Tudósok egy csoportja speciális VR szemüveget tervezett egerek számára, hogy tanulmányozhassák az agyi aktivitást, egy bizonyos helyzetben.

2023.12.12. – A VR-technológia fejlődésének egyszerűen nem lehet gátat szabni. Talán a játékosok egy időre elvesztették az érdeklődésüket a VR-rendszerek iránt, de a gyártók az új fejlesztésekkel talán visszahozzák a kedvet. Bár egyelőre talán megfizethetetlennek tűnik, de az Apple AR szemüvege például óriási hype-ot eredményezett, amiről már azt is tudjuk, mikor jelenhet meg.

A VR-szemüvegeknek persze ezer másik haszna is lehet, sőt nagyban segíthetik a tudomány fejlődését. A következő kísérlet pedig egyben félelmetes és picit talán szórakoztató. A Northwestern Egyetem kutatócsoportja apró VR-szemüveget fejlesztett egerek számára, ami a rágcsálók agyi aktivitását próbálja feltérképezni,

miközben virtuális fenyegetéseknek, támadásoknak vannak kitéve.

Virtuális fenyegetés?

Ahogy arról a Engadget is beszámolt, a kutatók célja hogy olyan VR-eszközt fejlesszenek, ami képes megfigyelni az egerek agyi aktivitását, miközben azt hiszik, hogy veszélyben vannak. Szóval szegény kis egérkék kaptak egy VR-szemüveget, amiben virtuálisan félelmetes dolgokat látnak. Megtámadja őket például egy ragadozó madár, szóval komoly veszélyhelyzetet szimulálnak a kis agyukban.

A tanulmány eredményeit a Neuron című folyóiratban pénteken publikálták, amiben kifejtik, hogy a mini VR-szemüveget közvetlenül az egér elé helyezték, miközben az egy futópadon futott. A szemüveg az egér teljes perifériás látóterét elfoglalja.

Jogos lehet a kérdés, hogy miért frusztrálják szegény egereket ilyen virtuális veszélyhelyzetekkel? Nos, a tanulmány segít rávilágítani arra, hogy az, ahogyan a egerek a ragadozótámadásra reagálnak, nem tanult viselkedés. Nem megtanulták, hogy menekülni és félni kell, hanem ösztönösen tudják. Az egerek agya úgymond így van bekötve.  Ehhez pedig szegényeknek muszáj VR-szemüvegben átélni a borzalmakat. Mondjuk még mindig jobb, mint a valóságban.

Ezt láttad már?

Ez a 15 videojáték volt 2023 leglátványosabb grafikai csúcsterméke

 

×