Akár sérülés miatt, akár azért, mert új kihívást keresel, nem fogsz csalódni az egykezes lehetőségekben. Ezek a legjobb félkéz megoldások és játékok.

Gábor János

2023.12.15. – Szinte bármelyik PC játékot tolhatod egykezes módban, ha használod a hozzáférési beállításokat, például átalakítod a vezérlőket, vagy direkt erre a célra tervezett, alternatív kontrollert használsz. Mutatjuk, hogy miért érdemes egy kézzel játszani, hogyan oldd meg, ha egészségügyi okokból van rá szükséged, milyen hardver opcióid vannak és mely PC játékokat érdemes ilyen módon kipróbálni.

Ilyen hardver kell

Két okból kellhet olyan lehetőséget keresned, amivel nem szükséges lemondanod a gaming örömeiről, egy kézzel sem: megsérülsz, vagy kihívást keresel. Mindkettő esetben hasonló opciók állnak rendelkezésedre, és az az örömhír, hogy folytatódhat a játék, hiszen a hozzáférhetőség javítása napjainkban már elég fejlett a játékokban és a hardverpiacon egyaránt. Utóbbihoz néhány tipp, hogy mit kell keresned:

Egykezes kontrollerek:

Egyes cégek olyan kontrollereket is kínálnak, amelyeket kifejezetten egykezes játékokhoz találtak ki. Ezek jó esetben programozható gombokkal is el vannak látva, és alkalmasak lehetnek különböző játéktípusokhoz. Némely modell ergonomikus kialakítást kapott, hogy kényelmet biztosítson, még hosszú játékmenetek során is.

Moduláris kontrollerek:

Az ilyen játékkontrollerek a moduláris kialakításuk révén lehetőséget biztosítanak a gombok testre szabására. Ide tartoznak olyan rendszerek, amelyekben a gombok fizikai elrendezésén és konfigurációján egyaránt tetszésed szerint változtathatsz.

Gyorsbillentyűzetek és egérkombinációk:

Néhány játékos számára megfelelő lehet egy speciális egykezes billentyűzet használata, ami lehetővé teszi a gyorsgombok könnyű elérését. Egy gamer egérrel kombinálva még teljesebb játékvezérlésért lehet vele elérni.

A hardveres megoldások között egyaránt találsz joystick, fightstick vagy flightstick eszközt – annak megfelelően, hogy nálad milyen videojátékok élveznek prioritást, illetve milyen a stílusod. Bár lentebb főleg PC játékokat ajánlunk egykezes gamingre, érdemes megemlíteni az utóbbi idők egyik legjobb konzolos megoldását is, a moduláris PlayStation 5 Access Controllert, amit kifejezetten sérült embereknek szán a Sony.

Ilyen beállításokra van szükséged

Az egykezes játékhoz szükséges beállítás személyes preferenciától és a használt eszköz típusától is függ. Ezekre az opciókra hívnánk fel a figyelmed, amiket mindenképpen fuss át és állíts be, mielőtt belevágsz:

Gomb mappolás:

Fontos, hogy a játékban használt gombokat könnyen elérhetővé tedd az egykezes vezérlőn. Sok játék lehetővé teszi a gombok testre szabását, így azokat olyan helyre és kombinációkba helyezheted, ami kényelmes az egykezes használat során.

Gyorsbillentyűk és makrók:

Ha lehetséges, használj gyorsbillentyűket és makrókat a gyorsabb és hatékonyabb vezérléshez. Ezek segíthetnek olyan funkciók vagy mozdulatsorok elérésében, amelyekre az egykezes vezérlőn kevesebb gomb áll rendelkezésre.

Érzékenység:

Szánj időt a vezérlő érzékenységének beállítására. Ez különösen fontos, ha analóg karokat használsz. Tipp: az optimális érzékenység segíthet a precíz irányításban.

Audió és vizuális visszacsatolás:

Az audió és videó feedback gondos beállítása abban segít, hogy folyamatos visszajelzést kapj a játékban történő eseményekről, különösen akkor, ha bizonyos információkat nem könnyű egykezes vezérlőn elérni.

Testreszabás:

Adj magadnak időt a gyakorlásra és a beállítások testre szabására! Kísérletezz a különböző beállításokkal, és változtass, amikor szükséges, hogy megtaláld azt a konfigurációt, ami a legjobban működik!

Játékok, amiket feltétlenül érdemes egykezes megoldásokkal kipróbálni

A TechOverWrite segítségével összeszedtünk néhány példát olyan kiváló videojátékokból és műfajokból, amelyek kifejezetten alkalmasak egykezes gaming kipróbálására – vagy a hozzáférhetőséget javító beállításaik, vagy csupán a jellegük miatt. Ezekkel érdemes kísérletezni, ha ideiglenesen vagy tartósan megsérült az egyik kezed, esetleg feszegetnéd a saját határaidat.

Hearthstone

Ez volt az első digitális gyűjtögetős kártyajáték, ami képes volt meghódítani az egész világot. A World of Warcraft univerzumában játszódik, ami azt jelenti, hogy ha rajongója vagy az MMO-nak, akkor a Hearthstone-ban is otthonosan fogsz mozogni. PC-re, Androidra, iOS-re is ingyen elérhető – bár a passok és könnyítések már pénzt kérnek. Hihetetlenül egyszerű megtanulni, de nehéz is elsajátítani. A Hearthstone-nak virágzó profi játékszcénája van, és persze félkézzel játszható.

Life Is Strange

Az egyik legsikeresebb grafikus kalandjáték, aminek a világában kényelmesen és egyszerűen, egyetlen kézzel navigálhatsz. Nagyon erőteljes felnövéstörténet, amiben egy fiatal felnőtt tér vissza szülővárosába, hogy megküzdjön a múltja és a jelene sötét árnyaival. A játékmenet a város felfedezésével, valamint a környezettel és az NPC-kkel való interakció körül forog. Egyedi visszatekerési képességgel is rendelkezel, amely lehetővé teszi a karaktered számára, hogy manipulálja az idő folyását és megváltoztassa az események kimenetelét.
Korhatáros, de Steamen itt találod.

Point and Click játékok

Nevükben lényeg: a point-and-click kalandjátékok semmi másra nem támaszkodnak, csak az egér mozgására és a kattintásokra, vagyis baromi ideálisak egykezes gamingre. Az irányítás ezeknél a címeknél döbbenetesen egyszerű, de cserében egészen komoly kognitív kihívást jelentő rejtvényeket és/vagy bonyolult történeteket tartalmaznak.
A műfaj néhány klasszikus példája, amit érdemes lehet félkézzel kipróbálnod, a Day of the Tentacle, a Maniac Mansion és a Grim Fandango.

Disco Elysium

Mi van, ha egykezes játékot szeretnél, de közben nem is vagy túl harcias alkat? Adja magát a Disco Elysium, ami egyben az egyik legérdekesebb játék ezen a listán. Bődületes indie-siker, a kritikusok és a játékosok is hason csúsznak előtte az egész világon. A sztori szerint egy elhagyatott tengerparti közösségben ébredsz, egy amnéziában szenvedő nyomozó szerepében. Megpróbálod összerakni a kiesett emlékeket, hogy válaszokat találj egy rejtélyes gyilkosságra is. A Disco Elysium egy komor játék, rengeteg bonyolult politikai felhanggal. Biztosan nagyon jól fogsz szórakozni, miközben fél kézzel is simán játszhatsz vele.

Civilization

Egy civilizáció vezetésének nehéz feladatát vállalod, az első pillanatoktól kezdve, az épületek felállításán és a mezőgazdaság kialakításán át az űrkorszakig. Vajon a civilizációdból tudós társadalom lesz, ami a csillagokba vágyik, vagy hódítóktól hemzseg, akik csak hatalomra vágynak? A Civilization egyes epizódjaiban szinte csak egykezes játékra van szükséged, hiszen a vezérlés javarészt egérre fókuszált.

Nem csak félkézzel, akár vakon is jó lehet gaming:

Láthatatlan gaming: nem hiszed el, hogyan videojátékoznak a vak gamerek

×