A Valve 2023-ban több mint 130 ezer Dota 2 játékost tiltott ki. Az ünnepi időszak azonban újabb váratlan meglepetést tartogatott.

2023.12.17. – A Valve a nemrégiben megjelent Dota 2 frissítésben elárulta, hogy a játékosokat megajándékozza a Frostivus 2023 esemény keretein belül. A legtöbb rajongó számára ez ajándék kozmetikai tárgyat takar, ám nem mindenki volt ilyen szerencsés. Nem titok, hogy a Valve az elmúlt időszakban igazán komolyan veszi a Dota 2-ben előforduló csalások megbüntetését. 2023 februárjában büszkén jelentették be, hogy több mint 40000 csalót tiltottak ki a játékból egyetlen kattintással. Akkor egy külső féltől származó szoftvert sikerült elcsípni, melyet hosszú hónapokig próbáltak detektálni a cég programozói. Úgy tűnik, hogy ez csak a kezdet volt.

Szeptemberben további 90000 játékos repült a szerverekről, de még mindig nem állt itt meg a cég. Visszatérve a jelenlegi, fentebb is említett Frostivus 2023 Dota 2 eseményhez, sokak számára ez volt az utolsó Dota 2 frissítés. A Frostivus 2023 ajándékcsomagja négy eshetőséget tartogatott a játékosok számára:

  • A másokkal (akár magánszemély, akár szolgáltatás) megosztott fiókok örökös kitiltásban részesültek
  • A játékosok smurf (-alacsony szintű fiók, mely a tulajdonosa valódi rangjánál és tudásánál jóval gyengébbnek mutatkozik-) fiókjai szintén örökös kitiltásban részesültek
  • A smurf játékosok fő fiókjai szintén örökös kitiltásban részesültek, egy meglehetősen vicces üzenet társaságában
  • Az ártatlan játékosok pedig értékes és ingyenes kozmetikai tárgyakat nyithattak az ajándéknak köszönhetően

Virgács helyett szén járt a Dota 2 kitiltások mellé

A fenti kategóriákat érintő csalók, smurf játékosok a lenti képen látható üzenettel együtt kapták meg a kitiltást. A lump of coal szó szerint széndarabot jelent. Az Egyesült Államokban a rossz gyermekek számára ezt hozza el a télapó, míg a jó gyerekek ajándékokban részesültek. Hazánkban a virgács szót szokták használni elrettentésként, tulajdonképpen azzal hozható párhuzamba az amerikai gyerekek széndarabkája. Ilyenből kaptak egy virtuális példányt a rosszakaró játékosok.

Ajándék kitiltást a Dota 2 csalóinak

Ajándék kitiltást a Dota 2 csalóinak

Úgy tűnik, hogy többé nem érdemes fizetni sem boost szolgáltatásokért, sem pedig újabb fiókokat létrehozni a könnyebb meccsek érdekében. A Valve az elmúlt években tökélyre fejlesztette a fenti jelenségek detektálását, mely sokkal tisztább meccseket eredményezhet. Remélhetőleg a Counter-Strike 2 fejlesztői házon belül ihletet vesznek, hiszen az FPS lövölde nem mentes sem a csalóktól, sem pedig a smurf játékosoktól.

Forrás: Polygon / Dota 2 patch notes

A Valve figyelmeztet: veszélyes lehet szagolgatni a Steam Decket

×