Az Nvidia nem csak a középkategóriát rendezné át 2024-ben. Az alsó kategóriában is nagy változásokra készülhetnek a vásárlók.

2023.12.14. – Ha hihetünk az elmúlt hetek pletykáinak, akkor igazán izgalmas január elé nézünk. Ekkor érkeznek az Intel 14. generációs processzorai, de az AMD is több APU debütálást belengette a BIOS frissítéseiben. A videokártyák rajongóinak sem kell sokat várni, az Nvidia teljes megújulásra készül 2024 első hónapjában. A korábbi iparági szivárgások alapján ekkor debütálhat az RTX 4070, RTX 4070 Ti és RTX 4080 kártyák SUPER változata. A 4070 Ti és 4080 Super változatai extra memóriával, míg a 4070 Super változata „csak” megnövelt erővel kecsegteti majd a vásárlókat.

Az RTX 3050 gyengített változata is kiadásra várakozik már az Nvidia műhelyében. A jelenlegi példány veszélyezteti az alsó kategóriás RTX 40 kártyák eladásait, melyre radikális megoldást választott a cég. Az eredeti változat 8 GB videomemóriával, 130 wattos fogyasztással és legalább egy 6+2 pines csatlakozóval érkezett a piacra. Az új változat ezzel szemben 6 GB memóriával rendelkezik majd és beéri 70 wattal is. A barátságos fogyasztásnak köszönhetően nagy eséllyel még PCIe csatlakozó sem kerül rá, hiszen a slot 75 wattjából gazdálkodik majd. Borítékolható, hogy a CUDA magok és a memóriabusz is megszenvedi a gyengítést, így az FPS értékek is romlani fognak.

Úgy tűnik, hogy két, olcsó kártya forgalmazását is beszüntetheti az Nvidia

Nvidia Geforce GTX

Nvidia Geforce GTX 1650 Super

Az új RTX 3050-nek köszönhetően az alsó kategória is lefedésre kerülhet, mely okafogyottá teheti két kártya árusítását is. A Videocardz és az Board Channels korábban már többször megbízható információi alapján 2024 első felében megszűnhet a GTX16 modellek forgalmazása. Ez hazánkra vonatkoztatva a GTX 1650 és GTX 1630 modelleket érintheti. Néhány GTX 1660 Super kapható még itthon is, ám azok gyártását korábban már hivatalosan is leállította az Nvidia.

A GTX 1650 jelenleg az alsó kategória első számú modellje, a Steam dobogójára is felért néhány hónapja.  A GTX 1630 egy fokkal felejthetőbb kártya, ám több média PC-be ez került az árcédula miatt. Remek kérdés, hogy az Nvidia mikorra tervezheti a gyengített RTX 3050 megjelentetését, hiszen amíg nem érkezik meg, addig gyakorlatilag a 200 dollár – 80 ezer forint alatti kategóriába nem találhatnánk kártyát tőlük. A kártyák megszűnésével gyakorlatilag a GTX előtag is megszűnhet, hiszen papíron már csak RTX kártyát gyárt az Nvidia. Úgy tűnik, hogy egy korszak végéhez érkeztünk.

Forrás: Videocardz & Board Channels

A tudósok már „miniagyakból” álló bioszámítógépekkel kísérleteznek

×