Ha egyszerűbb számítógépen akarsz jól szórakozni, vagy kell valami, hogy a céges laptopon is agyon tudd ütni az időt, ezekkel a játékokkal nem hibázhatsz.

Gábor János

2023.03.29. – A legjobb PC-s játékokat keresed nem gamer PC-re? Jó helyen jársz! Egy közelmúltban lebonyolított online kutatás eredményei alapján összeszedtük, hogy a gamer közösség melyik 15 játékot ajánlaná legszívesebben egy gyengébb teljesítményű géppel rendelkező felhasználónak. Ezek kapták a legtöbb szavazatot:

1. STARDEW VALLEY (2016)

A Steam azt állította, hogy a játék letöltéséhez 500 MB tárhelyre van szükség a merevlemezen, de valójában nem: akár (!) 620 kőkemény megát is felemészthet, de ehhez képest annyira jól el lehet időzni benne, hogy valamelyik hozzászóló 30 órát ölt bele és még mindig csak a farmja első événél tartott. Volt, aki azért imádta, mert a valóságban létező családi farmját is fel tudta építeni benne virtuálisan. Vigyázat, egy nekifutásra több órára bele lehet feledkezni!

2. TERRARIA (2011)

Az egyszerűbb game-ek ligájában ez szintén egy egészen jól sikerült darab: kezdők és tapasztalt játékosok is bele tudnak vágni a zökkenőmentes fejlődésbe, és imádni fogják a rengeteg beleépített tartalmat, illetve azt, hogy a játék mennyire jól variálható. Sokan középiskolai éveikből őrzik róla a legjobb emlékeket: a számtech terem homályában elbújva órákon át tartó privát meccseket lehetett lenyomni vele.

3. FALLOUT: NEW VEGAS (2010)

Bizony-bizony, a pusztítás már tizenévvel ezelőtt remekül nézett ki, viszont ha telepíted a nagyi gépén, ne feledd, hogy kell a Nexus Mod fájl, amivel kijavítható a játék univerzális problémája, nevezetesen az, hogy PC-n valamiért hajlamos egy az egyben összeomlani. A szavazás résztvevői jelezték: hallottak olyanokról, akiknél óránként akár kétszer is rendszerösszeomlás történt a Nexus mod nélkül.

4. FACTORIO (2020)

A voksolás egyik kommentelője eskü alatt vallja, hogy egy teljesen hokedli számítógépen gond nélkül futtatja, már évek óta. Más azt írta hozzá, hogy egy 2017-es, gamernek indult, de alapvetően középkategóriás PC-n is elmegy és csak azután lassult be, hogy több mint 20 ezer logisztikai bot működött benne. Azt az optimalizálást, amivel a Factorio készült tanítani kéne.

5. ROLLERCOASTER TYCOON (1999)

Bár a Rollercoaster Tycoon remekül elfut régi és lassú gépen, erre nem minden trükk nélkül képes: szükség lesz hozzá az OpenRCT2 forráskód módra, ami nem csak könnyebben játszhatóvá teszi a modernebb PC-ken, de számos gyakran felmerülő problémát és hibát is kijavít.

6. STARCRAFT 1-2 (1998-2010)

Egy felhasználó azt állította a voksolás alatt, hogy egy 15 éves iGPU-n, egy Lenovo Yoga 2 Pro-n játszik vele. Más i7-es laptoppal, nyolc giga rammal és egy Intel HD4400-as grafikus kártyával esett neki, és volt olyan, aki annak ellenére, hogy negyed évszázados game-ről van szó, 720p-re vagy még jobb felbontásra állította a Starcraftot, és minden remekül futott, illetve nézett ki. Persze a piszok jól sikerült második felvonásról sem érdemes megfeledkezni, ami modern sztenderekhez képest úgyszintén elfut egy krumplin.

7. MINECRAFT (2011)

Ez egy csodás múltidéző és máig nagyon élvezetes darab, ráadásul a Minecraft tényleg elég igénytelen a specifikációra – nem véletlen, hogy a voksolás egyik kommentelője azért dicsérte, mert remekül elfut a 10 éves PC-jén is, bár, egy frissített grafikus kártya beépítése azért nem ártott hozzá.

8. ARMA 3 (2013)

Visszanézve elég furcsa, mennyire jól néz ki – már legalábbis ahhoz képest, hogy tízéves game. Valaki megosztotta, hogy grafikus kártya nélküli minden gond nélkül játszott az Arma 3-mal, míg egy másik voksoló azt nyilatkozta, a játék máig egyedülálló élmény. Azért eléggé hazárdjáték ősi vasakra telepíteni, de megéri a kockázatot, mert ha elfut, remek szórakozást ígér.

9. ENTER THE GUNGEON (2016)

Hát igen: lehet, hogy egy simára csiszolt rajztáblán is elfut, de magához a játékhoz azért kell némi türelem és higgadtság, mert nem könnyű. Egy hozzászóló szerint különböző praktikák kellenek a túléléshez: érdemes például nyílt térbe mozogni, amikor golyók kezdenek repkedni feléd, és először érdemes rámenni a nagyobb kihívást jelentő célpontokra.

10. THE BINDING OF ISAAC (2011)

Szívszorító és – az egyszerűbb grafika ellenére – horrorisztikus játék, de hatalmas előnye, hogy jelentősebb időbefektetés nélkül profi lehetsz benne. Egyszerűen játszható és kapott egy csomó kiegészítő tartalmat az elmúlt években. Elég sokáig veled lehet, ha belevágsz: az egyik hozzászóló több mint száz órát gond nélkül beleölt. Ez jól szemlélteti, hogy mennyire élvezetes cím.

11. STAR WARS: KNIGHTS OF THE OLD REPUBLIC (2003)

Húszéves létére még mindig remek szórakozás és szinte biztos, hogy bármilyen rendelkezésre álló ősi PC-n is működni fog, viszont egy felhasználó szerint a szélesvásznú képernyő nem elérhető benne. Erre létezik egy hardveres gyógymód, a 4:3-as tévé – ha még rá lehet kötni a gépet. A Star Wars: Knights of the Old Republic elvileg megér ennyi macerát.

12. DISCO ELYSIUM (2019)

A szavazáson többen állították, hogy először, vagy újra játszottak vele, és nem bánták meg, mert az egyszerűbb PC-n elduruzsuló Disco Elysium szerintük igazi mestermű. Többen addig mentek, hogy egymás után háromszor végig tudják tolni, és a régi-új kedvencük lett. Ilyen előzmények után neked is megérhet egy misét.

13. VAMPIRE SURVIVORS (2022)

Ez az utóbbi években fejlesztett, mégis, a retró élmény miatt teljesen szándékosan pixeles game teljesen méltán népszerű és alig pár dollárt kell odagurítani érte, aztán kezdődhet a móka. Állítólag akár 70 órát el lehet benne tölteni, ami azért nem semmi, főleg úgy, hogy egy unalmas perced nem lesz vele.

14. DISHONORED (2012)

Bár a fent írt voksoláson nem tömegesen merült fel a neve, mindenképpen említést érdemel, hogy a Dishonored sokak szerint méltatlanul alulértékelt, ráadásul mára szinte bármin elfutó game. Az előnyei között többen kiemelték: fantasztikus optimalizálás és ikonikus grafika jellemzi, miközben csak kevésbé veszi igénybe a CPU-t.

Te tudnád még mivel gyarapítani a listát?

Apokalipszis is jöhet? Van bőven:

Ezekkel játsz a The Last of Us után – 10 lenyűgöző game, ami hasonló hangulatot áraszt

×