Az RGB perifériák népszerűsége az utóbbi évek egyik legérdekesebb trendje. Mutatjuk, mi a titok, amiért szinte képtelenség ellenállni nekik.

Gábor János

2023.12.13. – Az RGB (Red, Green, Blue) világítású perifériák, így a billentyűzetek, egérpadok és más gamer kiegészítők, amelyeknek a fényei és színei együtt pulzálnak a játékaiddal, talán még nem is érték el a népszerűségük csúcsát, de az utóbbi évtizedben óriási teret hódítottak maguknak. A jelenség több okból érdekes:

  • miért ezek lettek az alapszínek,
  • mikor tűntek fel a perifériákban
  • és miért épp’ az utóbbi években váltak annyira népszerűvé?

A színek

Az első kérdésre, hogy miért éppen a vörös, a zöld és a kék szín jelöli a fényárban úszó RGB eszközöket, viszonylag banális a válasz: ezek a legadditívabb színek, amelyek talán a legtöbb árnyalatot egyesítik magukban. Talán ezekből lehet a legtöbb más színt is kikeverni, így árnyalatok elképesztően széles skálája reprodukálható belőlük.

A pszichológia

Az RGB világítású perifériák színeinek és fényeinek pszichológiai hatása számos tényezőtől függ, beleértve az egyéni preferenciákat és a kulturális kontextust is. Bár nagyon hangsúlyosan általánosítás, hiszen ahány ember, annyiféle reakciót mutat az egyes színekre, muszáj rámutatni, hogy mit válthatnak ki belőlünk.

  • Vörös: energiát, szenvedélyt és erőt sugároz. Pszichológiai szempontból serkentő hatású, viszont fokozhatja a feszültséget, ami jól erősíti a játékélményt. Figyelemfelkeltésre szintén jó, de ösztönzi a sürgető helyzetekre való gyors reakciót is.
  • Zöld: természetességet, frissességet, egyensúlyt szimbolizál és nyugtató hatású. Nem véletlen, hogy a kórtermek falát is szinte az egész világon zöldre mázolják. Hangulatában a harmóniához kapcsolódik, így ezzel kapcsolatos környezetek atmoszférájára erősíthet rá egy játék során, ha billentyűzet és az egér is zöldes árnyalatokban kezd pompázni.
  • Kék: ez a szín szintén nyugalmat sugároz, de közben hűvös is. Olyan, mint a lázas homlokra tett hidegvizes borogatás: lehiggadsz tőle, de közben felerősíti a bizalom és a stabilitás érzését.

Az RGB perifériák alapszínei mellett gyakran jelenik meg az energikusságot, boldogságot, optimizmust, kreativitást serkentő sárga, valamint az eleganciát, misztikumot, inspirációt erősítő lila. Bár a kezdetek kezdetén jóval gyakrabban jelent meg háttérvilágításként, mint napjainkban, azért szót érdemel a fehér is: ez a tisztaságot szimbolizálja és az éberséget támogatja.

Ekkor jelent meg és futott fel az RGB

Azt, hogy az RGB megvilágítás mikor vált elérhetővé a számítógépekben és a perifériákban, nincs egyértelmű dátum, de a folyamat 1987-ben indulhatott el, a VGA monitorok megjelenésével, hiszen ezeknek a jelei már elég széleskörű RGB skálát tettek elérhetővé. Az első háttérvilágítású billentyűzetekben általában egyszerű fehér vagy zöld LED-ek voltak, és elég sokáig tartott, mire a gamer világ megszabadult ettől a minimalista trendtől.

Rgb-mouse-pad GIFs - Get the best GIF on GIPHY

Az RGB világítás a 2010-es évek második felében kezdett egyre elterjedtebbé és népszerűbbé válni, és nem csak billentyűzetek és egerek, hanem számítógép házak által. Az első, klasszikusan RGB világítású termékek talán 2014-2015-ben jelenhettek meg a piacon. Rögtön látszott, hogy a dolognak van és lesz közönsége, szóval a gyártók elkezdtek olyan perifériákat kifejleszteni, amelyekben a felhasználók egyre szabadabban állíthatták a LED-ek színét és fényerősségét, aztán különböző fényeffekteket is alkalmazhattak. A megvilágítás technológiái gyorsan fejlődnek, így folyamatosan duzzad a testreszabható megoldásokkal rendelkező perifériák kínálata.

De miért imádjuk annyira az RGB eszközöket?

Összetett kérdés, hiszen sok hosszan tartó folyamat eredménye ennek a megvilágításnak a népszerűsége. Először is azért kedveljük, mert annak ellenére alakíthatjuk az egyedi stílusunk szerint a megvásárolt perifériákat, hogy azok tömegcikkek. Külsőre az összes azonos típusú RGB billentyűzet, egér, miegymás pontosan ugyanolyan, viszont, ha hazavisszük és beemeljük a jól kialakított rendszerünkbe, a fényei által olyanná válhat, amilyenné csak akarjuk. A személyre szabható megjelenés nem csak technológiai vívmány. A gyártók azért költenek milliárdokat a fejlesztésükre, mert tudják, hogy a felhasználók természetes igényeik szerint egyedivé akarják tenni azokat a tárgyakat is, amelyekből évente akár többmillió is elkészül a gyártósorokon.

A különböző színkombinációk és effektek különleges atmoszférát teremtenek,

amit megint csak imádunk, hiszen nagyon sokat hozzátesznek egy intenzív jelenet vagy sötét tónusú játék hangulatához. Harc közben izzó vörös, két helyszín között bandukolva fűzöld fények segítenek telítettebb élményt kialakítani. Az esztétikai okok és az egyediség mellett tehát az RGB eszközök a játékélményt is fokozzák, sőt, segíthetnek azzal, hogy a játékmenethez szükséges gombok kiemelő fényeket kapnak a billentyűzeten. Nagy extra továbbá, hogy a legtöbb RGB termék szinkronizálható más eszközökkel, például az egérpaddal vagy a számítógép házával. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a különféle eszközeik közötti együttműködéssel egységes megjelenést, ezáltal sajátos játékélményeket és atmoszférákat hozzanak létre.

Why Do You Need A Gaming Keyboard: The Best Gaming Keyboards Of 2019 —  Fresh Retro Juice

Nem engeded el, amit megszerettél

Ha azokat az okokat keressük, amiért a gamer közönség odáig van az RGB eszközökért, természetesen kihagyhatatlan a felsorolásból a márkahűség, valamint a gyártók közötti verseny. Ez a kettő összefügg, hiszen a cégek igyekeznek minél sajátosabb RGB élményt adni a felhasználóiknak, akik aztán ragaszkodni kezdenek a színvilághoz, az effekteléshez, a jellegzetes opciókhoz, így később sem akarnak másik gyártótól perifériát venni. Ez a jelenség a fiatalabb, tizen-huszonéves generációt csípi fülön a leginkább, hiszen ők sokkal inkább hajlamosak külső megjelenés alapján eszközt választani, mint a 30-as, 40-es éveikben járó gamerek.

Apropó, perifériák – tavaly ezek voltak a kedvenceink:

Az ár-érték bajnoktól a csúcstechnológiáig – Ezek 2022 kedvenc perifériái

×