút ütős dallamok és a sok-sok ügyességi élmény mind hozzájárul ahhoz, hogy remekül érezd magad. Bár pixel artot használ, nem egy 8 bites cucc – inkább úgy néz ki, mintha valaki feljavította volna a középiskolás rajzaidat, majd animálva életre keltette őket. A bossokat mondjuk elég nehéz legyőzni, ami frusztráló lehet, de ne hagyd magad! Erre az állati vicces kis hülyeségre 19,50 euróért lehet rárabolni a Steamen.

The Last Spell

Részben tower defense, részben grid-alapú stratégia, amelyben egy várost kell megvédened az élőhalott szörnyek végeláthatatlan hullámaitól. Ha elég sokáig életben tudod tartani a mágusokat, akkor a címadó varázslattal örökre elpusztítják a szörnyeket. Az aranyos pixel art megdöbbentően sok stratégiai mélységet és változatosságot rejt, de kihívást jelentenek a roguelike felállás szokásos nehézségei is. A The Last Spell rendelkezik ideális stratégiai fejlődéssel, egyszerűnek indul, de minden egyes játékot kényelmesen a stílusodra szabhatsz, vagy bármikor kísérletezhetsz valami újjal. Ha túl tudsz lépni a kezdeti nehézségeken, megdöbbentően kielégítő élményben lesz részed. A Steamen 25 euróért szerezheted be.

Még többet? Ezek sem kényesek, sem videokártya, sem más szempontból:

14 zseniális játék, ami még a nagyi potato PC-jén is simán elfut

×