Ahogyan várható volt, a Grand Theft Auto VI első előzetese felrobbantotta az internetet, ami máris rekordot rekordra halmoz.

2023.12.06. – A Grand Theft Auto-játéksorozat kulturális fenomenitásához nem sok kétség férhet. 1997 óta nem volt olyan Rockstar-bejelentés, amiért ne őrült volna meg a fél világ: a GTA III, a Vice City, a San Andreas, a GTA IV, a GTA V, na meg a nem kevésbé zseniális és reflektív Red Dead Redemprion 1-2 a játékművészet csúcsai, melyek jóval többek, mint szimpla videojátékok – egy olyan szórakoztatóipari csúcstermék, ami egyszerre tanít, szórakoztat és mutat fájdalmas görbe tükröt az egész modern kori világnak, úgy a fogyasztói társadalomnak.

Ezért is várta lélegzetvisszafojtva az egész világ december 5-ét, amikor a Rockstar 10 év után végre leleplezte a soron következő Grand Theft Autót, a 21 év után ismét Vice City-be invitáló GTA VI-ot. Bár a történelmi előzetes publikálása sem ment annyira zökkenőmentesen, mint ahogyan azt a fejlesztők eredetileg eltervezték – egy idióta szivárogtató ugyanis a hajnali órákban nemes egyszerűséggel feltöltötte Twitterre, így a Rockstar kénytelen volt a délután 3 órai premiert egy fél nappal előrébb hozni.

De még ez a kellemetlen gikszer sem volt elég ahhoz, hogy a GTA VI már az első előzetesével rekordot állítson fel, méghozzá nem is akármilyet:

Az internet és a 2005-ben indult YouTube történelmében még soha egyetlen – nem zenei – tartalom sem generált akkora nézettséget egyetlen nap leforgása alatt, mint a GTA VI előzetese.

A korábbi – nem zenei – rekorder Mr.Beat 2023. augusztusában feltöltött videója, amiben a barátaival együtt egy teljes hétig hánykolódott a tengeren egy kisebb ladik fedélzetén – amit két videojáték, a Stranded Deep és a Raft című túlélőjátékok alapján eszelt ki. Beast tartalmát akkor 24 óra alatt valamivel több, mint 46 millióan néztek meg, ezzel szemben a GTA VI-ra ugyanennyi idő alatt közel 100 millióan voltak kíváncsiak. És ez csak a Rockstar Games hivatalos csatornájára feltöltött számok, a legtöbb játékmagazin feltöltését és videómegtekintését még bele se számoltuk.

Amennyiben azok is számítanak, akkor bizony a Grand Theft Auto VI Trailer 1 lett minden idők legnézettebb videója 24 órán belül, amivel megdöntötte a BTS – Butter klipjét, amire 108 millióan voltak kíváncsiak csak az első napján. DE! A GTA VI két másik rekordot is bezsebelt: 9 millió lájkkal ez az előzetes lett a YouTube egy nap alatt legtöbb kedvelését begyűjtő videója, előzve ezzel a Bosszúállók: Végtelen Háború előzetesét, aminek tetszését egy napon belül 4,1 millióan jelezték egy felfelé mutató hüvelykujjal.

A másik rekordot pedig már a Guiness Rekordok is jegyzi, ami a hivatalos Twitter/X-oldalán jelentette, hogy a GTA VI bekerült a legendáriumba, mint a világ 24 órán belül legnézettebb videojáték előzetese valaha:

A 2013-ban megjelent GTA V gigantikus és máig tartó sikerét látva meg vagyok róla győződve, hogy nem ez az egyetlen rekord, amit a következő Grand Theft Auto fel fog még állítani. A 2025-re kitűzött megjelenésig ugyanis még egy-két előzetes biztosan érkezni fog, melyek minden bizonnyal hasonló embertömeg figyelmét és érdeklődését fogja felkelteni. Ha pedig csak a felcsigázott játékosok fele nevez majd be rá a premierjekor, akkor egy napon belül minden idők legtöbbet eladott videojátéka is lehet – már ha előbb nem állítja fel az új előrendelési rekordot, amire elég nagy esélye van.

Ezt is érdemes elolvasnod:

MINDEN, amit megtudtunk a Grand Theft Auto VI első előzeteséből

×