Mindenki ismeri, mindenki játszotta, de mégis keveset tudunk róla, az eredetéről, vagy egyáltalán azt, hogy mégis kicsoda a Monopoly bajszos figurája?!

Bódi Dániel

2023. 03. 31. – A család és barátgyilkos társasjátéknak is becézik kedvesen a Monopoly-t, ami talán az egyik legrégebbi, még ma is létező, sőt, hihetetlen népszerűségnek örvendő társasjáték a világon. A Monopoly történelme már több mint 100 évre nyúlik vissza, így nem volt olyan nehéz összeszedni 8 olyan érdekességet, amit a legtöbben egészen biztosan nem tudnak még róla.

1. Kicsoda valójában a Monopoly-s bácsi, Mr. Monopoly?

A világ leginkább Mr. Monopoly-ként ismeri a kedves és mindig mosolygós ősz bajszú gazdag öreg bácsit, aki szinte az összes Monopoly dobozáról integet. A karakternek viszont van egy másik, kevésbé jól csengő neve is, Rich Uncle Penny Bags, ami inkább a társasjáték múltjára utal (de erről majd később).

A karaktert elméletileg senkiről sem mintázták, csupán az 1930-as évek amerikai elitjére és annak öltözködési szokására reflektál. Ezzel viszont sokan nem értenek egyet, és szerintük nagyon is valós személy adta az inspirációt a megalkotásához. Sokak szerint Mr. Monopoly valójában J.P. Morgan maga, aki idősebb korára pontosan úgy nézett ki és öltözködött, mint a társaskabala.

2. Valójában nem szórakoztatási célból született

A játékot az 1900-as évek elején találta ki Elizabeth Magie, aki annak idején a The Landlord’s Game nevet adta neki, és valójában nem szórakoztatni akarta vele az embereket. Ez mondjuk részben sikerült is neki, hiszen szinte minden Monopoly-játék családi-baráti veszekedésbe, rosszabb esetben verekedésbe torkollik.

A lényeg, hogy a társas eredeti funkciója az volt, hogy bemutassa a kapitalizmus káros hatásait, illetve a pénz megszerzésére, elköltésére, és alapvető gazdasági ismeretekre tanítsa az alacsony jövedelmű és/vagy iskolázatlan rétegeket. Sőt, a játék során nem is gazdagokat, hanem kifejezetten szegény embereket alakítottak a játékosok.

A játék megalkotása utáni – 1930-as – években Magie eladta a játékának jogait Charles Darrow-nak, aki valamelyest átalakította, majd a Parker Brothers-zel szövetkezve Monopoly néven újra kiadták. Ekkor egy teljesen új időszámítás kezdődött a társas életében, ami mára önnön eredeti valójának szöges ellentétévé vált. Innentől kezdve kifejezetten a gazdagság szimulálásáról kezdett szólni a játék, mintsem a szegények felemelkedéséről. A Parker Brotherst 1991-ben vásárolta fel egy náluk sokkal nagyobb hal, a Hasbro.

3. Az ingatlanok valójában létező helyek

A Monopoly-ban található összes ingatlan valódi utcákon alapul. Baltictól egésze a Marvin Gardensig és a Boardwalkig mindegyiket meg lehet nézni személyesen is, ha az embernek van olyan szerencséje épp arra járni.

Persze egyiket-másikat kicsit tovább kell majd keresni, ugyanis az idők folyamán néhányat átneveztek közülük. Az Illinois Avenue-t az 1980-as években Martin Luther King Jr Boulevard-ra keresztelték át, míg a St. Charles Place már nem létezik, a helyére a Showboat Casinót építették. De ez csak az amerikai verzió. Van egy másik, brit kiadás is, amiben az ingatlanok Anglia, de inkább London nevezetességeiről kapták a nevüket.

Fun fact: A Marvin Gardens a Marven Gardens akarna lenni, ami egy teljesen véletlen elírás miatt lett végül Marvin.

4. Irdatlan sok kiadás

A Monopoly a világ talán legtöbbet licencelt játéka, aminek pontosan egyszerűen nem lehet megállapítani a variációit. Vannak olyan táblák, melyeket már nem forgalmaznak, vannak kifejezetten limitált mennyiségben árult kiadásai, de akadnak ország-specifikus verziók is.

103 országban 37 nyelven árulnak Monopoly-t, de hogy pontosan mennyi van a boltok polcain, azt lehetetlen megbecsülni. Az angol nyelvű Wikipédia szerint több mint 1000-féle tábla született 1935 óta, de ez a becslés valószínűleg téves, és a valóságban még ennél is jóval többről lehet szó.

Van Pokémon, Star Wars, Harry Potter, Rick és Morty, Yu-Gi-Oh, World of Warcraft, Második világháborús, Walking Dead, Vikingek (a sorozat), James Bond, sőt, akad még egy XXX variáns is, azaz kifejezetten a szexről szóló, pajzán felnőtteknek készült Monopoly is.

5. 10 világrekord

Néhányan égető kényszert éreznek arra, hogy bekerüljenek valahogyan a Guiness-rekordok könyvébe, úgy pedig nyilván sokan a Monopoly-t is elővették, hátha fel tudnak állítani valamilyen sosem látott világelsőséget. A népszerű társasjáték így tart már 10 Guiness-rekordnál, melyek között azért akadnak elég eszementek is, mint például a

6. Monopoly Világbajnokság

Igen, van ilyen is. Az első világbajnoki tornát 1973-ban rendezték meg stílusosan Atlantic City-ben, azóta pedig szinte minden évben összecsődül a Monopoly krémje. A verseny egyébként pénzdíjazásos, és elég szép summával lehet hazamenni – 2022-ben például 37 millió forint (108.000$) ütötte az első helyezett  Ng Lan Ying markát.

7. A világ legdrágább táblája

Bár a még fából készült eredeti Monopoly-táblákért is egy vagyont elkérnek (körülbelül 50-60 millió forintot), addig a világ legértékesebb táblája kategóriákkal drágább. Ezt a kiadást már önmagában felértékeli a tény, hogy csak egyetlen darab készült belőle, az viszont csak hab a tortán, hogy irdatlan mennyiségű aranyat és drágakövet is tartalmaz.

A 23 karátos arannyal bevont tábla, a darabonként 28 karátos aranyból készült figurák és a 42 tökéletesre csiszolt gyémánttal tarkított dobókocka a Monopoly eredeti üzenetének groteszk mód mutat fityiszt, amit 1988-ban készített Sidney Mobell ékszerész. Ez jelenleg a legértékesebb Monopoly, ami valaha készült, amely ára nagyjából 700 millió forintra taksálható.

Ez egyébként egy külön rubrika a Monopoly-hoz köthető Guiness-rekordok könyvében. Mobell ezt a táblát a Smithsonian Múzeumnak adományozta, ami egészen 2012-ig nyilvánosan kiállítva tartotta.

8. A szabadság szimbóluma

Kevesen tudják, de a második világháborúban a német hadifogságba esett katonák a Monopoly segítségével tervezhették meg, segíthették elő a saját szökésüket.

A brit és az amerikai titkosszolgálat a Parker Brothers-zel együttműködve mindenféle rejtett dolgokat pakoltak a játékba – olyanokat, mint például az iránytű, térkép, vagy más kisebb eszközök, de még igazi pénzt is kevertek a játékbeli valutába. A fogságban sínylődő katonák tehát a Monopoly-val nem csak információkhoz juthattak, hanem ki is szabadulhattak a német fogolytáborokból.

Na és te szoktál Monopoly-zni? Nem kevés videojátékos kiadás létezik már!

Ezt is érdemes elolvasnod:

Csajozó, breakelő, graffitiző, kung-fuzó, gengszterrapper PÁPÁT láttál-e már?

×