Már az Epic Games hivatalos weboldala sem tud minket megvédeni a rosszakaróktól. Az egyetlen szerencse, hogy feltűnőek a próbálkozások.

2023.12.12. – Amikor 2018-ban az Epic Games útjára indította az Epic Launchert, sokan őrült próbálkozásnak tartották. A Valve nagysikerű Steam platformját célozták meg, mint rivális platformot, s mindezt úgy, hogy a webshopjukban szinte még semmit sem lehetett megvásárolni. A cég szépen lassan szélesítette a kínálatát, ráadásul egy nagyon furcsa, mind a mai napig létező promócióval kezdte maga mellé csábítani az embereket. Elkezdték a játékokat ingyen osztogatni. Az egyik legnagyobb ilyen ajándékuk, az ingyenes GTA V volt, amit azóta is sokan megénekelnek. A szerverek ledöglöttek, több százezer új felhasználót szerezve így maguknak. Még mindig be lehet zsebelni ingyen játékokat, hetente jön új ajánlat. Persze az év közben nehéz mindig GTA-szintű tartalmakat kínálni, de a nagyobb ünnepek körül erre azért komolyabban ráfekszenek. Idén is lesz „karácsonyi kalendárium”, holnaptól érdemes figyelni az Epic Launchert.

S míg sokan a gaming Robin Hoodjának tartják az Epicet, ezt a státuszt kihasználva a rosszakarók bizony elkezdtek átverni embereket. Ezért is említjük állandóan a hivatalos Epic Launchert, ugyanis ha nem a programon belül látható egy-egy csábító hirdetés, valószínűleg átverésről van szó. Vagy már ez sem ad biztonságot?

Nos, ami azt illeti sajnos nem.

Egy úgynevezett SEO hackkel a scammerek be tudtak jutni a hivatalos Epic Games weboldalának forráskódjába és elhelyezni olyan linkeket, amik végeredményben vírust, vagy egyéb kártékony programot telepít a figyelmetlenek gépére. Ugyan rettenetesen feltűnőek ezek a hirdetések, mégis ha valamit hivatalos forráson belül látunk, néha hajlamosak vagyunk gondolkodás nélkül cselekedni. Ezek a szóban forgó scammer linkek friss filmekhez (pl. Napoleon) köthetők, valamint még zenék letöltését is ígérhetik.

epic

Ez a technika egyébként egyáltalán nem újdonság, a Steam is kapott már hasonló támadást, de még a Google-t is sikerült hasonlóan kellemetlen helyzetbe kergetni a múltban. Ezek a linkek ráadásul nem csak a felhasználókat támadják, mivel a hirdetett kamu filmek, vagy zenék jogvédett tartalmak, így még DMCA feljelentéseket is kaphat az Epic. Ez komoly pénzbírságot, vagy akár rövidebb leállást is okozhat.

Ezt olvastad már?

Létezik olyan, hogy videojáték-fóbia – Ne borulj ki, de nálad is beüthet!

×