Nyilván és természetesen újabb rekordot döntött a Grand Theft Auto VI legelső előzetese, amire félelmetesen sokan voltak kíváncsiak.

Bódi Dániel

2023.12.15. – Szinte minden napra jut egy újabb Grand Theft Auto hír – így nyilván ma is megdöntött egy újabb rekordot  a majd csak 2025-ben előbb konzolokra megjelenő Rockstar gigajáték. Utóbbi jelzőt persze nem azért kapta, mert mindenki előre borítékolja neki a kiemelkedő minőséget (bár efelől nincs sok kétség), hanem mert bárhogyan is sikerül, tuti-biztos bombasiker lesz.

Már a Grand Theft Auto V is messze túlteljesítette a remélteket, ami hiába készült a stúdió történetének addigi legnagyobb költségvetéséből, a fejlesztésre fordított mintegy 265 millió dollárt már csak az előrendelésekből visszatermelte, tehát a megjelenés utáni eladások már nettó bevételt termeltek, ami. Amennyiben hihetünk a stúdióhoz és kiadóhoz közeli forrásoknak, akkor a GTA VI büdzséje ezen – és a Red Dead Redemption 2-n – is messze túltesz a maga 2 milliárd dollárjával, amit ha csak feleannyian is vesznek meg, mint ahányan 10 nap alatt megnézték az első előzetesét, már akkor másfélszeres hasznot a Rockstar és a Take Two konyhájára.

A GTA VI leleplező előzetesét ezidáig ugyanis összesen 148 millióan láttak, ami rögtön az első 24 órájában rekordot döntött: soha egyetlen játékelőzetest sem néztek meg olyan sokan egyetlen nap leforgása alatt, mint ezt – amivel nem mellesleg még a Guiness Rekordok könyvébe is bekerült. Ugyanakkor a 148 milliós megtekintés is egy újabb rekordnak számít – és itt csak ismételni tudom magam: soha egyetlen játékelőzetest sem néztek meg olyan sokan, mint a Grand Theft Auto VI Trailer 1-et.

A YouTube szerint soha, egyetlen új játék leleplezését sem nézték még meg ennyien

– viszonyításképp: a világ legsikeresebb videojátékának, a Minecraft első hivatalos előzetesét (amit egyébként egy rajongó készített) 12 év alatt összesen 167 milliószor nézték meg, de a GTA VI-tal ellentétben az nem leleplezés volt, hisz a játék már 2009 óta elérhető volt. Nyilván, innentől kezdve szinte minden nap, minden egyes új megtekintéssel rekordot, a saját rekordját fogja döntögetni a GTA VI előzetese – amit nyugi, nem fogunk már megírni.

Ugyanakkor ez, illetve az összes nézettségi rekord is remekül mutatja, hogy mekkora fenomén, milyen kifogyhatatlan pénzverde a Grand Theft Auto, aminek újabb, 20 év után Vice City-be visszarepítő felvonása előtt tulajdonképpen kikövezett út áll, hogy minden idők legnépszerűbb, legtöbbet eladott videojátékává léphessen elő. Persze nem lesz egyszerű feladat megelőzni a Minecraftot, ami a több mint 185 milliós eladásokkal büszkélkedő GTA V-öt is a porban hagyta a maga 300 millió eladott kópiájával. (Tudom, az IGN szerint a Tetris a legtöbbet eladott játék, de az 520 milliós eladásból 425 milliót az alapvetően ingyenesen elérhető mobilos Tetris egyszer is fizető játékosai teszik ki – a régebbi Tetris-ek eladásait pedig szinte lehetetlen számon tartani.)

 

Ezt is érdemes elolvasnod:

MINDEN, amit megtudtunk a Grand Theft Auto VI első előzeteséből

×